Data JournalismVeri Gazeteciliği

4.Veri Gazeteciliği Üretimi Atölye Çalışması: İnsan Haklarının İzini Sürmek

Bu yıl 4. düzenlenen Veri Gazeteciliği Üretimi atölyesinin ilk bölümü 21-22 Ekim tarihleri arasında İspanya’nın başkenti Madrid’e yapıldı. Atölyenin ikinci bölümü ise 11-12 Aralık tarihleri arasında devam ediyor.

İnsan Hakları, hak habercilik ile Veri Gazeteciliği disiplinini birleştiren atölye insan hakları ihlallerini, siyasi eylemsizliklere dikkat çekmeyi hedefliyor.

Örneğin, Madrid Belediyesi, tüm kamu politikalarını etkileyen İnsan Hakları ile ilgili bir plan gerçekleştirmek için veri topluyor.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yıllık raporuna göre, dünyada sığınan yerinden edilmiş insanların sayısının birinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviyede olduğu yönünde.  Atölye adaletsizlikler uzaklarda oluyormuş gibi gözükse de aslında çevremizde başlıyor, önce onu ne kadar gözlemliyor, denetleyebiliyoruz  diye soruyor.

Atölye için şöyle deniliyor, “Adaletsizlikler hep uzak binlerce kilometre meydana gelmez. insan hakları savunma çevremizde başlar. Bizim mahalle ve şehrimizde. İspanya’da, Kamu Güvenliği Yasası gibi yasalar temel hakları kesti. Bu arada, çocuk yoksulluğu ve barınma zorluk toplumumuzu kirletmeye devam ediyor.”

“Bu yerel yaklaşım doğrultusunda, 2000 yılında Avrupa Şehri İnsan Hakları Şartı imzalandı.Bazı belediyeler bu eylem ile yeni politikalar geliştiriyor. Örneğin, Madrid Belediyesi, tüm kamu politikalarını etkileyen İnsan Hakları kesitsel bir planını gerçekleştirmek için veri topluyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*