Veri Gazeteciliği

Araştırma Sonuçları Bölüm 3: Veri Okuryazarlık Çabalarının Etkisini Ölçme

Toplumsal değişim çabalarında veri okuryazarlığı için yöntemler geniş bir yelpazede olduğu gibi, aynı zamanda etkinliğini belirleme yaklaşımlarıda vardır. Veri okuryazarlığının uygulama etkinliğini uygulamanın olgunluk seviyesine dayanmaktadır. Katılımcılar ve kurulan organizasyonlar için önemli kaynaklar tahsis edildi, çoğu birey ve küçük kuruluşlardan katılımcılar ise kendi değerlendirme olanakları sınırlı olduğunu belirtti. Veri okuma-yazma çalışmaları etkinliğini değerlendirmek için metodolojiler standardize edilmemiştir. Sınırlı kaynaklarla ortamlarda veri okuryazarlığı çalışmalarının etkisini ölçmek için, katılımcılar aşağıdaki bilgi kaynaklarına odaklanmıştır:

Veri Çıkışlarının Analizi: katılımcıların bazıları veri çalışmalarının etkisini ölçmenin göreli olarak kolaylığından bahsetmiştir, çünkü elde değerlendirecek nitel veriler vardır.

Duygu analizi: Veri okuryazarlığında eğitmenlerin tüm süreci sık sık takip etmesi mümkün değildir, bir atölye sonlandırmadan önce insanların reaksiyonları için bir fikir almak ve deneyerek sonuçları ölçmek çok önemlidir.

Örgütsel veya bireysel olarak değişim tezahürüne sahip olma;   Bazı eğitimciler için veri okuryazarlığı çalışmalarının gerçek etkisini bir kuruluşun programlarında ve personelinde data çalışmasını ne ölçüde içselleştirilmiş olmasından  anlaşılabilir.

Doğrudan becerileri değerlendirme: sınavsız değerlendirmek belki zor ama bazı katılımcılar eğitim süreçlerinin etkisini görmek için öncesi ve sonrası anketler ile değerlendirilmektedir.

Yaklaşımda Çeşitlilik

Yakın zamanlarda kurulan veri okuryazarlığı çalışmaları kendi eğitimleri sonunda dağıtılan temel değerlendirme formlarını kullanıyor. Veri okuryazarlığı eğitmenleri kendi atölyelerinde insanların reaksiyonlarıdan bir fikir almak için deneyerek ölçüm sonucunun ne derecede önemli olduğundan bahsetti. Bu atölye anketleri kuruluş ve yerine getirilmesi gereken beklentiler ile ilgili sorular içerir, ama aynı zamanda bağımsız çalışma soruları da içerir. Katılımcıların bu süreçleri takibi çok önemlidir.

Afrika için kod başarı göstergeleri için bir set geliştirdi, burada veri sorumluluklarının başarı yolu grafiği ile örgütsel görev tanımları dahil edildi. Bazı uygulayıcılar için, veri okuryazarlığı çalışmalarının gerçek etkisi örgütsel değişimlerde görülebilir. Kuruluşlarında veri işi yapmak için biri işe alınacak mı? Üst düzey yöneticiler  değer verisi bu tip işler için daha fazla kaynak ayırmaya istekli mi?

Bazı kuruluşlar veri gazeteciliği hikaye kalitesini ölçmek için detaylı analiz çerçevelerinden bahsettiler ve özellikle eğitim süreçlerinin etkisini görmek için öncesi ve sonrası anketler ile karşılaştırmanın yapılması gerektiğini belirttiler. Bazı katılımcılar (belirli becerileri konfor / bilgi düzeylerine soru sormak anketler yoluyla) ise kendi kendine raporlamalarına güveniyorlar. Bu çabaların çoğu projenin başarıya ulaşması için hangi adımların atılmasını belirliyor.

Atölyelerin Etkisini Ölçmek İçin Etkili Yolların Belirlenmesi

2015 yılı Mart ayında yapılan bir atölye sırasında, Veri Okulu ağına bağlı veri okuryazarlığı pratisyenleri sağlanan etki değerlendirmesinde, ‘etki değerlendirmesi’ teriminin uygun bir terim olmayacağını belirledi. Uzun vadede büyük bir etkisini teslim edecek, olanaklarımızı iyileştirecek ve nasıl öğrenmemiz konusunda yardımcı olacak hafif metodolojiler için güçlü bir istek vardı.   Açık ve şeffaf hedefler dile getiren, geri bildirim döngüleri olan, kendi programları boyunca  belgelemek için zaman ayıran gibi temel unsurları içeren metodolojileri barındırması gerektiği belirlendi.

Veri okuryazarlığı uygulayıcıları arasındaki değişim geliştirilmiş proje öğrenme ve değerlendirme yöntemlerine yol açar, bu etkiyi ölçmek ve etkili yolları belirlemek için Veri Ağı Okulu’nda diyaloglara devam edilmesine ihtiyaç vardır.

Şu kaynaktan çevirilmiştir:

http://schoolofdata.org/2016/01/21/research-results-part-3-measuring-the-impact-of-data-literacy-efforts/

Çeviren: Yasemin Akbulut

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*