Açık DevletAçık ErişimAçık VeriAçık Veri GünüAçık Veri GünüAğlamaAraçÇeviriDataOpen Data

Açık Veri Periyodik Tablosu

Bu çeviride GovLab adlı araştırma merkezinin hazırladığı Açık Veri Periyodik Tablosunu ve bu tablo içerisindeki kavramları bulabilirsiniz. Çevrilen metinin temel amacı, açık veri ile alakalı çalışmaların başarıyla sonuçlanması için engellerin ve kolaylaştırıcı etkenlerin beş kategoriye indirgenerek incelenmesidir. Çeviri metninde bahsedilen beş kategorinin alt başlıklarını bulabilirsiniz.

http://odimpact.org/periodic-table.html ekran görüntüsüdür.

Açık Veri Periyodik Tablosunun Etki Faktörleri

Mevcut literatüre ve vaka çalışmalarına dayanarak, açık veri girişimlerinin sıklıkla etkisini belirleyen mümkün kılan ve engelleyen koşulları ayrıntılandıran Açık Veri Öğeleri’nin Periyodik Tablosunu geliştirdik.

Yerele bağlı sapmanın (değişkenliğin) ve olayın içinde bulunduğu bağlamın önemi doğal olarak en başta gelen faktör olmasına rağmen, günümüz araştırmaları ve bu alandaki çalışmalar bize beş temel konu kategorisinde toplanan öğelerin, – Sorun ve Talep Tanımı, Kapasite ve Kültür, Ortaklık, Riskler, Yönetişim (Governance) – benzerleri ülkeler arasında yinelendiğinde, açık veri projelerinin başarısını ya mümkün kıldığını ya da engellediğini gösteriyor.

Tabloyu detaylı incelemek için tıklayınız

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*