Veri Gazeteciliği

Bir Gazetecinin Uyuşturucu Kaçakçılığını Araştırma Rehberi!

Steven Dudley
Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)

Uyuşturucu kaçakçılığı İsveç’in gayri safi yurtiçi hasılası ile kıyaslandığında, yılda 500 milyar dolar değerinde bir değere sahip dünyanın en kazançlı yasa dışı faaliyetlerinden biri. Aynı zamanda sağlıkla ilgili sorunların ve ilgili halk sağlığı bakım maliyetlerinin önemli bir kaynağı, şiddet ve sivil çatışma, siyasi ve ekonomik çalkantılar ve daha fazlası. Bu konunun kapsamı çoğunlukla uluslararası suç örgütlerinin başındaki ana oyuncular olan sözde krallara ve onların astlarına odaklanmakta. Bununla birlikte incelemeye değer ticaretle bağlantılı çok daha fazla katman, insan ve konu var.

Başlangıç ​​olarak çoğu büyük suç kuruluşu büyük bir dağıtım zinciri işletiyor. Bu zincir diğer küresel emtia ağlarına benzer: kaynak alanları, dağıtım kanalları, konsantrasyon merkezleri, işleme istasyonları, sevk noktaları, tüketici dağıtım kanalları vb. Bunların her biri aynı organizasyonun parçası olabilir veya üçüncü taraflarca yönetilebilir. Bazı durumlarda üçüncü taraf müteahhitler o kadar çok para kazanıyorlar ki kendi güçlü suç örgütlerini oluşturuyorlar. Örneğin, Orta Amerika’daki yasadışı uyuşturucuları kısa mesafelere taşımak için sözleşmeli uyuşturucu taşıma grupları, bölgedeki en güçlü suç örgütlerinden bazıları. Bölge genelinde kara para aklama konusunda uzmanlaşmış çok sayıda insan ticareti alt grubu da bulunmaktadır. Diğerleri hatta bazen polis veya ordu içindekiler bile koruma konusunda uzmanlaşmış oluyor.

Tabii ki bu büyük kuruluşların hiçbiri üst kapak dediğimiz şey olmadan çalışmıyor. Bu üst kapak, politikacılar, kolluk kuvvetleri, savcılar, düzenleyiciler ve suç örgütünün ticari çıkarlarını koruyabilen diğer kişilerden gelmektedir. Bu gizli koruma karşılığında; rüşvet ve diğer sermaye biçimlerini alırlar. Örneğin bir politikacı, hem doğrudan ödemeleri hem de seçmenlerinin ve müttefiklerinin bulunduğu yerde ekonomik yatırım vaadini içerebilecek kampanyası için destek bekleyebilir. Bankacılar ve ekonomik seçkinler, nakit paranın yanı sıra her türlü yatırım fırsatını da getiren uyuşturucu kaçakçılarına sessizce kapılarını açar. Ve zamanla, uyuşturucu tacirleri egemen sınıfın bir parçası haline gelir ve bu da seçkinlerin toptan yeniden yapılandırılmasına yol açar.

Uyuşturucu kaçakçılığının örtülmeye değer yan etkileri de vardır: uyuşturucu tüketiminde bağımlılık sorunlarına ve hızla artan sağlık hizmetleri maliyetlerine yol açan ani artışlar, uyuşturucu kaçakçılığı koridorlarının veya satış noktalarının kontrolüyle ilgili yaşanan şiddet, uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetleri tarafından finanse edilen süreçte yaşanan sivil çatışmalar, uyuşturucuların yasallaştırılması ve/veya suç olmaktan çıkarılması, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede cezai yaklaşımların tali zararı (örneğin, ABD “Uyuşturucuya Karşı Savaş”); ve daha fazlası.

Anahtar Sorular: Kaynaklar Kim? Nasıl Araştırma Yapıyorsunuz? Nereye Gidiyorsun?

