Veri Gazeteciliği

Ampp3d’nin İlk Yılındaki Tabloid Veri Gazeteciliği Tecrübesi

Çeviri: Zerrin Yarbay Şahin
Kaynak: https://www.journalism.co.uk/news/the-tricky-line-in-tabloid-data-journalism-lessons-from-one-year-of-ampp3d/s2/a563530/


Ampp3d’nin editörü Anna Leach, Trinity Mirror’daki paylaşılabilir veri gazeteciliğinin bir yılını paylaşıyor. 

Tabloid hedef kitlesinin ilgisini çeken olaylar ve veri gazeteciliği arasındaki “ince çizgide” yürüyen sosyal-paylaşılabilir veri gazeteciliği platformu Ampp3d, geçen ay birinci yılını doldurdu.

Editör Anna Leach Journalism.co.uk’a yaptığı açıklamada Ampp3d’de bir yıl boyunca süren çalışmalarda veriler ve sayıları haberin  bir diğer kaynağı olarak gördüğünü belirtiyor.

“Ben veri gazeteciliğinin özünde “normal” gazetecilikten farklı bir şey olduğunu sanmıyorum ve bence çok az farklılık var ” şeklinde konuştu.

“Haberde alıntılar nasıl kanıt oluyorsa, sayılarda da aynı şey”

Ampp3d geçtiğimiz Aralık’ta Trinity Mirror’dan ayrı bir veri blogu  oldu ancak hala Mirror’un web sayfasına dahil.

“Çalışma yürütürken en önemli konuları nasıl  sunuyorsunuz? Yani farklı olan şeyleri  en başta mı yoksa sonradan mı değerlendiriyorsunuz?  Eğer bunu yapıyorsanız, yeterince güçlü bir başlık atıyor musunuz?”

“Veriyi doğru bir şekilde nasıl sunmanız gerektiğinin dengesi ve iyi bir tabloid olayı elde etmek zordur” şeklinde açıklıyor.

Ampp3d’teki veri gazeteciliği yaklaşımı eleştiriliyor da. Guardian’ın özel projeler editörü James Ball’ın bu blog yayınında belirttiği gibi bazı sitelerin içeriği “ tıklanabilir fakat yararlı olmayan şeyleri kapsıyor. “

Ampp3d’nin Twitter’daki varlığının Facebook’tan daha güçlü olduğunu  ancak Facebook üzerinden paylaşım trafiğinin daha yüksek olduğunu belirterek,  “Ben hala Facebook’ta yeteri kadar veri gazeteciliğinin etkileşime girmediğini hissediyorum” şeklinde konuşuyor. Ve ekliyor, “Facebook’ta çokça paylaşılan olaylar politikayla ilgili.”

Ampp3d ayrıca karmaşık fikirlerin çabucak anlaşılması için kolay paylaşılabilir grafiklere güveniyor.

“Geçtiğimiz altı ayda herkesin grafik yazılımına sahip olduğu ve herkesin grafik yapabildiğine emin olmak büyük bir gelişme oldu” şeklinde açıklıyor.

Gelecek yıl, Leach Ampp3d’nin görsel hikayeciliği ayrıca olaya daha karmaşık interaktif elementleri içerecek şekilde genişletmek istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*