Açık VeriAraçDataKaynakOpen Data

Armsglobe: Dünya silah ticareti ithalat ve ihracat veri kaynağı (1992-2010 yılları arası)

Google’ın projesi ile dünya çapında 1992-2010 yılları arasında yapılan silah ticareti görüntülenebiliyor. Uygulama ile 250 ülkenin ‘hafif silahlar’ olarak bilinen alandaki ihracat ve ithalat verilerine ulaşılıyor. Örneğin Türkiye’nin belirtilen yıllar arasında ihracatçı konumuna geldiğini gösterirken, bir yandan da sivil silahlanmanın boyutları konusunda bilgi veriyor.

Norveç merkezli Oslo Barış Araştırma Enstitüsü’nün inisiyatifiyle gerçekleştirilen projeyle, 250 ülke ve bölgeye yasal yollardan giren ve çıkan hafif silahlar görüntülenebiliyor. Dinamik haritada, her ülkenin, ‘hafif silahlar’ olarak bilinen alandaki ihracat ve ithalat rakamları ortaya konuluyor. Programda dünya çapındaki silah ticareti, ülkeler bazında askeri ve sivil transferler ile mühimmat satışı kategorilerine ayrılabiliyor.

Bir milyondan fazla veriyle hayata geçirilen yeni uygulamada, hangi ülkeye nerelerden silah akışı olduğunu, senelerine göre görüntülenebiliyor. 

Oslo Barış Araştırma Enstitüsü tarafından sağlanan veriler, Google’ın tasarım ekibi tarafından bir araya getirildi. Çalışmaya ayrıca Brezilya merkezli Igarape Enstitüsü de katkı sundu.Program, Google’ın kendi internet tarayıcısı Google Chrome ile çalışıyor.

Türkiye hafif silah ihracatçısı
Etkileşimli haritadan edinilen bilgilere göre Türkiye, 1992’de yalnızca 2.5 milyon dolar tutarında ‘hafif silah’ ihracatı yaparken, 2010 yılında aynı rakam 75 milyon dolara ulaşıyor. 1992’de hafif silah alımına 16 milyon dolar harcayan Türkiye’nin 18 yılda ithalatı yalnızca 11 milyon dolar artış kaydediyor. 

Türkiye’deki firmaların ise, Latin Amerika ülkelerinden, Afrika’ya, Orta Asya’dan Baltık ülkelerine kadar pek çok ülkeye ‘hafif silah’ ve mühimmat sattığı .

Öte yandan Google’ın ABD için sunduğu veriler şöyle: 1992’den 2010 yılına kadar ABD hafif silah ve mühimmat satışında, Türkiye’nin aksine ithalatçı ülke haline geliyor. Silah ithalatı bu süre zarfında 272 milyon dolardan 955 milyon dolara ulaşırken, ihracat 455 milyon dolardan, 606 milyon dolara ulaşıyor. 

Sivil silahlanma
Uygulama, dünyadaki afif silahların dörtte üçünün sivillerin elinde bulunduğunu gösterirken, bu verilere göre dünya çapında sivillerin elinde 650 milyon silah bulunuyor.

Uygulamaya aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir: http://workshop.chromeexperiments.com/projects/armsglobe/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*