Uyuşturucu kaçakçılığını örtbas etmek doğası gereği zordur ve tehlikeli de olabilir. Bilgi de yetersizdir ve veriler genellikle şüphelidir. Buna ek olarak uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili cezalandırıcı yaklaşımlar çoğu hükümetin temel konuları olduğundan ve bu cezalandırma politikalarının ikincil zararları sıklıkla yaygın olduğundan uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili kamu politikası oldukça tartışmalıdır.

Çoğu durumda mümkün olan en iyi verileri alarak başlamak en iyisidir. Uyuşturucu kaçakçılığı eğilimlerine ilişkin veriler, resmi, yerel kaynakların yanı sıra, uyuşturucu kaçakçılığı eğilimlerini yakından takip eden Birleşmiş Milletler ve Amerika Birleşik Devletleri gibi hükümetler gibi çok taraflı kuruluşlar aracılığıyla elde edilebilir. Özellikle, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi ( UNODC ) ve ABD Dışişleri Bakanlığı , uyuşturucu kaçakçılığı eğilimleri hakkında, genellikle yerel kaynaklardan alınan düzenli raporlar yayınlar.

Bununla birlikte her durumda dikkatli olun: Uyuşturucu kaçakçılığı, özellikle uyuşturucu yakalamaları hakkındaki veriler size resmin sadece küçük bir bölümünü verir ve hatta bazı durumlarda gerçeği çarpıtabilir. Örneğin, daha ihtiyatlı bir hükümet daha fazla uyuşturucuya el koyuyor olabilir ancak bu mutlaka sınırlarından daha fazla uyuşturucunun geçmesi anlamına gelmez. Buna karşılık, pasif veya yozlaşmış bir hükümet birkaç uyuşturucuya el koyabilir ancak yine de bir kaçakçılık faaliyeti merkezi olabilir.

Uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarını bizzat anlamak için işin içinde olanlara gitmek en iyisidir. Bu uyuşturucu tacirlerine erişmeye çalışmak veya adli belgelerdeki tanıklıklarını incelemek anlamına geliyor. Bunu yapmanın en iyi yolu, genellikle bilgileri el altında bulunduran veya müvekkillerine erişmenizi sağlamaya istekli olabilecek avukatları aracılığıyladır. Ve tabii ki, bir kamuya açık duruşmalara katılabiliyorsanız, bunu yapın.

Alternatif olarak kolluk kuvvetleri ve istihbarat kaynakları elde etmek için çok çalışmalısınız. Özel uyuşturucuyla mücadele birimlerindeki polis ve savcılar özellikle yararlıdır. Sizinle belirli durumlar hakkında konuşamazlarsa, belki de size genel olarak ticaretin nasıl işlediğini, nereye bakmanız gerektiğini ve bunların ötesinde kiminle konuşmanız gerektiğini söyleyebilirler. Ancak, kolluk kuvvetlerinin ve istihbarat kaynaklarının, uyuşturucu ticareti ve buna karşı koyma çabalarının etkinliği hakkında kendi tercih ettikleri anlatıları zorladıklarını unutmayın.

Baştan sona adli belgeler elde etmeye çalışmalısınız. Bunlar normalde halka açık kayıtlardır. Birçok ülkede kamuya açık kayıt yasalarını kullanarak bunları talep edebilmeniz gerekir. Bu yasalar ve bunların en iyi nasıl kullanılacağı hakkında bilgi edinin. Bunları sizin için talep edebilecek veya başarı şansınızı en üst düzeye çıkarmak için talebi yazmanıza yardımcı olabilecek uzman kuruluşlar da olabilir.

Belirtildiği gibi uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili yapabileceğiniz sayısız haber var. Bunlar, farklı bir kaynak gerektirir ancak genellikle aynı metodoloji ile yürür: verileri bulun; birincil kaynakları takip edin; bunları ikincil kaynaklar, adli ve diğer resmi belgelerle tamamlayın.

