Gijn-ÇeviriVeri Gazeteciliği

Bir Muhabirin Rehberi: Organize Suçların Finansmanı Nasıl Araştırılır?

Gijn
Paul Radu 

Editörün Notu: Önümüzdeki birkaç hafta boyunca, GIJN, Kasım ayında düzenlenecek  Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı’nda  tamamına yer vereceği “Muhabirler İçin Organize Suçları Araştırma Rehberi’ nin bazı bölümlerini yayınlıyor . Kara para aklamaya odaklanan bu bölüm, Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nin kurucu ortağı Paul Radu tarafından yazıldı .

Son yirmi yılda araştırdığım suçluların çoğu dünyanın en iyi girişimcilerinden bazıları olabilirlerdi. Neredeyse tüm becerilere sahiplerdi yani becerikli, yaratıcı, hızlı düşünen, motivasyon sahibi, ağ oluşturma ve liderlik etme yeteneği olan ve riske karşı güçlü insanlardı. Birçoğu meşru iş dünyasının Elon Musk’ları ile aynı seviyede olabilirdi ama bunun yerine suçu seçtiler ve yetenekleri onları gezegendeki en tehlikeli ve zehirli insanlardan biri haline getirdi.

Büyük düşünüyorlar ve iş planları basit: “daha ​​fazla kurban, daha fazla para.”  Ve çoğu üst düzey suçlunun kıtasal ve hatta küresel ölçekte cezasız bir şekilde faaliyet göstermesi, hayatlarını kolaylaştırıyor. Hukuki yaptırımların genellikle ulusal sınırlar ve ulusal çıkarlarla sınırlandırılması nedeniyle doğal düşmanlarının olmadığı yerlerde oluyorlar. Suçluların işlerini nasıl yapılandırdıklarını anlamak ve yaptıkları hataları belirlemek, üst düzey organize suç ve yolsuzluğu araştırırken çok önemli.

Birinci Bölüm: Nasıl Çalışır?

Suçun Mali Planları

Ulusötesi suç teşebbüslerinden kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle, organize suçla mücadele çoğunlukla sınırlar arasında ağ kurabilen ve kamu yararına çalışan gazetecilere ve aktivistlere bırakılmış durumda. Ancak gezegendeki en güçlü tehditlerden birini üstlenmeye istekli haber kuruluşlarının sayısı sınırlıdır ve genellikle kaynaklar yetersizdir. İyi haber şu ki, araştırmacı gazeteciler sınır ötesi iş birliklerinin ortaya çıkmasıyla birlikte suçun birçok açıdan bir meta olduğunu fark ettiler ve suç, tanımlamayı ve ifşa etmeyi kolaylaştıran genel kalıpları takip ederek çalışmaya başladılar. Kısacası, bir suç düzeni bir ülkede veya bir bölgede işlerse yani işe yararsa, aynı suç modeli dünyanın başka yerlerine de ihraç edilecektir.

Yasa dışı faaliyetleri etkili bir şekilde araştırmak ve ortaya çıkarmak için düşmanımızı anlamalıyız. Öyleyse, önce suçluların paralarını kaçırmak, gizlemek ve yatırım yapmak için kullandıkları bazı temel araçlardan bahsedelim. Ardından, ikinci bölümde, araştırmak ve ortaya çıkarmak için kendimize ait en iyi araçlara ve fikirlere bakacağız.

Suçlulara ilişkin olarak hem yeni başlayanlar hem de işin içinde olanlar için Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nde (OCCRP) “suçlu” olarak adlandırdığımız bölgesel ve küresel altyapısı mevcut .  Bu altyapı, çok sayıda avukat, bankacı, muhasebeci, şirket kurma aracısı, bilgisayar korsanı, itibar yönetimi şirketi ve suçu etkinleştirerek ve suçluların haksız kazandıkları parayı yatırmalarına yardımcı olarak para kazanan daha birçok kişiyi içerir. Peki para tarafında bir suçun ana unsurları nelerdir?

