Veri Gazeteciliği

Akademisyen-Gazeteci İş Birliğine Kanada Habercilik Lab’i Nasıl Öncülük Ediyor?

Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)

Katarina Sabados 

Muhabirler, haberlerine daha geniş bir bağlam kazandırmak veya gazetecilik bulgularına biraz titizlik getirmek için bir veya iki alıntı için akademisyenlere ulaşmaya çalışırlar. İster en son atom altı parçacık keşfini açıklıyor, isterse denizaşırı planları ortaya çıkarmak için parayı takip ederken matematiğimizi kontrol ediyor olsun , akademisyenler bir bağlamda analizin doğrulamasını yapıyor. Haberlerimiz de onların uzmanlıklarını daha geniş halk kitleleriyle buluşturuyor.

Ama ya en başından haber odalarına bir bilim insanı getirilse sanal bir basın kartıyla vekalet verilse ve bir araştırmada eşit editoryal söz hakkı olsa?

Toronto Star muhabiri Rob Cribb ve Sheffield profesörü Genevieve LeBaron yaptığı 10 aylık araştırmanın tüm dünyada tekstil işçilerinin hakları konusunda COVID-19 pandemik etkisi hakkındaydı.

Üç bölümden oluşan ön sayfa gazete dizisi hakemli bir akademik çalışmanın yanı sıra, COVID-19 sırasında tedarik zinciri kesintilerinin bir sonucu olarak artan finansal ve güvenlik engelleriyle karşı karşıya kalan Hindistan’dan Etiyopya’ya kadar hazır giyim işçilerini içeriyor. Cribb tarafından bildirilen işyeri şiddeti, iş kaybı ve cinsel saldırı hikayeleri, LeBaron ve diğer araştırmacılar tarafından dört farklı ülkede yapılan 1140 anketten oluşuyor. İş birliği yalnızca bu fabrikalardaki çalışma koşullarını ortaya çıkarmakla kalmayıp, aynı zamanda COVID-19 yardım fonu alan şirketler ile ürünlerini üreten ve ekonomik güvenlik ağından yoksun olan hazır giyim işçilerinin koşullarını vurgulama girişimiydi. Akademi ve gazeteciliğin güçlerini birleştirmeden mümkün olmayacak türden bir habercilik şekli.

Sheffield’ın araştırması, bir işçi hakları örgütü ve iki araştırma merkeziyle yapılan iş birliğinin ürünüydü. Birlikte anketi tamamlamak için gereken ülkeleri, çalışanları ve sektör aktörlerini belirlemek için birincil veri seti oluşturdular. 

Anketlerden gazetecilik hikayeleri çıktı. Cribb’in gönüllü anket katılımcıları ve araştırmacılarla konuşarak bildirdiği bazı bulgular: 

  • Araştırmacılar, pandemi ile ilgili sipariş iptallerinin dünya çapında hazır giyim işçileri için kabaca 4,9 ila 7,3 milyar dolar arasında değişen ücret kayıplarını tetiklediğini tahmin ediyor. 
  • Pandemiden bu yana sözleşmeleri feshedilen ankete katılan 145 işçinin yaklaşık yüzde 80’i, borçlu oldukları kıdem tazminatını tam olarak almadıklarını söylüyor. Üçte ikiden fazlası hiçbir şey almadı. 
  • 20’li yaşlarındaki Etiyopyalı bir kadın, meslektaşlarının bir yönetici tarafından dövüldüğünü, tokatlandığını veya itildiğini izlediğini söyledi. “Şikayetlerimizi yapıyoruz ama kimse dinlemiyor veya yardım etmeye çalışmıyor.”
  • Hindistan’da 12 yaşında çalışmaya başlayan 40’lı yaşlarında bir hazır giyim işçisi olan Ramesh, pandemi nedeniyle gelirinin düştüğünü söylüyor. Üç çocuk babası, “Kazandığım parayla evi idare etmek çok zor” diyor, devlet yardımı olmadan. “Çocuklarım için bu yıl için okul ücreti ödemedim.”
  • Etiyopya’daki bir hazır giyim işçisine 25 Birr kabaca 0,57 ABD Doları temel maaş ödeniyor. Fabrikada işçi başına günlük 1.400 tişört üretim hedefini karşılarsa, ek bir 7 Birr bonusu alır – 0.16 dolar. İşteki en karlı gününde eve 0,82 USD alıyor. Çoğu gün sadece 0,73 dolar alıyor.

