Açık DevletAçık Veri

Beyaz Saray Açık Veri Bölümünü Kaldırdı

Trump yönetimi Beyaz Saray’ın açık veri setlerine erişebildiği bölümünü sistemden kaldırdı. Araştırma yapıldığında hiçbir veriye ulaşılamıyor.

Mazwell Ogden adlı Twitter kullanıcısı  9 GB verinin kaldırıldığını , 20 Ocak tarihine kadar olan verileri alabildiğini paylaştı.


Açık Veri Nedir?

“Herhangi bir telif hakkı, patent ya da diğer kontrol mekanizmalarına tabi olmaksızın herkes tarafından ücretsiz ve özgürce kullanılabilen, tekrar kullanılabilen ve dağıtılabilen veridir.” (Open Knowledge Foundation OpenDefinition.org)

 

Açık Veri ve Açık Bilgi

Açık bilgi, açık verinin erişilebilir, anlaşılabilir, anlamlı ve birinin gerçek sorununu çözmeye yardımcı olmasıdır. Açık veriden değer yaratmak sorun çözer, hayat kalitesine katkı sağlar. Verinin açılması 2005’li yılların başında güçlü bir şekilde dünya gündemine taşındı, üzerine konferanslar, çalıştaylar ve açık kaynak projeler ve açık kaynak araçlar geliştirilmesi teşvik edildi.

Devletler açık veri politikaları geliştirerek, açık veri portalları açtı. Ancak açıklık tanımına göre maalesef dünyada yayımlanan veri setlerinin yüzde 89’u açık değil. Bir başka ifadeyle veri setleri açıklık tanımına göre sadece yüzde 11 oranında açık.

Açık Veri Türleri Neler Olabilir, Özellikleri Nedir

Açık verinin temel özellikleri: Kullanılabilirlik – erişim, tekrar kullanım-dağıtım, evrensel katılım ve makine okunabilirliği
Veri hangi durumda açıktır: Teknik ve yasal
Veri neden açılmalıdır: Şeffaflık, sosyal ve ticari değerin serbestleşmesi ve katılımın sağlanması için

 

Açık Devlet Verisi > Açık Devlet> Açık Yönetim Ortaklığı 


Açık Devlet Verisi: Devlet ya da devlet kontrolündeki birimlerin ürettiği, herkes tarafından kullanılabilir, tekrar kullanılabilir ve dağıtılabilir olan veridir

Açık Devlet: Verilerin açıkça paylaşılmasının ardından  açık devlet kavramı ortaya çıkmıştır. Halkın bilgilere erişebilmesinin yanı sıra katılımına ve işbirliğine önem verilmesi de bu sürecin önemli unsurları arasındadır. Açık devletin bileşenleri ise şeffaflık, katılım ve işbirliğidir.

  • Açık Yönetim Ortaklığı:  20 Eylül 2011 tarihinde kurulmuş olan bir girişimdir. Girişimin temel hedefi saydamlık ve hesap verilebilirliğin artırılması ile yolsuzlukla etkin bir biçimde mücadele edilmesi, vatandaşların ve sivil toplumun kamusal karar alma ve uygulama süreçlerine daha fazla katılımının sağlanması, açık ve etkin bir kamu yönetimi için teknolojik imkânların daha fazla kullanılması ve vatandaşların devlet karşısında daha güçlü konuma getirilmesidir. Açık Yönetim Ortaklığına dâhil olmak isteyen ülkelerin öncelikle açık yönetimle ilgili asgari yeterlilikleri karşılamaları ve Açık Yönetim Ortaklığı Bildirisini kabul etmeleri gerekmekmekte.Ortaklık için ilk adım olan asgari yeterliliklerin karşılanması ile kastedilen ise hükümetlerin dört temel alanda Mali Şeffaflık, Bilgi Edinme Hakkı, Gelir ve Mal Bildirimi, Vatandaş Katılımı belirlenmiş olan kriterlere uyum sağlamasıydı. Türkiye 20 Eylül 2011’deki resmi açılış töreninde Açık Yönetim Ortaklığı Bildirisini kabul ederek ortaklığın bir parçası olmuştu. Bu süreçte yani 2011’den günümüze Türkiye, söz verdiği http://www.saydamlik.gov.tr, www. harcama.gov.tr ve  www.duzenleme.gov.tr sitelerini eylem plan takvimine göre henüz hayata geçirememiştir.  
  • 22 Eylül 2016 tarihinde Türkiye’nin Açık Yönetim Ortaklığı Statüsü Pasif duruma alındı. Yolsuzlukla mücadele ve şeffaf yönetim anlayışının geliştirilmesi kapsamında,Türkiye’nin de üyesi olduğu Açık Yönetim Ortaklığı’nın Yürütme Komitesi Türkiye’nin 2014’ten bu yana bir eylem planı sunmamasına bağlı olarak üyeliğinin pasif duruma alındığını açıkladı.

Detaylı incelemek için tıklayınız  

 

Detaylı incelemek için tıklayınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*