GörselleştirmeOpen DataVeri GazeteciliğiVeri GörselleştimeVeri Haberciliği

2018’de Veri Gazetecileri Ne Yapmalı/Ne Yapmamalı Kararları Tartışması|”Daha Fazla Üretim, Daha Fazla Veri Paylaşımı ve Daha Fazla Kamu Yararı Gözetilmeli’

Global Editor Network’ün Data Journalism Award Bölümünden sorumlu yöneticisi Marianne Bouchart ve Google Data Lab’in Ver Bölümü  Editörü Simon Roger’ın katkıları ile Slack kanalı üzerinden dünyanın farklı noktalarında çalışan veri gazetecileri ve eğitmenleri ile “A data journalist’s new year’s resolutions” oturumu düzenlendi.

1 saat süren canlı oturumda Belçika, İsveç, Amerika, İspanya, Türkiye, Kanada, Britanya, Almanya ve Japonya’dan 12 isim 2018’de veri gazetecilerinin daha fazla üretim yapmaları gerektiğini, veri gazeteciliğinin interaktif haritadan fazlası olduğunu, veri yok mazeretine sığınılmaması gerektiğini, daha fazla mobil uyumlu veri görselleştirme çalışmalarının önemini, daha fazla veri paylaşımı ve açık veriye desteği, haber anlatmanın öneminin unutulmaması gerektiğini, yapay zeka üzerine kafa yorulmasını ve daha fazlasını tartıştı.

12 uluslararası uzman isim katıldı:

2018’de Veri Gazecilerinin Kararları başlıklı tartışmaya katılan veri gazetecileri ve uzmanlar şöyle:

Gian-Paolo Accardo (EDJN and VoxEurop, Belçika),
Walid Al-Saqaf (Södertörn University, İsveç),
Samantha Berkhead (IJnet, Amerika),
Concha Catalan (ihr.world, İspanya),
Pinar Dag (Dag Media, Turkiye),
Saleem Khan (JOVRNALISM and INVSTG8.net, Kanada),
Ashley Kirk (The Telegraph, Britanya),
Simon Rogers (Google, Amerika),
Alla Rybina (Gothenburg University, İsveç),
Marie-Louise Timcke (Journocode, Almanya),
Alli Torban (State of Place, Amerika),
Yuichi Yazaki (Visualizing.jp, Japonya).

Veri Gazetecileri Ne Yapmaya Başlamalı

Daha fazla veri görselleştirme üret

  • ‘Benim veri gazeteciliği 2018 kararlarım arasında daha fazla R üzerinde çalışma var. Yani veri analizi ve veri görselleştirme. Biz Telegraph veri bölümü olarak bunları uygulamaya çalışsak da, günlük haber döngüsü içinde sıkışıp kalıyoruz. Bu da gelecek projeler üzerine odaklanmayı zorlaştırıyor. Ashley Kirk (The Telegraph, UK)’
  • ‘Gerçek haber değeri taşıyan daha etkin veri gazeteciliği projeleri üretmeliyiz. Bizim gerçek haberleri, hikayeleri duymaya ihtiyacımız var.  Pinar Dag (Dag Media, Turkey)’
  • ‘Gazeteciler daha fazla grafik, harita ve veri görselleştirmeye yer vermeliler haberlerinde. Editörler bu duruma karşı çıkıyor gibiler – acaba okuyucuların grafikleri okuyamadığını mı düşünüyorlar?  Belki araçların nasıl kullanıldığını ve nasıl daha rahat anlaşılabileceğini bilseler- grafik yayınlamaktan çekinmezler? Alli Torban (State of Place, US)’
  • ‘ ICFJ Knight Fellows  düzinelerce açık kaynak, ücretiz araç geliştirdi. Belkide haber merkezleri bu araçları bilselerdi, bu kadar direnmez, haberde veri görselleştirme ve interaktif çalışmalara yer verirlerdi. Belki karşı çıkmalarının bir başka nedeni de kendi geliştirdikleri veri görselleştirme araçlarının olmamasıdır?’ Samantha Berkhead (IJnet, US)