Açık Deniz Tipi Şirketler

Offshore finans endüstrisi ve suçluların gizlice büyük miktarlarda para çalmasına ve yetki alanları arasında hareket etmesine izin veren gizli şirketler hakkında çok şey yazıldı. Offshore Crime, Inc. , Panama Papers ve diğerleri gibi projeler bu yasadışı kara para aklama endüstrisini gün ışığına çıkardı ve ardından OCCRP’nin devam eden OpenLux projesi gibi büyük iş birlikleri Lüksemburg gibi kara ile çevrili birçok ülkenin aynı şeyi aynı seviyede sağladığını hatta daha geleneksel olarak. Suçluların işlerini nasıl yapılandırdıklarını anlamak ve yaptıkları veya yapmak zorunda kaldıkları hataları belirlemek, üst düzey organize suç ve yolsuzluğu araştırırken çok önemlidir.

Proxy’ler

Offshore şirketler yürüttükleri işlemlerde gerekli gizliliği sağlayabilmek için organize suçun diğer kimlikleriyle (vekalet edenleri yani) arkasına saklanmaları gerekir. OCCRP’deki araştırma çalışmalarımız sırasında, üç ana proxy türü belirledik: Habersiz, yarı farkında ve tamamen suç ortağı proxy’ler.

Habersiz vekiller, kimlikleri çalınan (bazen internet servis sağlayıcılarından büyük çaplı bilgi hırsızlığı yoluyla) ve adlarının bir şirket kurmak veya bir banka hesabı oluşturmak için kullanıldığından haberi olmayan kişiler. Yarı bilinçli vekiller, kimlik belgelerini küçük meblağlar karşılığında ödünç verirler, ancak adlarına bağlı işlerin veya işlemlerin gerçek suç kapsamının farkında olmadan bunu yaparlar. Adından da anlaşılacağı gibi, suç ortağı vekiller, yataklık ettikleri suç planlarının tamamen farkındadırlar ve kârın bir kısmını alırlar. Bir suç düzeninde ne tür bir vekil olduğunu bilmek, onu ifşa etmeye çalışan araştırmacı muhabir tarafından hangi adımların atılması gerektiğini belirleyebilir.

Image: Jefferson Santos, Unsplash’ta

Bankalar

Kripto para birimleri gibi finans sektöründeki yenilikçi ürünlerin son zamanlardaki yükselişine rağmen, bankalar dünya finansal sistemlerinin kritik bir parçası olmaya devam ediyor. Bankacılık sektöründen çeşitli şekillerde yararlanmaya çalışan organize suç grupları için doğal hedeflerdir. Vekillerde olduğu gibi, bazı bankalar tamamen suç ortağıdır, bazıları habersizdir ve bazıları hazırlıksız görünmektedir ve belki de hesaplarından akan suç fonlarını durdurmaya isteksizdir.

Bankacılık sistemi, sayısız küçük, orta ve büyük banka ve bunların yan kuruluşlarından oluşmaktadır. Küçük bankaların küresel finansal sisteme ancak büyük bankalarda karşılık gelen banka hesapları adı verilen ve dünya çapında banka havalelerine erişim sağlayan hesaplar açtıklarında katılabileceklerini belirtmek önemlidir. Tamamen veya kısmen suçlular tarafından sahip olunan ve işletilen birçok küçük ve hatta orta ölçekli bankayı araştırdık, ancak onlar hala büyük miktarlarda kirli para göndermek ve almak için dünyanın en büyük bankalarına güveniyorlar. Akıllı suçlular uzun zaman önce fark ettiler ki, tıpkı kolluk kuvvetlerinin yargısal kısıtlamalar nedeniyle sık sık tökezlemesi gibi, bankalar arasında da iş birliği eksik ve finansal uyum sistemleri, bireysel veya küçük toplu şüpheli işlemleri belirlemeye yönelik oluyor ancak. FinCENFiles , bankaların yüksek hacimli kara para aklamayı nasıl tespit edemediğini açıkça ortaya koydu . Suçlular çok sayıda banka ve banka hesabı arasında büyük miktarda parayı bölerek bunu kendi lehlerine kullandılar, böylece hiçbir banka devasa, kara para aklama operasyonlarının net bir resmini elde edemedi.

