Açık DevletAçık ErişimAçık VeriAçık Veri FormatıAçık Veri Yasası

5.Açık Veri Barometresi Yayınlandı! (Türkçesi yakında)

Web Vakfı tarafından hazırlanan beşinci Açık Veri Barometresi bugün yayınlandı. Beşinci yılında olan barometre, açık verilerin nasıl yayınlanıp kullanıldığını, hükumetlerin hesap verebilirlik, inovasyon ve sosyal etkide  ne tür bir yarar sağladığı detaylarını kapsıyor. Geçen yıl Türkçeye çevrildiği gibi, barometre bu yılda Türkçeye çevrilecek. Barometre, Buenos Aires’teki Uluslararası Açık Veri  Konferansı’nda detaylı tartışılacak ve bu adresten erişmek mümkün.

Bu yıl  açık verinin onuncu yılı.  Artık yeni bir kavram olmaktan çıktı (merhaba yapay zeka, blockchain ile tanışmak iyidir). Artık şu soruyu sormanın zamanı: ülkelerin açık veri süreçleri ne durumda? Ne tür bir etki sağlıyor insanların hayatında? Önümüzdeki 10 yıl içinde açık veri ne durumda olacak?

Liderlerlere Özel Barometre!

Bu yıl yayımlanacak olan barometre diğerlerinden biraz farklı. Küresel ölçekte kapsamına odaklanmak yerine, 30 ülkeye odaklanacak   Open Data Charter  ile uyumlu olanlar, G2O’de yolsuzlukla mücadelede  G20 Anti-Corruption Open Data Principles imzalamış olanlar  ve   Charter Principles   ilkelerine göre çalışma yürüten ülkeler yer alıyor.

Açık Veri Tüzüğü, verileri yayınlamak ve kullanmak için küresel olarak kabul edilen en iyi uygulama biçimini temsil ediyor. Bu 30 hükümetin, belirli taahhütleri yerine getirmesi anlamına geliyor. Barometre, liderleri teste tabi tutarak açık veri politikalarına yönelik aşağıdaki üç maddeye yönelik ilerleme kaydedip kaydetmediğinin güncelliğine dikkat çekiyor.  Bu maddeler tüzüğün güncellenen yeni ilkelerine dayanmakta:

Varsayılan olarak açık: Hükumetler, açık verileri yayınlamanın norm olduğu açıklık kültürünü etkinleştirmek için politika yapabiliyor mu,  veriyi açmak için yeterince beceri & donanım ve diğer tüm süreçler başarıyla inşa ediyor mu?

Veri altyapısı: Hükumetlerin dönüşümünü uzun vadede destekleyecek teknik bir  altyapı üzerinde çalışıyorlar mı?

Bir amaç ile yayınlama: açık verileri kimin kullanacağını ve ne için kullanacakları düşünülüyor mu?  İnsanların ihtiyaç duyduğu verileri kolayca kullanabilecekleri bir şekilde yayınlanıyor mu?

Sözden uygulamaya geçiş!

Bu 30 hükümet yetkilisi açık verilere yönelik özel taahhütler yaptılar. Şimdi bu sözleri hayata geçirmeleri ve açık verilerin insanların hayatlarında gerçek bir fark yaratması gerektiğini ve bu potansiyele ulaştığından emin olmak gerekli adımların atılması gerekiyor.

4. Açık Veri Barometresi Türkçeye de çevrilmişti.  5.rapor da Türkçeye kazandırılacak. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*