ÇeviriGörselleştirmeHaritalamaKaynakProje

Çevre Suçlarını ve İklim Değişikliğini Araştırmak

Toby McIntosh 
Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı(GIJN)

Editörün Notu: Önümüzdeki birkaç hafta boyunca GIJN, Kasım ayında Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı’nda tam olarak piyasaya sürülecek olan Organize Suçları Araştırmaya Yönelik Muhabirler Kılavuzumuzdan alınan bir dizi yayınlıyor . Çevre suçlarına odaklanan bu bölüm, GIJN Kaynak Merkezi’nin kıdemli danışmanı Toby McIntosh tarafından yazılmıştır .

Ticari çıkar ağları, hükümet yetkilileri ve suç grupları, çevreye çeşitli şekillerde zarar veren yasadışı operasyonlar yürütür. Yaban hayatı ve deniz ürünleri, kereste, mineraller, tehlikeli atıklar ve zehirli kimyasalların dünya çapında yasa dışı ticaretini yürütüyorlar. Bu tür çevre suçları bazen uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama gibi diğer suç faaliyetleriyle bağlantılıdır.

Organize Çevre Suçları

Earth League International’ın genel müdürü Andrea Crosta, kimliği açıklanmayan bir Güney Amerika ülkesinde köpekbalığı yüzgeçleri ve daha fazlasını satan tanınmış bir Asyalı vahşi yaşam kaçakçısı ile tanışmasına yönelik bir hikayeyi anlatıyor.

Suç örgütünden biri geldi: “Yani bir anda kara para aklamadan bahsediyorduk ardından uluslararası bir havaalanında gümrükte çalışan ve “insanlar da dahil olmak üzere hemen hemen her şeyin kaçakçılığını kolaylaştıran üçüncü bir kişi dahil oldu.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı 2017’de ” Çevrenin kötüye kullanılması, dünyadaki dördüncü en büyük suç eylemidir” dedi . “258 milyar ABD doları değerinde, her yıl yüzde beş ila yedi oranında artıyor ve diğer suç türleri ile yakınlaşıyor, uluslararası bir suç.”

Bununla birlikte, parasal tahminler, maliyetleri ölçmenin sadece bir yolu. Ormansızlaşma, aşırı avlanma, biyolojik çeşitliliğin hızla azalması, zoonotik hastalıklarla bağlantılar ve iklim krizi üzerindeki etki gibi bilim insanlarının katalogladığı etkiler de önemli.

İklim değişikliği, çeşitli çevre suçları tarafından hızlandırılmakta. En önemlisi, yasadışı ağaç kesimi ormansızlaşmaya katkıda bulunur. Ayrıca ısınmaya katkıda bulunan yasaklı maddeler karaborsada satılmakta. İklim değişikliği de olumsuz ekonomik ve sosyal huzursuzluklara neden olarak çevre üzerinde ek baskı oluşturuyor.

Kaynakları Bulma

Özellikle vahşi yaşam ticaretinin yaygın olduğu yerlerde, potansiyel müşterileri çevrim içi aramak giderek daha fazla gerekli hale geliyor.

Yolsuzluk, organize suç ve çevre suçlularının bu kadar geniş bir ilişkisi varken, kaynak bulmak büyük bir ağ oluşturmayı gerektiriyor.

Failler arasında işçilerden nihai tüketicilere ve yozlaşmış yetkililerden tüm tedarik zinciri boyunca birçok aktörü var. Organize suça karışma yaygın ancak bazı araştırmacılar grinin tonlarını görüyor, biri yasadışı vahşi yaşam kaçakçılığını (IWT) “düzensiz suç” olarak adlandırıyor.

Birçok gazeteci ve gözlemci, suçların işlendiği ve nihayetinde yasa dışı ürünlerin satın alındığı noktalarda araştırma yapmanın değerini vurguluyor. Diğerleri, çevre suçlarını kolaylaştıran, finanse eden ve bunlardan yararlananları ortaya çıkarmak için tedarik zincirine odaklanma ihtiyacını vurgulamakta. 

En iyi kaynaklar şöyle:

  • Sivil toplum kuruluşları (STK’lar), yerel ve uluslararası.
  • Yerel vatandaşlar.
  • Ticaret ve ulaşımla uğraşanlar da dahil olmak üzere birçok türden hükümet yetkilisi.
  • Koruma görevlileri.
  • Kolluk görevlileri.
  • Kaçak avcılar, orman işçileri, balıkçılar.
  • Tedarik zincirindeki kişiler, sadece satıcılar değil, ulaştırma sektöründe çalışanlar.
  • Çevre suçlarından hüküm giymiş veya hapiste olan kişiler.
  • Bilimsel araştırmacılar.
  • Tüketiciler
  • Tutuklamalar ve davalarla ilgili haberler.