Sahte Sözleşmeler ve Faturalar

Suçlular, yaygın kara para aklama planlarını uygulamak için sahte evrakları, sahte sözleşmeleri ve bankacılık işlemine iliştirilmiş faturaları gerekçe olarak kullanırlar. Bu hayali faturalar, kağıt üzerinde diyelim ki kişisel bilgisayarlardan oluşan bir kargonun, denizaşırı şirket A’dan denizaşırı şirket B’ye satıldığını belgeliyor. Ama aslında para banka hesapları arasında dolaşırken bile gerçek bir ticaret gerçekleşmedi. Bu yasadışı uygulamaya ticarete dayalı kara para aklama denir ve dünya çapında bu tür mali suçların en büyük kısmını oluşturabilir. Bir bankacılık uyum görevlisinin bir finansal işlemle ilişkili her nakliye konteynerinin içeriğini kontrol etmesi açıkça imkansızdır bu sebeple de organize suç buna güvenir.

Diğer durumlarda, bankacılık işlemlerine iliştirilen sahte evraklar, hayali kredileri ve hizmetleri aynı sonuçlarla onaylanmış olur.

Etkili kara para aklamanın sırrı, bu dört bileşeni suç gruplarına ve yozlaşmış politikacılara eksiksiz bir paket olarak sunmaktır. Aslında, suç hizmetleri endüstrisi, şirketlerin, banka hesaplarının, vekillerin ve sahte faturaların bankacılık düzenleyicilerinin veya kanun uygulayıcılarının incelemesini tetiklemeden nasıl dağıtılacağına dair talimatlar seti olan dolandırıcılık kılavuzları bile yayınlar. Bu, Letonya’daki bir banka tarafından tanıtılan ve OCCRP tarafından ortaya çıkarılan  kara para aklama kılavuzlarından birinin müşterilere yapmalarını tavsiye ettiği şeye bir örnektir :

“Sözleşmede veya faturada belirtilen teslimat koşulları gerçekçi olmalıdır: Malları belirlerken nasıl ‘sevk edileceğini’ düşünmeniz gerekir (kargonun ağırlığı, hacimleri, üretim tesisinin adresi, nakliye türü: karayolu, demiryolu veya gemi.) Çok büyük hacimli veya ebatlı malların ‘nakliyesi’ durumunda, lütfen demiryolu veya limana yakın bir fabrika belirtin.”

OCCRP’de biz bu anahtar teslimi kara para aklama sistemlerini “çamaşırhaneler” olarak adlandırıyoruz. Çok amaçlı finansal araçlar gibi davranırlar ve genellikle bir banka veya başka bir finansal hizmet şirketi tarafından, müşterilerin suç gelirlerini aklamalarına, varlıkların sahipliğini gizlemelerine, şirketlerden fonları zimmete geçirmelerine, vergilerden ve para birimi kısıtlamalarından kaçınmalarına yardımcı olmak amacıyla kurulurlar veya parayı denizaşırı taşımak için. OCCRP, 2014 yılında “Rus Çamaşırhanesi” soruşturmasıyla bu terimi türetti .

Çamaşırhane, kullanıcılara İnternet’te tam bir anonimlik sağlayan TOR ağ tarayıcısının finansal dünyadaki karşılığıdır. Çamaşırhaneler, insanların aklanan parayı farklı bankalar arasında paylaştırmasına izin verir, böylece TOR’da olduğu gibi, gizlilik korunur çünkü hiçbir kurum neler olup bittiğine dair tam bir resme sahip değildir.

