Açık VeriAçık Veri FormatıAlgoritmaDataKötü VeriOpen DataPDFSivil VeriUygulamaVeriVeri AnaliziVeri GazeteciliğiVeri HaberciliğiVeri KazımaVeri TemizlemeWeb Kazımı

Cennet Belgeleri’nden Etkin Yararlanmak İçin Tavsiyeler

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) Cennet Belgeleri veritabanını yayımladı ve herkesin erişimine açtı.  13.5 milyon dokümandan dilediğiniz gibi yararlanabilirsiniz.

10.Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı (#GIJC17 )’nda geçtiğimiz hafta yayımlanan veritabanını konsorsiyum yöneticisi  Marina Walker, ICIJ muhabiri Will Fitzgibbon ve  Süddeutsche Zeitung ‘dan gazeteci Bastian Obermayer tarafından düzenlenen hackathon ile veritabanı tanıtıldı ve kullanım yöntemleri gösterildi. Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde düzenlenen üç bölümden oluşan hackathonda cennet belgeleri ile ilgili bazı öneriler ve etkin araştırma ipuçları paylaşıldı.

Cennet Belgelerinden Etkin Yararlanmak İçin Tavsiyeler Şöyle:

Fotoğraf: Cenneti Kazımak: ICIJ gazeteci Will Fitzgibbon’la veri hackathonu. Fotoğraf: Madelene Cronjé I

1.Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ)’nun verilerini kullanarak herkes haber yapabilir. Eğer ilginç olduğunu düşündüğünüz bir araştırma, konu olduğunu düşünüyorsanız ile iletişime geçebilirsiniz. Dokümanınız ya da araştırmanız kapsamında ICIJ veriye erişiminizi sağlayarak, haberinizi geliştirmenizi sağlayacak.

2.E-postalarınızı şifrelemeyi unutmayınız.  Çok basit bir araç, bunu yapmanıza izin verir: Mailvelope. Bu uzantı, mesajlarınızı kilitlemek ve aldığınız şifrelenmiş mesajların kilidini açmak için bir PGP anahtarı oluşturmanıza olanak tanır. (ICIJ ile güvenli irtibat hakkında daha fazla bilgi için, ‘leak drop‘ sayfasına göz atın.

3.Belgelerinizi bilgisayarınızda güvenli şekilde bulundurun. Aklınızdan çıkarmayın mevcut olan Cennet Belgeleri ortaya çıkmaması gerekiyor.   VeraCrypt ile masaüstünüzde “hayalet” klasörü oluşturabilirsiniz; klasör binlerce belge tutabilir ve bilgisayarınızda görünmez.

4. En belirgin isimler veritabanında bulacağınız ihtiyacınız isimler değil. Başka bir deyişle, siyasi bir figürle ilgileniyorsanız, eşinin / eşlerinin ve çocuklarının isimleri de dahil olmak üzere akrabalarının adlarının bir listesini yapın.

5. Zaman kazanmak için bazı isim listeleri yapın (örneğin, ülkenizin milletvekilleri, favori takımınızın futbolcuları). O zaman listelerinizi Cennet belgeleriyle karşılaştırabilir ve bazı adların veritabanında eşleşip -eşleşmediğini kontrol edebilirsiniz.


İçerik GIJN üyesi Veri Gazeteciliği Platformu (www.verigazeteciligi.com) tarafından GIJNC17‘de içeriklerinden alınmıştır ve Türkçeleştirilmiştir. 


Veri Gazeteciliği Platformu (www.verigazeteciligi.com) sitesinde yayınlanan haber, makale, rapor ve çeviriler genellikle telif hakkına sahip olunan çalışmalardır. Kullanımı için  Creative Commons License lisansı dikkate alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*