Veri Gazeteciliği

Ankara Bisiklet Risk Haritası Oluşturuluyor – Engin Aygün

Otomobiller ve diğer motorlu taşıtlar için risk oluşturmayan bir çok şey bisikletliler için ölümcül olabiliyor. Ufak bir çukur, arkadan küçük bir dokunuş ya da ters yerleştirilmiş bir mazgal bir bisikletlinin yaralanmasına hatta ölümüne neden olabiliyor.

2015 yılında Türkiye’de en az 151 bisikletli kaza geçirerek hayatını kaybetti. Tüm dünyada hayatını kaybeden bisikletlilerle ilgili yapılan “Ghost Bikes (Hayalet Bisiklet” eylemi defalarca Türkiye’de de tekrarlandı. Bu ölümlerin bir daha yaşanmaması için gerçek bir trafik eğitimi ve sağlam bir altyapı ile mümkün olabilir.

Bu çalışma ile tek bir rota incelemesi yapılmış ve 8,5 km’lik mesafede 26 tehlikeli nokta tespit edilmiştir. 

“İlçe belediyemiz şu kadar yol asfaltladı”, “büyükşehir belediyesi …. km yola asfalt attı” gibi başlıkları bir çok kere karşılaşmışızdır. Katlı kavşaklar, hızlanan yollar, kirlenen hava, yok olan hayatlar…çukur 03

Bisikletli Ulaşım ve Riskleri

Bisiklet kullanımı ulaşımı rahatlatmanın yanı sıra hayat kalitesini arttıran bir aktivitedir. Ama Türkiye yolları hele Ankara yolları bisiklet kullanımına uygun mu?

Ankara’da en çok ziyaretçi alan rekreasyon alanları Altınpark ve Kuğulupark, kent içerisinde yaşayanların nefes almak için ara sıra kaçtıkları sığınaklar. Peki bu iki alan arası ulaşım nasıl sağlanıyor? Toplu taşım araçları ile. mesafe toplamda 8,5 km otobüs ile bu mesafeyi 1 saatten önce almak Ankara trafiğinde pek mümkün değil. Ortalama bir bisiklet sürüşü ile yarım saatte kat edebilirsiniz bu yolu. Tabi dikkat etmeniz gereken bir çok tehlike var bu sürüş esnasında.
Görselde gördüğünüz üzere belediyelerin söylemlerine rağmen 8,5 km’lik bir mesafede karşılaşılan tehlikeleri göstermektedir. Tespit edilen 26 tehlikeli noktanın 15’i ölümcül olabilecek kazalara neden olabilecek niteliktedir. Yine aynı şekilde tespit edilen riskli noktaların 8 tanesi de orta derece tehlikeli olarak belirlenmiştir. Bu 26 noktanın 10 noktası işaretleme, aydınlatma ya da herhangi bir işaretleme olmayan kavşak ve geçişlerdir. 14 tanesi bisikletlilerin düşmesine (ciddi yaralanmasına) neden olabilecek çukur ve bozuk rogar kapağı noktasıdır. (2)(3)

Tek bir rota üzerinden yapılan bu inceleme ile ortaya çıkan sonuç Ankara ortalamasını gösterdiğini düşünmekteyiz. 

İncelemeye ait harita aşağıdaki linkten incelenebilir
https://goo.gl/TMxL3G

Bu çalışma http://www.hafizakaydi.org/17haziran/cagatay-avsar/hikaye dosyasının bir parçası olarak hazırlanmıştır. Toplanan biiklet rotaları ile Ankara’da en çok kullanılan bisiklet güzergahları belirlenecek ve bu güzergahlarda bisikletlilerin yaşadığı kazalar ile yüz yüze geldikleri tehlikeler işaretlenecektir.


ÇALIŞMA YÖNTEMİ

Veri elde etme yöntemi

Belirlenen rotada daha önce yapılmış bir inceleme ve var olan bir veri setine rastlanılamadı. Bu sebeple inceleme ile kendi veri setimi oluşturmaya karar verdim.

Toplanacak verilerin belirlenmesi

İnceleme sonucunda Tehlike oluşturan şeyin cinsi, lokasyonu (koordinatları), fotoğrafları ve küçük bir açıklamasının elde edilmesi hedeflenmiştir.

Veri toplanması ardından tehlikelerin derecelendirilmesi

Belirlenen riskleri değerlendirilmesi ve derecelendirilmesinde TÜSİAG İş Sağlığı ve Güvenliği dosya kaynağında bulunan Risk Değerlendirmesi / Derecelendirilmesi Rapou (4) bulunan Şiddet Etki ve Derecelendirilmesi tablosundan faydalanılmış ve aşağıdaki derecelendirme sistemi oluşturulmuştur.

Tehlike Derecelendirmesi Skor Açıklama
Hafif Risk 1 Gecikme ve Hafif İlk yardım gerektirir
Orta Risk 2 Yaralanma ve Tedavi Gerektirir
Yüksek Risk 3 Ölüm, Ciddi Yaralanma, Kalıcı hasar oluşturur.

Notlar:

(1)  http://www.trafik.gov.tr/Sayfalar/Istatistikler/Genel-Kaza.aspx

(2) https://goo.gl/RfOpFz

(3) Ayrıca rota incelemesi görselleri için tıklayınız.

(4) http://www.isgdosya.com/wp-content/uploads/2013/04/madenlerde_risk_analizi.pdf

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*