Açık VeriVeriVeri GazeteciliğiVeri Okuryazarlığı

Aydın Üniversitesi gazetecilik bölümü öğrencilerine Veri Okuryazarlığı atölyesi düzenlendi

Aydın  Üniversitesi, Gazetecilik Bölümü öğrencilerine Adem Aydın koordinatörlüğünde  Pınar Dağ ve Onur Ömer Teksan tarafından 16  Mart Perşembe günü açık/veri gazeteciliği atölyesi düzenlendi. Atölye Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Bilgisayar Lab’de   15:00 -18:00 arasına yapıldı.

İstanbul/Sefaköy

13-15 Mart  tarihleri arasında çevrim içi ve 16 Mart 2017 tarihinde ise Bilgisayar Lab’de gerçekleşen  açık veri gazeteciliği atölyesi; veri ile çalışmanın önemine, verinin haber merkezlerinde nasıl hikayeleştirildiğine, veri görselleştirme araçlarının veri gazeteciliği içinde önemi, veri okuryazarlığı’nın önemi, veri okuryazarı kime denir, açık veri/veri gazeteciliği ve açık devlet ilişkisine örneklerle dikkat çekerek temel kavramları, teknikleri ve bu teknikleri kısa pratiklerle yer yerildi.

Veri gazeteciliği nedir, teknikleri nelerdir, neden gazeteciliğin geleceğidir, gazetecileri neden veritabanlı bir gelecek bekliyor, iletişim fakülteleri neden  açık/veri okuryazarlığına daha fazla yer vermelidir sorularına yanıt verilmeye çalışıldı.

Atölye genç iletişimcilerin dünyada pek çok haber merkezi ve iletişim fakültelerinde artık yerleşmiş olan yeni adıyla ‘Modern Gazetecilik’ üzerine düşünmeyi  ve verinin haberin bir parçası ve önemli bir kaynağı  olarak önemine dikkat çekildi.

Atölye Pınar Dağ ve Onur Hüseyin Teksan’ın sunumları sonrası veri toplama teknolojileri  üzerinden minik proje üretimi uygulaması ile sona erdi.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*