Çalışma British Columbia Üniversitesi merkezli, akademisyenler ve gazeteciler arasında araştırmacı hikayeler üzerinde, iş birliğini kolaylaştıran kar amacı gütmeyen bir gazetecilik kuruluşu olan Global Reporting Center (GRC) tarafından finanse edilmektedir .

GRC’nin kurucusu ve genel müdürü Peter Klein, gazetecilerin akademisyenlerle etkileşim biçimini geliştirmenin daha iyi gazeteciliğe doğru bir adım olduğunu söylüyor. 

Klein, “Gazeteci ve akademisyeni ilk günden itibaren eşit ortaklar olarak haber odasına getirdik” diye açıklıyor. “Daha samimi bir şekilde çalışabiliyorlar, birbirleriyle başarı ölçütlerinin ne olduğu, yöntemlerin neler olabileceği, çıktıların neler olabileceği konusunda iletişim kurabiliyorlar.”

Temel olarak, gazeteciler ve bilim insanları benzer işler yaparlar -belgelere dalmak, sayıları çarpıtmak, röportajlar yapmak gibi. Ancak zaman çerçeveleri ve başarı ölçüleri oldukça farklı olabilir. GRC , hem bu tür iş birliklerini finanse ederek hem de çok farklı iki kültür arasında bir elçi olarak hizmet ederek bu açığı kapatmaya çalışıyor.

Bilim insanı ve gazeteci çifti Genevieve LeBaron ve Rob Cribb’in bakış açılarından bu hazır giyim tedarik zinciri hikayesinin başarılı bir iş birliği olmasının birkaç nedeni: 

Genişletilmiş araştırma derinliği ve genişliği: Gazetecilerden toplanan teğet bilgilerle derinlemesine akademik araştırma, soyut bilimsel çalışmayı konudan bilmeden etkilenen sıradan insanlarla birleştirir.

  • LeBaron: “Bunların yalnızca birisinin rapor başlığının kaldırılması ve (bir şey) yerine araştırmanın birçok önemli bölümünü yakalayan, gerçekten zengin hikayeler olması; anlamında standart medya kapsamından farklı olacağını düşünüyorum..”
  • Cribb: “Net beyin gücünü genişletmek hikayenin hizmetinde mantıklı. [Biz] hakkında yazdığımız konuyla ilgili verilere ve yeni bakış açılarına ve merceklere daha fazla erişimimiz var.” 

Etik iş birliği : Hem gazeteciler hem de akademisyenler daha iyi haberciliğe izin veren kurumsal ve editoryal etik çerçevelere bağlıdır.  

  • LeBaron: “ Rob’u (akademik etik inceleme uygulamamıza) dahil edebildiğimiz için, işçilerle görüştüğümüzde, birlikte çalıştığımız bir gazetecinin kendileriyle iletişim kurmaktan rahatsız olup olmayacaklarını sormak için onay aldık… zaten ülkede işçi hakları işini yapan insanlar vardı ve bu yüzden seyahate gerek yoktu.”
  • Cribb: “Büyük ölçüde aynı temel bilgi ve verilerden alınmış olsa da elbette her birimiz ürettiğimiz şey üzerinde bağımsız kontrole sahiptik. Mülakatlarımızı bağımsız yaptık. Gazetecilik tarafında akademisyenler için bir odak noktası olmayan finansal açıları ve hükümetin hesap verebilirlik açılarını aradık.”

Artan bilgi kaynakları: Akademisyenler raporlamanın kapsamı ve yönü hakkında tavsiyelerde bulunabilir ve gazetecilerin bağımsız olarak toplaması pahalı ve zaman alıcı olacak değerli verileri en başından paylaşabilir. Gazeteciler değişim için katalizör olabilecek yüksek etkili hikayeleri nasıl anlatacaklarını biliyorlar .   

