Genel

Bitirme Projesi

Meltem N. Boyacı

Yeni Medya ilk lisans öğrencisi olarak artık son dersimizi yani bizi mezun edecek edecek olan Veri Gazeteciliği dersini seçtik. İlk bakışta biraz şaşırmıştık. Çünkü sistemde gözüken hoca ile dersi anlatan hoca farklıydı ve biz tez yazacağız ya da tek bir büyük proje yapacağız sanıyorduk. Ancak hiç öyle olmadı. Biz klasik olan bir tez yazmadık. Haberler yazıyoruz. Araştırma yapıyoruz, bilgi topluyoruz. Proje yaptık ama bir tane değil. Grup ve bireysel olarak projeler yapıyoruz. Yani bizim önceki yıllardaki gibi düşündüğümüz beklediğimiz bir bitirme projesi olmadı. O yüzden biraz kafamız karıştı. Projelere dair denemeler yaptık. Ama bizim bu zamana kadar aldığımız bilgi birikimi ya da eğitime dair alışagelmiş, ders çalışma proje yapma yolundan gittik. Ancak hocamızın istediği böyle bir şey değildi. o yüzden ilk 3 hafta hoca ne istiyor biz ne yapıyoruz diye düşündük. Daha sonra hocanın bizden nasıl bir haber oluşturmamız gerektiğini anladık ve o doğrultuda bir şeyler yaptık. Önceki projelerimizden biraz farklıydı. Excel’de bir tablo oluşturduk ve onu haritaya gömdük. Ama önce deneme olarak bir konu belirledik. Ben Yeni Medya son sınıf öğrencilerinin gittikleri ülkeleri oluşturan bir excel dosyası hazırladım. Daha sonra bunugoogle maps engine sitesine ekledim. Bu siteye direkman ekleyince öğrencilerin gittikleri ülkeleri haritada yerleştirdi. Bir kaç kişi aynı ülkeye gittiği için kişilere farklı renklerde ataç ve şekil belirledim. Böylece mavi renkli öğrencinin gittiği yerler daha belirgin oldu. Kırmızı renkli öğrencinin gittiği yerler ayrıldı. Haritaya baktığınızda kişileri ve ziyaret ettiği ülkeleri kolaylıkla ayırt edebiliyorsunuz. Haritanın görünümü de değiştebilirsiniz. Fiziki veya siyasi harita yapabilirsiniz. Ayrıca ataçların üstüne geldiğinizde oraya hangi kişinin gittiğini, o kişinin fotoğrafını, oradaki hikayesini de görebilirsiniz.

Buraya tıklayarak yaptığımız projeyi görebilirsiniz.

Veri Gazeteciliği dersi boyunca anladığım şey sabırlı olmaktı. Çünkü veriye ulaşmak o kadar kolay değildi. İnternet arama motoruna “şu nedir?” diye yazıp veriye ulaşılamıyorduk. Üzerinde ciddi bir araştırma yapmak gerekiyor. Bir bilgiye doğrudan ulaşamadık. Projeye göre kişilerle kimi zaman bire bir görüştük. Kimi zaman telefonla kimi zaman da e posta ile ulaştık ve ağızlarından veri almaya çalıştık.

Ders boyunca 3 proje yaptık. 2’si grup projesi 1’i de bireyseldi. İlk grup projesi 2014 yerel seçimlere denk geldiği için, partilerin seçim sürecinde sosyal medyayı nasıl kullandıklarına dair bir araştırma yaptık.

Habere buradan ulaşabilirsiniz.

2.grup projesi olarak da 4 büyük siyasi partinin (AKP, BDP, CHP ve MHP) yerel seçimlerde başkan olan kadın adaylarını konu edindik. Meslek gruplarına göre ayırdık. Yaşlarının ortalamalarını aldık. Türkiye’nin bölgelerine göre o bölge de en çok hangi partinin egemen olduğunu belirledik.

Projeye buradan ulaşabilirsiniz.

Son olarak da bireysel proje. Sanırım beni en çok zorlayan bireysel proje oldu. Çünkü belirlediğim devlet ve özel üniversitedeki iletişim fakültesi bölüm başkanlarının cv’lerini incelemk kendileriyle görüşmek istedim. Bazıları ile görüşme fırsatım oldu ancak bazılarından geri dönüş alamadım. Bu yüzden de topladığım veriler yeterli olmadığından konumu değiştirmek zorunda kaldım. Bende arada kişiler olmadan internetten araştırıp ortaya bir veri çıkarmak istedim. Çünkü kişilere dair araştırma yapmak, bilgi toplamak biraz zordu. Kişiyi yavaşlatıyordu, projeyi bitirme süreni uzatıyordu, elinde bir veri bilgi yokmuş gibi sanki hiç uğraşmıyormuşsun gibi gözüküyordu. Bu yüzden dünyada Facebook’u en çok kullanan 10 ülkeyi alıp, bu ülkelerin siyasi liderlerinin Facebook ve Twitter hesaplarındaki takipçi sayılarını alıp en çok kimin takip edildiğini gösterdim. Grafik oluşturdum harita hazırladım. Ancak bu da yeterli olmadı bireysel proje için.

Konumu 3.kez değiştiriyordum ve bu sefer şanslı olduğumu düşünüyorum. Çünkü çok fazla bilgi var, bir bilgiye ulaşıyorsun o bilgi başka bir yere götürüyor, bu sefer o neden böyle bu neden şöyle diye sorgulamaya başlıyorsun. Konu konuyu açıyor kısacası.

En kısa zamanda yeni konumunda haberini oluşturup bitireceğim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*