Günlük Gazetecilikte Veriyi Kullan

  • “Veri Gazeteciliği için  haber merkezleri tarafından daha fazla desteğe ve birliğe ihtiyacımız var çünkü kesintiler ve zorluklarla karşı karşıyayız sürekli. Ne yazık ki, bu gazeteciler bazen daha fazla personel harcaması ya da meslektaşlarından daha az üretken olarak görülüyor çünkü haberleri bazen geleneksel habercilikten  daha uzun sürer. Ancak buna rağmen, bu gazetecilerin becerileri giderek daha önemli hale gelmektedir. ” Saleem Khan (JOVRNALISM and INVSTG8.net, Canada)
  • ‘Bazen büyük fikirlerden, etkileyici becerilerden ve araçlardan bahsediyoruz ancak veri gazeteciliği üretimerine baktığımızda önemli, seçkin, finansal olarak iyi durumda medya kurumlarında bile basit haritalar , üzerinde bir iki nokta ve yüzdelik hesaplamalar görüyoruz…ki buna da veri gazeteciliği deniyor”. Alla Rybina (Gothenburg University, Sweden)
  • ‘Günlük gazetecilikte daha fazla veri güdümlü bir katkının olmasını isterdim. Büyük olabileceği gibi, küçük üretimlerde olabilir. Komik şeyler de olabilir.Araştırmacı gazetecilik projelerinde de olabilir. Veri Gazeteciliğinde inanılmaz bir zenginlik olduğunu düşünüyorum, küçük bir haber merkezi olsanız bile inanılmaz şeyler yapabiliyorsunuz.’ Marie-Louise Timcke (Journocode, Germany)

Gelişen Teknolojileri Kullan

  • “Bence veri gazetecileri veri becerilerini, bir sonraki gelişimler ve dalgalanmalar için güncellemeliler. Blockchain’in birçok verimerkezinin yerini alabileceğini tahmin ediyorum. Blockchain, veriyi kalıcı olarak korur ve herhangi bir manipülasyon veya sahteciliği önler. Bu, hükümet verileri orada bulunuyorsa, yayınlandıktan sonra kaldırılamaz veya değiştirilemeyeceği anlamına gelir. Ayrıca, blok zincirindeki verileri ele alabilen veri gazetecileri, fidye ödemeleri veya diğer işlemlerle ilgili araştırmacı gazetecilik yaparken de bir avantaja sahip olabilirler. Blokchain’i öğrenmek ve verilere nasıl erişileceğini belirlemek için iyi bir başlangıç olabilir. Walid Al-Saqaf (Södertörn University, Sweden)

Tabii ki herkes aynı fikirde değil:

  • ‘Veri Gazetecilerinn öncelikle Excel’i çok iyi bilmeyi önceliklerine almalı ve Blockchain’e odaklanmalılar’
    Alla Rybina (Gothenburg University, Sweden)
  • ‘Excel ya da diğer kullanılan e-tabloların veri gazetecilerinin kullanımında kopacağını sanmıyorum. Bildiğim kadarıyla haber merkezlerindeki gazetecilerin  günlük işlerin bir parçası.’ Ashley Kirk (The Telegraph, UK)
  • ‘Excel geçersiz sayılacak. İleriye bakmak daha iyi. Excel’den Python’a Pandas’ageçilmelidir. Büyük veriler çağında, Excel’in kullanımı çok sınırlı olacak. Hangi araçların kullanılacağına karar verecek olan verinin türü ve boyutu. Ancak şahsen, veri gazetecilerinin excel’in ötesine geçmesini umuyorum. Bunun zamanı geldi. Python ve Pandas, daha büyük veriyi daha hızlı işler ve çok daha verimli olduğu için güçlü bir çözüm olabilir. ’ Walid Al-Saqaf (Södertörn University, Sweden)
  • ‘Sanal ve güçlendirilmiş gerçeklik (VR ve AR) gibi yoğun medyalar ile birlikte veri haberciliğinden daha fazla yararlanmaya başlamalıyız. Bu, kamuya açık veriden yararlanma ve gazetecilikle etkileşime girme, günlük yaşantılarına dokunan bir şey yapmak konusunda etkili olacaktır.’ Saleem Khan (JOVRNALISM and INVSTG8.net, Canada)