Özellikle vahşi yaşam ticaretinin yaygın olduğu yerlerde potansiyel müşterileri çevrim içi aramak giderek daha gerekli hale geliyor. Uzmanlardan tavsiye alın çünkü alıcılar ve satıcılar işlemlerini gizliyor.

Ayrıca önemli olan yasal ortamları ve bunların nasıl istismar edildiğini anlamak.

Ve belirli ürünlerde ticaret yapmanın ticari yönü hakkında bilgi edinmek için zaman ayırın. Örneğin, kereste işine beş aşamada bakılabilir: 2018 raporuna göre çıkarma, öğütme, nakliye, pazarlama ve kar aklama, Razing Africa: Logging Sector’da Suç Konsorsiyumlarıyla Mücadele . Rapor ayrıca, çevre suçlarında sıkça kullanılan bir taktiğe de dikkat çekiyor; yasa dışı ürünleri yasal olanlarla karıştırarak tespit edilmemesi sağlanıyor.

Vaka Çalışmaları

‘Ağaçları Bitiriyorlar’: Çinli Şirketler ve Namibya Elitleri, Son Gülağaçlarınından Yasadışı Yolla Milyonlar Kazandı 

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) tarafından yürütülen bir araştırma, Namibya’da Afrika gül ağacı gibi korunan sert ağaç türlerinin Çin menşeli iki şirket tarafından yasadışı olarak toplanmasını inceledi. Gazeteci John Grobler, ilk elden gözlem ve röportajlar için kapsamlı seyahatler yapmanın yanı sıra, olası bir alıcısı gibi davranarak çalışmasını yürüttü. Grobler, resmi ihracat verilerinin yanı sıra bir iç hükümet denetim raporuna da ulaştı. Hikayesi, uzun bir sabıka kaydı olan Çinli bir göçmenin sahip olduğu bir şirketi inceliyor.

Bolivya Jaguarlarının Parçaları ‘Amerikan Kaplanı’ Arayışında Hedefte!

Vanessa Romo’nun Mongabay’da yer alan haberinde, Çin kontrolündeki kaçakçılık çetelerinin Bolivya’dan jaguar vücut parçaları kaçakçılığı yaptığını ortaya çıkardı. Araştırma, Bolivya’da faaliyet gösteren ve neredeyse tamamen Çin vatandaşlarından oluşan üç suç grubunu tespit etti. Earth League International ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) Hollanda ulusal komitesi tarafından gizli şekilde bilgi toplayarak yürütüldü.

Bulgaristan’da Yakılan ATY Zehirli Atık İçerebilir

Muhabir Ksenia Vakhrusheva tarafından yazılan haber, zayıf düzenlemelerin ve yetersiz kontrollerin belediye atıklarının yakılmasını nasıl ekolojik ve sağlık riskine dönüştürdüğünü anlatıyor. Vakhrusheva, “İtalyan mafya karşıtı aktivistlerin ülkelerindeki atık işlemenin organize suçla yakın bağları olduğunu ve genellikle zehirli atıkları evsel atıklarla karıştırıldığını iddia ettikleri için, İtalya gibi ülkelerden yapılan atık ithalatı halkın sağlığı ve güvenliği konusunda daha fazla endişe uyandırıyor.” diye yazdı. Orijinal haber bellona.ru‘da Haziran 2019’da yayınlandı ve bluelink.info‘da yayınlanmak için de Rusça’dan çevrildi.

Great Russian Oil Heist image

Radio Free Europe/Radio Liberty’nin organize suçun büyük miktarlarda Rus petrolünü yasa dışı bir şekilde nasıl sömürdüğüne dair ifşası. Resim: Ekran görüntüsü

Büyük Rus Petrol Soygunu

Radio Free Europe, organize suçun Rusya’da “endüstriyel ölçekte” petrol hırsızlığı ve satışına karıştığını tespit etti. Sergei Khazov-Cassia’nın araştırmasına göre, “Organize suç grupları, yasadışı musluklar ve hortumlar kullanarak sıvı ganimeti yaparak boru hatlarından bekleyen tankerlerce petrol soygunu yapıyor, kamyonlarına veya nehir mavnalarına pompalamak için kayıt altına alınmamış miktarlarda petrol alıyor, polis ve güvenlik görevlileri yasa dışı kazançların karşılığında koruma ve lojistik yardımı sağlıyor. ”

Avrupa’nın En Korkunç Suçu

İngiltere merkezli bir STK olan Çevre Araştırma Ajansı tarafından yapılan bu araştırma, Romanya’yı hidroflorokarbonlar (HFC’ler) için Avrupa’ya giriş noktası olarak kullanan yasadışı ağları belirledi. Sera gazlarının soğutulması için kullanılıyormuş!