  • LeBaron: “Umudum, bu hikayeleri gerçekten hayat dolu bir şekilde anlatmak.. ”
  • Cribb: “Akademisyenler, bizim (muhabirlerin) asla başaramayacağımız, dünyanın dört bir yanındaki yoksul ülkelerdeki işçilerle ilgili bir ankete odaklandı çünkü bu ülkelerde bunu yapacak kaynaklara ve sahadaki temaslara sahip olmazdık. Dolayısıyla, iki farklı şekilde yazılmış, iki farklı perspektiften bir bilgi havuzu gerçekten de sonuçta her iki taraftaki sinerjiden yararlanan bir bilgi havuzu.”

LeBaron için amaç Toronto Star hikayelerinin araştırma bulgularının daha büyük bir etki ve erişime sahip olmasını sağlamaktı. Cribb’in hikayeleri işçilerin bazı seslerini duyurdu ve hikayelerini daha geniş bir kitleyle paylaştı. LeBaron, bu hikayeleri daha ikna edici bir şekilde anlatmanın, hazır giyim tedarik zincirlerinden sorumlu kişilerin dikkatini çekmesini ve daha sorumlu olmasını umuyor.  

Yayınınızın muhabiri veya yerel haber ortağının olmadığı ülkelerde kaynak bulmak en hafif tabiriyle zor. Cribb için Sheffield ile çalışmak ekibine özellikle COVID-19 karantinaları ve seyahat kısıtlamaları döneminde başka türlü elde edemeyeceklerini söylediği kaynaklara erişim sağladı. 

Gazeteci tarafında araştırmaların nasıl gerçekleştiğini öğrenmek, LeBaron için olanaklar ve fırsatlar yarattı. Araştırma süreci tamamlayıcı ve iç içe geçtiği için bir dahaki sefere gazetecileri daha erken getireceğini söyledi. Bu arada Cribb, akademisyenlerin gazetecilik haberciliğine getirebilecekleri konusunda giderek artan bir takdire sahip olduğunu söyledi. “Bence bu büyük bir fayda ve giderek daha popüler hale gelecek bir model” dedi.

Klein, bu iş birliklerini kolaylaştırmanın maliyetli bir deney olması gerekmediğini söylüyor. Aslında, yerel haberleri güçlendirmek için şehirlerdeki ve topluluklardaki üniversiteler ve haber odaları arasında ortaklıklar kurma konusunda kullanılmayan bir potansiyel var.

Akademisyenlerin ortak olacak gazeteciler bulabilecekleri bazı yollar arasında çalışma alanlarıyla örtüşen gazetecilerle tanışmak için gazetecilik konferanslarına gitmek gazetecilik okulu mezunu öğrencilerle iş birliği yapmak ve daha küçük yayınlarda masa editörlerine ulaşmak yer alıyor. 

Akademik ortak arayan gazeteciler için Klein, gazetecinin araştırdığı konuyu araştıran, akademisyenler tarafından yazılan makaleleri arayan ve akademik konferanslara katılan önde gelen akademisyenleri bulmak için Google Akademik gibi açık kaynaklı araçları kullanmayı öneriyor.  

Klein, “İki gazetecinin birlikte çalışması nadir değildir, iki akademisyenin birlikte çalışması nadir değildir” . “Öyleyse bir gazeteci ve bir bilim insanının bir haber merkezi projesinde iş birliği yapması neden olağandışı olsun ki?” 

Ek kaynaklar

Yeni Modeller: Akademisyenler, Kâr Amacı Gütmeyen Haberler ve Devlet Nasıl İşbirliği Yapıyor?

Adli Mimari Karmaşık Soruşturma Teknikleriyle Gazetecileri Nasıl Destekler?

Doktorları Muckrakers’a Dönüştüren Bir Program


Katarina Sabados portresi

Katarina Sabados  , araştırmacı gazetecilik geçmişine sahip , Vancouver merkezli bir gazetecidir. Daha önce bir OCCRP araştırmacısıydı, şu anda Kanada Ulusal Gözlemcisi’nde iklim sorunlarını ele alıyor ve Küresel Raporlama Merkezi’nde tedarik zincirleri hakkında rapor veriyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*