GenelVeri Gazeteciliği

2014 #AçıkVeri Endeksi Açıklandı. Türkiye’de temel devlet verileri S açık

Open Knowledge’ın yayınladığı 2014 Açık Veri Endeksi, dünya genelinde pek çok ülkenin temel bilgileri vatandaşlarına ve iş dünyasına  yeterince açmadığını gösteriyor.

Açık verideki potansiyel faydanın 1 trilyon doların üzerinde olduğu öngürülüyor ancak yavaş ilerleyen süreç bu önemli fırsatın yok olma riskini de doğuruyor.

Endekse göre Britanya yüzde 96 ile  birinci sırada yer alan en şeffaf devlet konumunda. Türkiye ise Meksika ile 28. sırayı paylaşarak yüzde 53 oranında temel verileri açıklayan bir devlet profili çiziyor.

Dağ Medya’dan Pınar Dağ ve Berkin Akkocaoğlu’nun katkısıyla  tamamlanan Türkiye endeksinde, devlet harcamaları sadece yüzde 10 seviyesinde açık. Türkiye İstatistik Kurumu verileri ise yüzde 85 ile listede verilerin en açık olduğu devlet kurumu olarak yer alıyor.

2014-12-10 15-12-54 Ekran görüntüsü

*Ekran  görüntüsüdür.

Pollock: Devlet verilerinin açıklığı demokrasinin, ölçülebilirliğin ve yeniliğin önünü açar
Open Knowledge Kurucusu ve Başkanı Rufus Pollock, ‘Devlet verilerini açmak demokrasinin, ölçülebilirliğin ve yeniliğin önünü açar. Vatandaşların kendi hakları hakkında tecrübe kazanmalarını sağlar ve topluma toplu ulaşım, eğitim ve sağlık açısından  yarar sağlar. Son yıllarda açık veri devletler tarafından destek gördü ancak bu yıl endeksi gösteriyor ki  bu alandaki çalışmalar retorikten ibaret.’

Britanya yüzde 96 ile birinci , Danimarka yüzde 83 ile ikinci sırada

Endeks ülkelerin 10 temel  bilgi olan devlet harcamaları,seçim sonuçları, ulaşım saatleri, ve havakirliliği seviyelerini içermekte. Britanya endeksin başında yüzde 96 ile skor derecedeki ülke konumunda. Danimarka ikinci sırada, Fransa üçüncü sırada yer alıyor. Finlandiya 4. sırada, Avustralya ve Yeni Zellanda 5. paylaşıyor. En etkileyici sonuçlar Hindistan ve Latin Amerika’dan( Kolombiya ve Uruguay gibi ülkeler), Hindistan 10 sırada. Türkiye 28 sırada ve yüzde 53 oranında açık. Türkiye’de devletin temel verileri kamu ve iş hayatına yüzde 53 oranında açık.

2014-12-10 15-18-08 Ekran görüntüsü

Sierra Leone, Mali, Haiti ve Gine  en düşük ülkeler 

Sierra Leone, Mali, Haiti ve Gine  gibi ülkeler endekste en düşük ülkeler arasında ancak bazı ülkeler var neredeyse hiç açık değil çünkü sivil toplum faaliyetleri çok düşük seviyelerde.

Endeks devletlerin sözünü tutup, tutmadıkları yönünde güçlü bir araç

Francis Maude, Britanya  Hükümetinin Açık Veri Gündeminden Sorumlu Kabine Bakanı, şöyle diyor: “Britanya’nın Açık Veri Endeksi’nde listenin başında bir konumunun olması çok etkileyici.  Bizim uzun soluklu ekonomik devlet planımızda 4,5 yıldır en fazla önemsediğimiz şey şeffaflığa fazlasıyla önem vermemiz. Halka  eğer şeffaf olmazsak ayaklarımızı ateşe tutun  dedik ve bu endeks halkın bunu yapması için müthiş bir araç. Her zaman çok kolay olmuyor ancak  dünya genelinde en şeffaf  ve en açık devlet konumunda olmayı her zaman önemsiyoruz “

Çoğu devlet harcamalarını açıklamıyor, Türkiye’de dahil

Açık veri setlerinde anlamlı bir gelişme olsa da ( 87’den 104’e), yüzde olarak tüm ülkelerin veriseti açıklıkları sadece yüzde 11.  Açık veride başı çeken ülkeler olan Almanya ve Amerike  için bile hala bu alanda çalışmaların sürdürmesi gerekiyor.  Örneğin bu ülkeler şirket verilerini açıklamıyor hala.  Rahatsız edici sonuçlar da var açıklıkla ilgili. Bazı ülkeler harcamalarını açıklamıyor mesela. Çoğu ülke bu bilgilere yer vermiyor ve sınırlı erişim söz konusu bu verilere. Yüzde 97 aralığında olan Britanya ve Yunanistan sadece tam olarak açıklıyor.  Bu tarz veriler hükümetlerin söz verdiği kemer sıkma politikaları, maliyet politikalarını ve ne kadar tasarrufa giden bir ülke konumunda olup olmadığını halka ve iş dünyasına daha  detayli görme ve bilme şansı sağlar.

2014-12-10 14-45-03 Ekran görüntüsü

Rufus Pollock, ‘Açık verinin sunulmasında gerçek yararı sağlamak için, devletlerin basitçe bir iki çevrimiçi elektronik tablo koyması yeterli olacaktır.  Bilgilere kolayca erişim, anlaşılır olma, ücretsizce kullanılabilir olması, tekrar tekrar kullanımının mümkün olması, herkesin her yerde ve her türlü amaç için paylaşabildiği bir konumda olması gerekir. “

Basın Bülteninin İngilizcesi İçin Tıklayınız 

Dağ Medya’dan Pınar Dağ ve Berkin Akkocaoğlu‘nun çalışmalarıyla tamamlanan Türkiye endeksini detaylı incelemek  için tıklayınız 

One thought on “2014 #AçıkVeri Endeksi Açıklandı. Türkiye’de temel devlet verileri S açık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*