Çamaşırhaneler, dünyanın dört bir yanına dağılmış, bağımsız görünen ancak aslında tek bir taraf tarafından kontrol edilen şirketlerden oluşur genellikle bankalar. Aklama süreci, bir müşteri, genellikle bir malın veya hizmetin satın alındığını veya satıldığını gösteren sahte evraklar kullanarak ağdaki bir düğüme para gönderdiğinde başlar. Oradan daha fazla sahte evrakla birlikte para diğer düğümlere dağıtılır. Sonunda, para bir denizaşırı şirkete veya müşteri tarafından seçilen başka bir yere gönderilir (çamaşırhane operatörleri için bir komisyon eksi). Paranın mülkiyeti ve kaynağı, baş döndürücü sayıda işlemde kaybolur ve bu da, kolluk kuvvetleri tarafından bile neredeyse izlenemez hale gelir. (Bunun nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi için OCCRP’nin çamaşırhane SSS bölümüne bakın .)

Çamaşırhanelerin dünyanın en büyük bankalarından bazılarının incelemesinden nasıl kaçabileceğinin açık bir örneği , bankanın küresel finansal altyapısını manipüle eden Rus Çamaşırhanesini tespit etmedeki başarısızlığını ayrıntılandıran sızdırılmış bir Deutsche Bank belgesinde açıkça ortadaydı.

Deutsche Bank'ın kara para aklamayla ilgili dahili notu

OCCRP’ye sızdırılan Deutsche Bank’ın dahili slaytı, bankanın büyük bir Rus kara para aklama planının farkında olmadan nasıl bir ortak olduğunu açıklıyor. Resim: Ekran görüntüsü

Organize suçun dünyanın finansal sistemlerini nasıl manipüle ettiğine dair birçok örnek var. Aşağıdakiler üç farklı coğrafi bölgeden üç örnek olsa da, model kendini tekrar ediyor ve yukarıdaki Rus Çamaşırhanesi komplosunun öğelerinin tümünü veya daha küçük bir alt kümesini içeriyor.

Azerbaycan Çamaşırhanesi ve İran’ın Yaptırım Karşıtı ‘Ekonomik Cihad’

Azerbaycan çamaşırhanesi öncelikle Bakü, Azerbaycan’daki elitlerin Avrupalı ​​politikacılara rüşvet vermesine ve yüz milyonları ülke dışına çekmesine izin verdi. Ancak OCCRP, bu kara para aklama makinesinin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çok yakın bir İranlı-Türk suçlusu olan Reza Zarrab liderliğindeki organize bir suç grubunun yardımıyla ABD ve Avrupa yaptırımlarını atlatmak için İran tarafından da kullanıldığını keşfetti. Zarrab tarafından yürütülen kara para aklama, yukarıda sıralanan tüm klasik unsurları içeriyordu ve Türkiye, ABD ve İran arasında büyüyen bir jeopolitik skandala dönüştü ve organize suçun huzursuzluk zamanlarında nasıl geliştiğini ve siyasi bölünmelerden nasıl yararlanabileceğini gösteriyor.

Troyka Çamaşırhanesi

Troyka Çamaşırhanesi, Rus oligarklarının ve en yüksek güç kademelerindeki politikacıların, haksız kazandıkları milyonları gizlice yatırmalarına, vergilerden kaçınmalarına, devlete ait şirketlerde hisse satın almalarına, Rusya’da ve yurtdışında gayrimenkul satın almalarına ve daha pek çok şeye izin veren karmaşık bir finansal sistemden oluşuyordu. Troika Çamaşırhanesi, bu işlemlerin arkasındaki kişileri gizlemek için tasarlandı ve OCCRP ve ortakları tarafından dikkatli veri analizi ve kapsamlı araştırma çalışmaları sonucunda keşfedildi. Soruşturma, 238.000 şirketten yaklaşık 1,3 milyon sızdırılmış işlem olan en büyük bankacılık bilgi yayınlarından birini içeriyordu. Planın bir video açıklayıcısını görmek için burayı tıklayın .

