ÇeviriVeri Gazeteciliği

Acil Yardım|Gazeteciler için Yardım 

Gijn

Meslektaşlarımız dünya çapında tehdit altında. 1992’den beri binden fazla gazeteci öldürüldü ve binlercesi saldırı, sindirme, hapis ve zulüm kurbanı oldu. Bazı kuruluşlar, tehlike altındaki gazetecilere acil durum desteği sağlıyor. Yardım, tıbbi ve hukuki yardımdan bir gazeteciyi ülke dışına çıkarmaya kadar uzanır. Gerçek bir tehlike içindeyseniz, ulaşmaktan çekinmeyin – yardım alabilirsiniz.

Gazetecileri Koruma Komitesi: New York merkezli CPJ, öldürülen ve tutuklu gazetecilerin ailelerine destek ile birlikte risk altındaki gazetecilere hukuki, tıbbi ve yeniden yerleştirme desteği sağlayan bir Gazeteci Yardım Programı yürütmektedir.  Yardım istemek ve basın özgürlüğü ihlalini bildirmek için buradan iletişime geçebilirsiniz.

CPJ

Sınır Tanımayan Gazeteciler (Reporters Sans Frontières): Paris merkezli RSF, gazetecilere ve haber kuruluşlarına kendilerini savunmaları için ve tutuklu gazetecilerin ailelerine mali yardım sağlıyor.  Yardım Masası‘na buradan erişebilirsiniz. Serbest çalışanlar gazeteciler sigorta detayları ile ilgili buradan bilgi edinebilirler.

RSF

Free Press Unlimited: Hollanda merkezli  medya odaklı çalışan bir sivil toplum kuruluşudur, gazetecilere ve medya kuruluşlarına doğrudan yardım sağlayan uluslararası bir acil durum fonu olan Reporters Respond‘u sağlamaktadır.  Grup, taleplere 24 saat içinde cevap vermeye çalışıyor. Reportersrespond@freepressunlimited.org adresine e-posta gönderebilir veya +31 20 8000 400’ü arayabilirsiniz.

Reporters Respond Free Press

Uluslararası Kadın Medya Vakfı (IWMF): Herhangi bir ülkede “basılı, yayın veya çevrimiçi medyada çalışan tam zamanlı veya serbest çalışan kadın gazetecilere tıbbi yardım, yer değiştirme yardımı ve hukuki yardım sağlar.  Gerçek amacı gazetecilik olmayan kuruluşların istihdam ettiği adaylar değerlendirmeye alınmamaktadır. 

IWMF ayrıca, hem kadın hem de erkek gazeteciler için Amerika Birleşik Devletleri Gazetecilik Acil Durum Fonu ve  ihtiyaç duydukları anda  zihinsel sağlık desteğini alamayan siyahi gazetecilere mali yardım sağlamak üzere tasarlanmış Siyahi Gazeteciler Terapi Yardım Fonu‘nu da kurdu.

IWMF

Lifeline Fund: Lifeline Embattled STÖ Yardım Fonu, gazeteci örgütleri de dahil olmak üzere tehdit veya saldırı altındaki sivil toplum gruplarına acil mali yardım sağlar. 17 hükümet ve vakıf tarafından desteklenen Lifeline, tıbbi yardım, yasal temsil, deneme izleme, geçici yer değiştirme, güvenlik ve ekipman değişimi gibi harcamalar için kısa vadeli acil yardımlar sunmaktadır. LifeLine, mağdurların insan hakları veya demokrasi sorunları ile ilgili konularda çalışmış ve çalışan gazetecileri dikkate almaktadır.

lifeline-logo_color-394x230

Media Legal Defense Initiative: Londra merkezli MLDI, yasal tehdit altındaki gazetecilere, blog yazarlarına ve bağımsız medyaya yardım sağlar ve ayrıca medya özgürlüğünü koruyan yasal yardım veya dava faaliyetleri için kuruluşlara finansman sağlar.

Rory Peck Trust: Merkezi Londra’da bulunan Rory Peck Trust, Freelance Assistance Programı aracılığıyla dünya çapındaki serbest gazetecilik yapanlara ve ailelerine destek sağlıyor.

Rory Peck

Alman RSF şubesinin dünya çapındaki gazetecilere yardım eden programları var. Sürgünde Yardım programı, takip ve baskı nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan gazetecileri destekliyor. Help in Need programı, gazetecilik kariyerlerine hayatlarından endişe duymadan devam edebilecekleri güvenli bir ev sahibi ülke bulması gerekenlere destek sunuyor.

Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi, kadın medya çalışanları için, kendilerine yönelik saldırılar hakkında Merkez‘i bilgilendirebilecekleri ve yardım veya tavsiye isteyebilecekleri bir alarm merkezi başlattı.

ECPMF

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, IFJ’nin Güvenlik Fonu’nu yönetiyor “şiddet, zulüm ve tehditle karşı karşıya kalan veya tıbbi tedaviye ihtiyaç duyan gazetecilere yardım ediyor. Güvenlik Fonu, tehditler, şiddet, sürgüne yerleşme ve hastalık gibi bir dizi acil durumda mali yardım sunuyor.

Dinlenme ve Sığınma Bursları, savaş veya diğer krizlerden muzdarip ülkelerde ateş altındaki gazeteciler içindir. RSF ve Taz Panter Vakfı tarafından desteklenen program, Berlin’de üç aya kadar seyahat ve ikamet sağlar.

Taz

Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi, kadın medya çalışanları için kendilerine yönelik saldırılar hakkında Merkezi bilgilendirebilecekleri, yardım veya tavsiye alabilecekleri bir alarm merkezi kurdu. Kaynak öneriniz varsa bize e-posta atabilirsiniz, listeye ekleyebiliriz.

Kaynak: https://gijn.org/2014/07/14/new-resource-guide-emergency-assistance/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*