InSight Crime, Guatemala hükümetinin uyuşturucu kaçakçılığındaki suç ortaklığı hakkında bir açıklama yaptı. Resim: Ekran görüntüsü

Durum çalışmaları

Guatemala İçişleri Bakanı

Madalya almış eski bir askeri subay olan Mauricio López Bonilla, 2012’de Guatemala’nın içişleri bakanı olduktan bir yıldan biraz daha uzun bir süre sonra Marllory Chacón Rossell’den beklenmedik bir mesaj aldı. ABD Hazine Bakanlığı kısa süre önce Chacón’u kara para aklama ve uyuşturucu kaçakçılığı için en önemli hedeflerinin bir listesi olan “kral” listesine eklemişti  ancak Chacón’un López Bonilla’ya bir önerisi vardı: beni hükümet tarafından verilen araçlarla rakip uyuşturucu kaçakçılarından koruyun ve büyük meblağlar karşılığında korumalar sağlayın. López Bonilla anlaşmayı kabul etti. Daha sonra Chacón ile evinde yaptığı yüz yüze görüşmede büyük miktarda rüşveti kabul etti. Ancak Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi’nin (DEA) Chacón’un evine kayıt cihazları ve video kameralar yerleştirdiğini bilmiyordu. Başka bir deyişle, iş birliği yapan bir tanıktı. Bu benim tarafımdan yazılan InSight Crime hikayesi, bu ilişkiyi ve o sırada uyuşturucu kaçakçılarıyla çalışan ve aynı zamanda kendisini ABD hükümetinin Guatemala’daki en iyi müttefiki olarak faturalandıran o zamanki içişleri bakanı tarafından kurulan diğer ilişkileri takip ediyor. Chacón’un avukatı aracılığıyla verdiği ifadeye, DEA ajanları ve Guatemalalı müfettişler ve kolluk kuvvetleriyle yapılan çok sayıda görüşmeye ve López Bonilla’nın kendisiyle yapılan birkaç görüşmeye dayanıyordu. Hikayenin yayınlanmasından iki ay sonra, López Bonilla ABD’de uyuşturucu kaçakçılığı suçlarıyla itham edildi.

Mali Narko-Terör Tuzağı

2009 yılında DEA, Batı Afrika’da bir operasyon düzenledi. Masanın bir tarafında El Kaide ile bağlantılı olduklarını iddia eden ve Sahra Çölü’nden Avrupa’ya uyuşturucu kaçakçılığına yardımcı olabileceklerini söyleyen üç Malili vatandaş vardı . Masanın diğer tarafında, biri gizli bir DEA ajanı, diğeri ücretli bir muhbir olan iki adam vardı. Kokaini taşımak isteyen Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri’nin (FARC) elçisi gibi davrandılar. Toplantıdan kısa bir süre sonra, üç Malili tutuklandı ve ardından ABD’ye uçarak yargılanıp “narko-terörizm”den hüküm giydiler. ProPublica‘dan Ginger Thompson’ın haberi; davayı, narko-terörizm yasasının kullanımı yoluyla ABD yasa uygulayıcılarının aşırı erişimi hakkında konuşmak için kullanıyor. Terör grupları ve uyuşturucu kaçakçılığı arasında belgelenmiş bazı bağlantılar olsa da hikayenin hem adli örnekler hem de röportajlar kullanarak ayrıntılı olarak anlattığı kapsam olarak sınırlıdır. Hikaye ayrıca bazı mahrem anları ve sanıkların ve hayatlarının hareketli portrelerini ve ayrıca ABD kolluk kuvvetlerinin adalete yaklaşan her şeyi bariz bir şekilde görmezden gelmesini içeriyor.