Troika Laundromat ifşası, çok sayıda kuru bankacılık işlemi üzerinde yapılan veri çalışmalarından doğdu. Daha sonra Troyka Çamaşırhanesi olarak tanımladığımız şeyden kaynaklanan işlemleri belirlemek ve izole etmek için kalıplar aramamız gerekiyordu. Düzenleyenin kim olduğunu ve sistemin kullanıcılarının kim olduğunu belirlemek için hataları, kötü bağlantıları aramamız gerekiyordu. Dikkatli veri analizi sayesinde sonunda, bunu bir araya getiren bankacıların küçük ama ölümcül bir hata yaptıklarını öğrendik: kendileri olan düzinelerce denizaşırı şirket kurmak için oluşum acentelerine ödeme yapmak için sadece üç paravan şirketi sürekli olarak yeniden kullandılar. Milyarlarca dolarlık işlemlerle uğraşıyorlar. Her biri yalnızca yüzlerce dolar olan bu ödemeler, elbette milyonlarca çok daha büyük işlem denizinde kayboldu. Bu yüzden onları bulmamız ve daha büyük bir kalıbın parçası olduklarını anlamak için geriye doğru izlememiz gerekiyordu. Tüm Troika Çamaşırhanesi, bu ortak noktayı belirledikten sonra odak haline geldi.

Riviera Maya Çetesi

Riviera Maya Çetesi (RMG) acımasız ve şiddetli bir sınır ötesi örgüttü ve bu dava, organize suçun nasıl büyüyüp farklı iş alanlarına yayıldığının açık bir örneğini sunuyor. Bu olaydaki haydutlar, Avrupa’da küçük başladılar. ATM’lere yasa dışı cihazlar veya yazılımlar yerleştirerek banka ve kredi kartı numaralarını çaldılar örneğin. Kıtaları aşarak, daha sonra bir Meksika bankasıyla ortaklık kurdular ve Meksika’nın güneyindeki Cancun ve Tulum arasındaki turistik bölge olan Riviera Maya’ya 100’den fazla ATM kurmayı başardılar ve yılda 200 milyon dolardan fazla suç kazancı elde ettiler. RMG sahte belgeleri, sahte kimlikleri ve vekilleri yalnızca işlerini kurmak için değil, aynı zamanda insanları Meksika’dan ABD’ye kaçırmak için aynı altyapıyı kullanırken adaletten kaçanlara sığınak sağlamak için kullandılar. Araştırmacı muhabirler, yatırımları ve organize suç tarafındaki kara para aklamanın ölçeğini çözmek için mülk kayıtlarına odaklanmalarını artırmalıdır.

İkinci Bölüm: Nasıl Çözülür? İpuçları ve Araçlar

Yukarıdaki örneklerde görüldüğü gibi, organize suç grupları paralarını kaçırırken, saklarken ve yatırım yaparken oldukça karmaşık olabilirler. Ancak kontrol edemeyecekleri tek şey zamandır. Ve her geçen gün, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler şeffaflık, şirket mülkiyeti ve mülkiyet hakkında daha fazla kural uygularken, gazeteciler, aktivistler ve diğer araştırmacılar daha fazla ulusötesi habercilik deneyimi kazanıyor.

Bankacılık ve Mahkeme Kayıtları

Banka kayıtlarına erişim, organize suç finansmanını araştırırken Kutsal Kase’dir, ancak banka kayıtlarını elde etmek zordur çünkü bunlar gizli, özel belgelerdir. Muhabirler, kayıtları teslim etmek için bankaların ve mali düzenleyicilerin içindeki sızıntılara ve bilgi uçuranlara her zaman güvenemezler. Ancak bankacılık kayıtlarını almanın başka bir yolu daha var. Bu tür belgeler genellikle organize suça karşı ceza mahkemelerinde ve hatta ticari, hukuk davalarında iliştirilir. Her şey yargı yetkisine bağlıdır ve ABD, Mahkeme Elektronik Kayıtlarına Kamu Erişimi (PACER) hizmetinde kamuya açık hale gelen küresel bankacılık kayıtları için üretken bir kaynaktır.

