Data Journalism

2017 Veri Gazeteciliği Ödülleri’ne 51 ülkeden 573 proje başvurdu

2017 Veri Gazeteciliği Ödülleri’ne başvurular 10 Nisan 2017’de sona erdi ve Global Editörler Ağı tarafından düzenlenen yarışmaya, 51 ülkeden  en iyi kalitede 573 başvuru kabul edildi. Projeler şimdi DJA jüri tarafından incelenecek ve kısa liste 23 Mayıs 2017’de Londra’daki Data Journalism Unconference 2017’de yayınlanacak.

Geçtiğimiz altı yıl içinde, Global Editors Network, veri odaklı gazetecilik alanında dünyadaki seçkin çalışmaları ödüllendirmek  ve görünür kılmak için  Veri Gazetecilik Ödülleri yarışması düzenledi. Bu etkinlik Google News Lab ve John S. ve James L. Knight Vakfı tarafından Chartbeat ile ortak olarak destekleniyor.

Bu yıl 51 ülkeden 5 kıtayı temsil eden 573 proje sunuldu. Bu, geçtiğimiz yıla göre % 20’nin üzerinde ve Veri Gazeteciliği Ödülleri yarışmasının şimdiye kadar elde ettiği en yüksek kayıt sayısına ulaştı.

Bu yıl başvuruların seviyesi her zamankinden daha yüksek. The New York Times, The Guardian, Bloomberg, BuzzFeed News, BBC News, El Cezire, Le Monde veya Caixin gibi veri gazeteciliğindeki çalışmalarıyla tanınan büyük organizasyonlardan projeler  de mevcut. Pajhwok Afghan News (Afganistan), Civio Vakfı (İspanya), Belingcat (İngiltere) ve IndiaSpend (Hindistan) , Dağ Medya (Türkiye) gibi dünyadaki küçük organizasyonlar da başvuruyor.

Bu yıl, Pakistan, Güney Kore, Çin, Türkiye, Kosta Rika ve Kolombiya olmak üzere toplam 51 farklı ülke var.

Her sene Asya’da daha fazla organizasyon yarışmaya katılıyor. 2017 için Çin, Endonezya veya Filipinler gibi ülkelerden birçok kayıt yapıldı ve girişlerin % 20’si Asya ülkelerinden. Bu yıl iki yeni kategori de  eklendi. Yeni “Yılın Öğrenci ve Genç Veri Gazetecisi” kategorisi, 20 ülkeden 69 giriş oldu. “Küçük haber merkezi” kategorisinde ise, 30 ülkeden 99 başvuru alındı.

Bu sene on kategori var ve ödül kazanan projeler, yedinci yıllık GEN Zirvesi sırasında, 22 Haziran 2017’de Viyana’daki DJA 2017 Töreninde her biri 1801 ABD Doları (toplam 18 000 ABD Doları) değerinde bir ödül alacak.

Bu yılki ödüller, kategorilerin tam listesi hakkında tüm bilgileri bulabilir ve DJ Journal Journey’in kim olduğunu görebilirsiniz. Veri Gazetecilik Ödülleri web sitesinde.

 

Juri 

Yarışma direktörü olan Google News Lab’da Veri Editörü Simon Rogers, ProPublica yönetim kurulunun Yönetim Kurulu Başkanı Paul E. Steiger, Veri Gazetecilik Ödülleri 2017 jürisinin başkanlığını yapıyor. Ön jüri süreci  başladı ve gelecek hafta 60 proje seçilecek.

 

Jüri öncesi üyeler:

Simon Rogers, Google Haberler Lab’da Veri Editörü (DJA 2017 direktörü)
Periskopik kurucularından Dino Citraro
GEN’den Evangeline de Bourgoing
Doğu-Batı Yönetim Enstitüsünden Penhleak Chan
Peter Grensund, Journalism ++ Stockholm
Dataninja.it’in kurucusu Andrea Nelson Mauro

Türkiye’den bugüne kadar 7 başvuru yapıldı. Detaylı görmek için tıklayınız:

http://community.globaleditorsnetwork.org/projects_by_country/Turkey

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*