Daha fazla sınır ötesi işbirliği oluştur

  • “Veri gazetecileri daha küçük ölçekte daha fazla işbirliği yapmalıdır. Her şeyin Panama Kağıtları veya Paradise Papers projesi olması gerekmez. Potansiyel olarak çok daha küçük işbirlikleriyle daha fazla etkide bulunmak mümkün.” Saleem Khan (JOVRNALISM and INVSTG8.net, Canada)
  • Birkaç hafta içinde Gobal Editors Network, veri gazeteciliği topluluğunun yeni merkezi olan Veri Gazeteciliği Den’in (Den)  Data Journalism Den (the Den) beta sürümünü yayınlayacak. Veri gazeteciliği ile ilgili en ilginç haberler, orijinal içerikler olacak, faydalı kaynaklar barındırılacak ve veri gazeteciliği topluluğunun üyeleri arasındaki işbirliğini geliştirecek. Bununla ilgili daha fazla bilgi okuyabilir , üye olabilirsiniz.

Çalışmalarını daha şeffaf yap

  • “Veri gazetecilerinin haberlerinde şeffaflığa daha fazla önem vermelerini istiyorum. Okuyucular haberde veri kaynaklarını nasıl bulduklarını , topladıklarını anladıklarında güven artabiliyor’  Samantha Berkhead(IJnet, US)
  • ‘Evet! Verinin kaynağının ne olduğu ve nasıl analiz edildiğine yer verilmesi önemli ve hayati önem taşıyor bence.’ Alli Torban (State of Place, US)
  • ‘Açık veriyi üretme, yaptığımız şeyi paylaşma kabiliyetimizi geliştirmemiz gerekiyor.’ Simon Rogers (Google, US)

Yapay Zeka (AI) kullanmaya başla

  • “2018’de, veri gazetecileri, AI teknolojilerinin kaçınılmaz olarak yükselişine hazırlanmaya başlamalı ve bu eğilimi avantajlarından yararlanmayı öğrenmeli ve böylece işlerinin gölgelenmemesini sağlamalı’” Samantha Berkhead (IJnet, US)
  • ‘Çalışmalarımızda makine öğrenimi ve diğer yapay zeka formlarını (AI) kullanmaya başlamalıyız. İlk başta bunu 1999’da denemeye başladım, elde etmek istediğim şeyin o zaman imkansız olduğunu anlamadım. Şimdi ise, teknoloji ve yetenek var. Yani, kullanmaya başlayabiliriz.’ Saleem Khan (JOVRNALISM and INVSTG8.net, Canada)
  • ‘AR ve VR’yi kullanarak iş üretmeye başlamalıyız – Bu teknolojileri hepimiz için kullanmaya açmak istiyorum.’ Simon Rogers (Google, US)

Uzmanlardan örnekler:

Veri Gazetecileri Ne Yapmayı Bırakmalı

  • ‘Kelime bulutu kullanmaları. İnanamıyorum bunun veri görselleştirme olarak sunuluyor olmasına ve etkileyici bir işmiş gibi yer almasına. ‘ Saleem Khan (JOVRNALISM and INVSTG8.net, Canada)
  • ‘İyi haber anlatılmalı, veri geek’i gibi davranmak yerine’ Pinar Dag (Dag Media, Turkey)
  • ‘Ahkamkesmek, tüm cevapları bildiğimizi sanmak.’ Simon Rogers (Google, US)
  • ‘Hiçbir şey anlatmayan , haritalı projeler yapmak. Bu tarz çalışmalar bize sadece haritada nasıl gözüktüklerini gösteriyor. Yani? Alla Rybina (Gothenburg University, Sweden)

2018’den ne umuyorsunuz?

Uluslararası veri gazeteciliği topluluğu olarak aşağıdaki dileklerle başlıyoruz:

– Daha erişilebilir, açık ve kullanılabilir/yapılandırılmış veriler
– Güçlü hesap verebilirlik daha fazla işbirliği ve şeffaflık
– Dünya çapındaki gazetecilerin çalışmalarında veri kullanması için daha güvenli şartların oluşması
– Herkes için daha heyecan verici projelerin üretilmesi

Uzmanlar biraz daha spesifik fikirler paylaştı:

  • ‘Tüm resmi kurum ve kuruluşların açık veritabanlarının tek bir yerde bulunduğu, sıklıkla güncellendiği ve standart bir şekilde erişildiği bir araç. Ayrıca, özgür olmalı. Büyük bir istek biliyorum ama hayatım boyunca gerçekleşmesini görmek isterim.’ Walid Al-Saqaf (Södertörn University, Sweden)
  • ‘Tüm resmi kurum ve kuruluşların açık veritabanlarının tek bir yerde bulunduğu, sıklıkla güncellendiği ve standart bir şekilde erişildiği bir araç. Ayrıca, özgür olmalı. Büyük bir istek biliyorum ama hayatım boyunca gerçekleşmesini görmek isterim.’ Walid Al-Saqaf (Södertörn University, Sweden)
  • ‘Coğrafi eriyi dönüştürmek her zaman zor olmuştur (örneğin, 2000 yılındaki seçim verileriyle 2017 yıllarının karşılaştırmasını yapmak istersem, ancak o zamandan bugüne seçmenler değişmiştir). Bazıları  öncesinde iyi kötü çözümler üretmişler. Herkesin kullanması için uzmanlarla bunun üzerinde çalışıp, yazılım oluşturmak istiyorum. ’ Marie-Louise Timcke (Journocode, Germany)
  • ‘Veri gazetecilerinin daha fazla beceriye ihtiyacı var. Kod bilgisini geliştirmesini ve daha fazla veri bilimcileri ile çalışılmasını dilerim. Veri görselleştirme açısından daha fazla proje üretilmesini ümit ediyorum. Bu alanda biraz daha bütçe yaratılması da önemli. Yani veri görselleştirme çalışmalarına desteğin arttığı bir yıl olmasını diliyorum.Görmek istediğim projeler ise daha interaktif ve yüksek kamu yararı taşıyan projeler. Küresel ölçekte de aslında benzer işleri temenni ediyorum. Birilerinin gerçek sorunlarını çözebilecek, farkındalık yaratabilecek sınır ötesi projeler bence çok önemli. Ve belki bir de Veri Gazeteciliği’nde yapay zekanın ne ölçüde kullanılabileceğine yönelik projeler görme de bu bağlamda önemli olacak. ’ Pinar Dag (Dag Media, Turkey)
  • ‘Veri haberciliğinin aslında toplumu harekete geçirmesini diliyorum. Japonya’da geleneksel medyanın yetersizliği ve  güven eksikliği nedeniyle ilerlemiyor).’ Yuichi Yazaki (Visualizing.jp, Japan)

Yeni başlayanlar için 2018 kararları-Veri Gazeteciliğine nereden başlanır?

  • ‘Bence üzerinde çalıştığınız haberde hangi verinin ve hangi aracın kullanılacağını bilmek, nokta bu.’Simon Rogers (Google, US)
  • ‘Katılıyorum.  Teknik kısmına çok takıldığınızda haberin önemi/ değeri can çekişmeye başlar’ Marie-Louise Timcke(Journocode, Germany)
  • ‘Benim önerim haberine başlamadan önce hangi soruları yanıtlamak istediğinin üzerinde dur. Sonrasında nasıl analiz edebileceğini, nasıl görselleştirebileceğini düşünerek net bir yol oluşturmuş olursun. Biraz zaman alır ama yapmaya değerdir. ’ Walid Al-Saqaf (Södertörn University, Sweden)
  • ‘Aynen— sadece balık tutmak bir seçenek değildir.’ Simon Rogers (Google, US)
  • ‘Katılıyorum. Haber ve haberin kamu yararı yönü her zaman anahtardır ve verinin okuyucularınız için nasıl etkin olacağını düşünmelisiniz- veri gazetecileri için değil. ’ Ashley Kirk (The Telegraph, UK)
  • ‘Kodlamayı bilmek fazlasıyla yardımcı oluyor. Ancak gazetecilik açısı olmadığında veri gazeteciliği fantastik bir görsellik olarak kalıyor. Bu bağlamda interdisipliner bir ekibin olması burada avantaj. Yani gazeteci haberi/konuyu nasıl daha etkin anlatırım diye düşünürken, tasarımcıda okuyuların ilk bakışta nasıl anlayabileceklerini düşünür. ’ Marie-Louise Timcke (Journocode, Germany)


Tüm tartışmaları Slack kanalına katılarak okuyabilirsiniz: join the Data Journalism Awards community on Slack!

Geçen 6 yılda  Global Editors Network ‘ün düzenlediği Data Journalism Awards yarışmasının detaylarını inceleyebilir, ödüllü projeleri inceleyebilirsiniz buradan: go to our website.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*