Örneğin, OCCRP, PACER’ı kontrol ederek ve söz konusu ülkenin Azerbaycan çamaşırhanesinin patronu Reza Zarrab’a dava açmasının ardından ABD mahkemelerine bilgi edinme özgürlüğü taleplerini sunarak yüz binlerce bankacılık kaydı elde etti. Daha önce, dünyanın başka yerlerindeki mahkemelerden de benzer kayıtlar almıştık. Bu bankacılık kayıtları genellikle kolluk kuvvetleri tarafından toplu olarak celp edilir ve bunları ele geçirebilecek araştırmacı gazeteciler için bir nimettir.

FinCENFiles soruşturmasında elde edilenler gibi finansal kurumlardan sızdırılmış şüpheli faaliyet raporları (SAR), bankacılık gizliliği dünyasına bir bakış sunabilir. Sızıntılar yalnızca nitelik ve nicelik olarak büyüyecek ve mahkeme kayıtları ile birlikte kullanıldıklarında araştırmacı gazeteciler ve hizmet ettikleri halk için son derece değerli olabilirler.

Mahkeme kayıtları ve özellikle iki suç tarafı arasındaki ticari davalar, boşanma davaları gibi suçluların kirli kıyafetlerini kamuya açık hale getirmesi nedeniyle müfettişler için çok faydalıdır.

Mülk Kayıtları

Suçlular bir şeylere sahip olmayı severler ve lüks araba, saat veya diğer lüks eşyalar birçokları için bir zorunluluk olsa da, organize suçların yol açtığı haksız kazançlar genellikle lüks malikaneler gibi gayrimenkullere ya da geniş tarım arazilerine yatırılır. Orman arazileri. Araştırmacı muhabirler, yatırımları ve organize suç tarafındaki kara para aklamanın ölçeğini çözmek için mülk kayıtlarına odaklanmayı artırmalıdır. Çoğu ülkede, mülk belgeleri kamuya açık kayıtlardır ve mevcut sahibi, önceki sahiplerin yanı sıra satın alma fiyatı ve vergiler gibi bazı finansal ayrıntıları gösterir.

Şirket Kayıtları

Şirketlerin ulusal ve uluslararası sicilleri, sadece hissedarlar ve yönetim kurulu üyeleri hakkında bilgi sağlamakla kalmaz, çoğu durumda bir şirketin finansal verilerini de içerir. Nadir durumlarda, bu kayıtlar ayrıca bankacılık işlemlerini, mülk kayıtlarını ve hatta hissedar olabilecek offshore tipi şirketler hakkında ayrıntılı bilgileri veya intifa hakkı bilgilerini ortaya çıkarır. Çoğu zaman, şirketlerin yasa dışı fonlarını yatırdıkları yerlerdeki şirketlerin veya mülklerin kayıtları aracılığıyla intifa hakkı sahibi hakkında bilgi ediniriz. Ayrıca, tüm bilgilerin veritabanlarında dijitalleştirilmediğini ve dizine eklenmediğini unutmayın; bu nedenle, kayıt defterine yapacağınız bir gezi veya telefon görüşmesi, çevrim içi olarak mevcut olandan çok daha fazla veriye erişmenizi sağlayabilir.

Üst düzey kara para aklamanın ifşa edilmesinde önemli bir aşama, bankaların intifa hakkının ifşa edilmesidir. Bankalara herhangi bir ticari şirket gibi davranın ve onlara kimin sahip olduğunu bulmaya çalışın. Bu, özellikle yeni kurulan küçük ve orta ölçekli bankalar söz konusu olduğunda önemlidir.

İthalat-İhracat Veritabanları

İthalat-ihracat işlemlerini takip etmek için sıklıkla ImportGenius veya Panjiva gibi veritabanlarını kullanırız . Bunlar pahalı veritabanlarıdır bir şirketin ImportGenius’tan bir yıllık ABD ithalat verilerini indirmek 199 ABD dolarına mal olur ancak ticarete dayalı kara para aklama ve bununla ilgili şirketleri belirlemede yardımcı olabilirler.  Bu veritabanlarını, çamaşırhanelerle ilgili şirketlerin başka sahte ticari faaliyetlerde bulunup bulunmadığını doğrulamak için kullandık. Not: Birçok ülkede, yıllık ithalat-ihracat işlemleri, ulusal bilgi edinme özgürlüğü yasaları aracılığıyla sağlanırken, Birleşmiş Milletler Comtrade sitesi , ithalat-ihracat kalıplarının tanımlanabileceği yararlı küresel ticaret verileri sunar.

