GenelVeri Gazeteciliği

Bilgi Edinme Özgürlüğü İletişim Kampanyası

2015-03-05 06-54-46 Ekran görüntüsü

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, İllüzyon-İstanbul ve Ortak Gelecek İçin Diyalog Derneği  işbirliğiyle Bilgi Edinme Özgürlüğü Kolokyumu gerçekleştiriliyor.

Farklı disiplinlerden gelen yaklaşık 15 kişilik profesyonel bir ekibin yanı sıra, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden lisans ve yüksek lisans öğrencileri de projede aktif rol oynuyor.

Çok yönlü bir iletişim kampanyası olarak tasarlanan bu projenin ilk başlığını, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İletişim Fakültesi’nden bir grup öğretim üyesi ve öğrencinin yapacağı bir araştırma oluşturuyor. 16 Mart sabahı düzenlenecek bir basın toplantısıyla sonuçları açıklanacak olan bu araştırmada, Türkiye’nin bilgi edinme hakkı konusunda bugün geldiği aşama üzerinde durulacak.

Bu çok yönlü proje kapsamında, tümü 16 Mart günü gerçekleşecek etkinlikler şöyle:

  • Basın toplantısı: İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçları basın mensuplarıyla paylaşılacak.
  • Kolokyum: Akademisyen, hukukçu, gazeteci, bürokrat ve aktivistlerin bir araya geleceği, 3 oturumdan oluşan bir tartışma platformu.
  • Lansman: Kullanıcıların bilgi edinme özgürlüğü konusunda detaylı bilgi edinebilecekleri bir web sitesi ve bu sitede yer alacak 3 animasyon filmin tanıtımı gerçekleştirilecek.Düzenlenecek 3 oturumun ilkinde, bilgi edinme hakkı ve yürürlükteki Bilgi Edinme Kanunu hukuki ve idari açıdan ele alınacak. İkinci oturumda bilgi edinme hakkı/özgürlüğü iletişim ve medya bağlamında tartışılırken, üçüncü oturum yeni medya ve internet özgürlüğü tartışmalarına ağırlık verecek. Yine, kolokyumun üçüncü ve son oturumunda www.bilgiedinmeozgurlugu.com web sitesinin tanıtımı ve bu web sitesinde yer alacak ve sosyal medyada yaygınlaştırılacak 3 animasyon filmin gösterimi yapılacak.

BEÖ/BEH NEDİR?

Bilgi edinme özgürlüğü (Freedom of Information) kişilerin kendilerini ve ülkelerini ilgilendiren konularda bilgi, belge ve her türlü veriyi, kamusal yetki kullanan kurumlardan edinebilmesini öngören temel bir insan hakkıdır. Şeffaf olmayan kamu yönetimi geleneğine karşı gelişen toplumsal ve yasal bir harekettir.


MADDE 19

‘Madde 19’ ya da diğer bir deyişle, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 19. Madde’si, düşünce ve ifade özgürlüklerinin yanı sıra bilgi edinme özgürlüğünün de temel hukuki dayanaklarından birini oluşturur.Bu madde ile bilgi arama, edinme,ve yayma edimlerininbirbirlerinden koparılmadan ele alınmış olması ayrıca anlamlıdır. Böylelikle,söz konusu haklar arasındaki zorunlu bağın temelleri de vurgulanmış olur.

Madde 19: “Herkesin kanaat ve ifade özgürlüğüne hakkı vardır; bu hak, müdahale olmaksızın kanaat taşıma ve herhangi bir yoldan ve ülke sınırlarını gözetmeksizin bilgi ve fikirlere ulaşmaya çalışma, onları edinme ve yayma serbestliğini de kapsar

Maddedeki ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim vurgusu ile bireylerin enformasyon alma ve iletme hakkı güvence altına alınmıştır. İfade özgürlüğü ve bilgi edinme özgürlüğü toplumların demokratikleşme süreçleri için son derece önemlidir. Bu bakımdan, bu iki hakyalnızca devlet ile bireyler arasındaki bilgi akışının şeffaf bir şekilde kurulmasını vurgulamakla kalmaz, aynı zamanda medyanın bilgiyi özgürce üretmesini ve yaymasını da güvence altına alır. Bilgi ve ifade özgürlüğünün bir insan hakkı olarak ortaya konulduğu Madde 19’dan yola çıkılarak,medya yasakları, ana akım medyanın tekelleşmesi ve alternatif medya kanallarının kapatılmasının bu hakkın açık bir ihlali olduğu söylenebilir.

Daha fazla detay için tıklayınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*