ABD Opioid Krizinde Sackler Ailesi Suç Ortaklığı

Onları genellikle uyuşturucu kaçakçıları olarak görmüyoruz ancak ilaç şirketleri bazen bilerek bazen de bilmeden kitlesel yasadışı uyuşturucu kullanımının temellerinin atılmasında büyük rol oynarlar. Sackler ailesinin sahibi olduğu devasa bir ilaç şirketi olan Purdue Pharma, ABD’deki büyük bir opioid baskısının bir parçası olarak yıllarca son derece bağımlılık yaratan Oxycontin’i sattı. Şirket, bağımlılıkla ilgili çok ince bilimsel verilere dayalı agresif, vicdansız bir pazarlama kampanyası başlattı. Doktorlar reçeteleri kestiğinde, insanlar genellikle yasadışı olan diğer opioidlere yöneldiler: önce eroin ve daha sonra sentetik opioid, fentanil. Sonuç, son on yılda aşırı doz ölümlerinde fırlayan bir artış oldu. New Yorklu Patrick Radden Keefe’nin hikayesi, bu ailenin kendilerine karşı yasal işlemler nedeniyle yükselişini ve kısmi düşüşünü anlatıyor. Makalenin gösterdiği gibi, aile, New York’taki Metropolitan Museum of Art’a bir kanat bağışlamak ve dünyanın dört bir yanındaki sanat müzelerine ve üniversitelere bir dizi başka büyük bağışlar da dahil olmak üzere hayırsever hediyeler yoluyla itibarını aklamaya çalıştı.

Uyuşturucu Kaçakçılığının Nasıl İnceleneceğine İlişkin 5 İpucu ve Araç

  1. Az daha çoktur: Bir vakaya, bir karaktere, bir hikayeye odaklanmaya çalışın. Bu, araştırmaları kapsam açısından sınırlı tutmanıza ve daha yönetilebilir hale getirmenize yardımcı olacaktır.
  2. Birincil kaynakları bulun: Araştırmanızı oluşturmak için kaynak görüşmeleri yapın veya birincil kaynak materyali güvenceye alın. Bu, insan hikayelerini daha ayrıntılı ve zorlayıcı bir şekilde anlatmanıza izin verecektir.
  3. Sabır ve özenle kaynakları geliştirin: İlk denemede harika hikayeler olmaz. Bağlantılar kurun ve düzenli kontrollerle ve herhangi bir hikayenin ötesine geçen kaynaklarla ilişkiler geliştirerek onları koruyun.
  4. Derine inin: Uyuşturucu kaçakçılığı hikayeleri sadece harika hikayeler değil, yapısal sorunları, sistemik sorunları ve hayatımızı yöneten temaları kazmak için fırsatlardır. Kitleleri çekmek için uyuşturucu kaçakçılığı hikayelerini kullanın ve daha büyük sorunlar hakkında konuşmanızı sağlayan fırsatı kullanın.
  5. Önce Güvenlik: Harika hikayeler bulmak, sadece ön cepheden çekici, ilk elden anekdotları yakalamak için şehit olmakla ilgili değildir. Sizin için çalışan, editörlerinizin ve yayıncılarınızın destekleyeceği ve sizi veya sevdiğiniz insanları tehlikeye atmayacak hikayeler bulun.

Sonuç olarak, uyuşturucu kaçakçılığı sınırları aşan, kentsel ve kırsal alanlara benzer şekilde nüfuz eden, gezegendeki her sınıfı ve ırkı içeren ve kamusal ve özel hayatın neredeyse her köşesini etkileyen bir iştir. İşi oluşturan parçalara ayırmak, arkasında yatan politika ve ekonomiyi deşifre etmek ve onu kullanan ve bundan etkilenen insanların hikayelerini anlatmak şeklinde görün.

Ek kaynaklar

Tehlikeli Bir Ülkede Araştırmacı Gazetecilik

Bir Muhabirin Kılavuzu: Organize Suçların Finansmanı Nasıl Araştırılır?

Parayı Takip Edin: Açık Veri ve Araştırmacı Gazetecilik Yolsuzluğu Nasıl Yenebilir?


Steven Dudley'in kafa vuruşu

Steven Dudley ,Amerika’daki organize suçları izlemeyi, analiz etmeyi ve soruşturmayı amaçlayan bir girişim olan InSight Crime’ın eş direktörü ve kurucu ortağıdır. Dudley, American University’nin Wash., DC’deki Latin Amerika ve Latino Çalışmaları Merkezi’nde kıdemli bir araştırmacıdır, Miami Herald’ın Andean bölgesindeki eski bir büro şefi ve “MS-13: The Making of America’s Most Notorious Gang” kitabının yazarıdır. ” 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*