Alef

OCCRP’de, araştırmacı habercilik için Aleph adlı küresel bir araştırma materyali arşivi oluşturduk . Burada şirketler, mülkler, banka hesapları, mahkeme davaları, sızıntılar ve diğer birçok varlık hakkındaki bilgileri endeksliyoruz. Ancak Aleph, gazetecilerin verileri anlamlandırmasına ve kamu yararına anlamlı bir soruşturma başlatmak için kritik olan suç kalıplarını belirlemesine izin verdiğinden, endeksleme sadece bir başlangıç. Gazeteciler ayrıca Aleph içinde ilgili kişilerin izleme listelerini tutabilir ve sistemimiz sürekli olarak listelerdeki isimleri sistemdeki diğer verilerle eşleştirecektir. Bu, iş akışımızı otomatikleştirir ve yeni ve faydalı araştırmacı gazetecilik çalışmalarının ateşlenmesine yardımcı olur.

OCCRP Aleph ekran görüntüsü

OCCRP, araştırmacı gazetecilerin kamuya açık kayıtları ve sızıntıları aramasına olanak tanıyan kullanışlı bir kaynak olan Aleph’i geliştirdi. Resim: Ekran görüntüsü

Gelecek ne gösterir?

Geçtiğimiz birkaç on yıl boyunca, ulusötesi organize suç, kolluk kuvvetlerinin, araştırmacı gazetecilerin ve aktivistlerin birçok adım önündeydi. Gazetecilerin sınırların ötesinde güçlerini birleştirmesiyle işler yavaş yavaş değişmeye başladı, ancak suçlular, ellerindeki devasa kaynaklar ve kolluk kuvvetlerinden bir adım önde olmalarını sağlayan yeni teknolojileri erken benimseyen kişiler oldukları için hâlâ avantajdan yararlanıyorlar.

Genellikle gözden kaçan bir grup sözde kriminal melek yatırımcılarıdır, yatırım getirisi büyük olduğu ve suç bu yaşam tarzına alışmış insanlara daha fazla fırsat getirdiği için diğer suçluları finanse eden kişilerdir. Araştırmacı gazetecilerin, suç hizmetleri endüstrisinin büyüdüğü ve yeni kara para aklama ve gizli yatırım teknikleri geliştirdiği, suç etrafında inşa edilen finansal ekosistemi daha iyi anlamaları gerekiyor.

Organize suçun gelişen tekniklerine ayak uydurmak için araştırmacı gazetecilik kuruluşları, kripto para birimleri, blok zinciri, takas edilemez tokenler (NFT’ler) ve ticaret suçlularının iş modelleri için benimsedikleri diğer yeni araçları anlamak için zaman ve para yatırımı yapmalıdır.

“Parayı takip et” yakında “kodu takip et” haline gelecek (bir algoritmada olduğu gibi), ama sonunda, hepsi mülkiyet ve suçun beraberinde getirdiği görünür yaşam tarzı şeklinde fiziksel bir biçim alıyor.

Ek kaynaklar

Para Nasıl Takip Edilir: Sınır Ötesi Soruşturmalar İçin İpuçları

Dünya Çapında Kleptokrasiyle Mücadele İçin 10 Adımlı Bir Program

GIJN Serisi: Yolsuzluk Nasıl Ortaya Çıkarılır


OCCRP Kurucu Ortağı Paul Radu

Paul Radu , OCCRP’nin kurucu ortağı ve inovasyon şefidir. Örgütü 2007 yılında Drew Sullivan ile birlikte kurdu. OCCRP’nin büyük araştırma projelerini yönetiyor, bölgesel genişlemeyi ve organize suç ve sınır ötesi yolsuzluğu ortaya çıkarmak için yeni stratejiler ve teknolojiler geliştiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*