Büyük Resim

Genel bakış için aşağıdaki uluslararası kuruluşların raporlarına bakın:

STK’lar bu alanda üretken araştırmacılardır. Örneğin:

Akademik dünyadan  2020 yılında yapılmış bir araştırma raporu Çevresel Suçun Diğer Ciddi Suçlarla Yakınsaması Kriminolog Daan P. van Uhm ve Rick CC Nijman, “Çevre suçlarında her yıl artış, dünya için yarattığı feci sonuçları birleştirildiğinde, organize suçun doğal kaynakları yasadışı ticarete dönüşmesinin araştırılmasının önemini gösteriyor” diye yazıyor.

Uluslararası kuruluşlar ve STK’lar tarafından hazırlanan raporların daha uzun bir listesine buradan bakın.

Araştırmalar İçin İpuçları ve Araçlar

Gizli Göreve Hazırlanmak

Gizli görev kolluk kuvvetleri ve bazı STK araştırmacıları için standart çalışma prosedürüdür ancak çok riskli olabilir. Gazeteciler, farklı tanıtmak için karar almadan önce ya da yeraltı dünyasına dalmadan önce önlemler almalıdırlar. Bu tarz haberlerin riskleri ve getirileri hakkında yararlı bir dizi kılavuz Uluslararası Gazeteciler Merkezi tarafından hazırlandı.

“ Killing for Profit: Exposed the Illegal Rhino Horn Trade” kitabının yazarı Julian Rademeyer, “Gizli araştırmalar önemli bir rol üstleniyor ancak bence son çare olmalı” diye uyarıyor Serbest çalışan bir bilim gazetecisi ve Güney Sudan için Internews eğitmeni olan Esther Nakazzi şunları ekliyor: “Çevre suçlarıyla uğraştığınız insanlar zaten suçlular, şiddet uygulayabilirler.” Nakazzi ve bu konuda çalışanlar güçlü güvenlik prosedürleri de dahil olmak üzere bir dizi öneri sunuyor. Bir randevuya giderseniz, konumunuzu bir editör ve iş arkadaşlarınızla paylaşın. Çift halinde çalışın. Ve inandırıcı olun. Başarılı olmak için Nakazzi, “kendini gizlediğine inan”, “işini iyi yap” ve “paran varmış gibi konuş” diyor.

Dronelar ve uydular, yasadışı ağaç kesimi ve madencilik gibi faaliyetleri anlamada daha az tehlikeli alternatiflerdir.

OCCRP’nin kurucu ortağı Paul Radu, bir Forbes röportajında , “Bu bilgiyi topladığınızda, oraya giden yolların izini sürersiniz” diyor. Devamında: “Bu insanlar bir şekilde yasadışı odunu taşımak zorunda kalacak ve bu araçların kime ait olduğunu veya nereye gittiklerini öğreneceksiniz. Bunun için ağaçlara yerleştirebileceğiniz, bazılarını kızılötesi, bazılarını gürültü aktivasyonlu ya da uçakların ne zaman gelip ne zaman kalktığını tespit etmek için uçak sensörleri vb. yerleştirebileceğiniz vahşi yaşam kameralarını kullanabilirsiniz. Doğrudan gözlemden elde edilen tüm sinyal zekası daha sonra açık kaynak zekası ile birleştirilir.”

Ayrıca GIJN’nin uydu görüntülerini ve insansız hava araçlarını kullanma kılavuzlarına bakın .

Sosyal Medyayı Kullanma

Sosyal medya artık insan ticaretini kolaylaştırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Aramalar, hikaye fikirleri, ayrıca şüphelilerin ve kaynakların adlarını ve görüntüleri sağlayabilir de.

Ancak doğru arama terimlerini geliştirmek için de özel bilgi gerekiyor. Kod kelimeler sıklıkla kullanılıyor çünkü. GIJN, bazı ipuçları listelemek için uzman araştırmacılarla konuştu. Tavsiyeleri arasında:

  • Hedef türlerle ilgili anahtar kelimeleri bulun.
  • Şu kelimeler gibi işlem türleriyle ilgili terimleri ekleyin: satın alma, sipariş verme, satın alma, vb.
  • Hangi platformlarda arama yapacağınızı dikkatlice düşünün.
  • Sosyal medyaya girerseniz kendi kimliğinizi korumaya özen gösterin.

Mevcut olanlara hızlı bir göz atmak için, “sosyal medyada rahatsız edici vahşi yaşam ticaretini ifşa etmeye adanmış” bir grup olan Hounds of Actaeon’un Twitter verilerine bakın.

Bazı hikaye örnekleri:

Faydalı Veritabanları

Özellikle belirli ikonik hayvanlar hakkında özel veri tabanları mevcut. Hepsi listede yok ancak burada en dikkat çekici olanlardan birkaçını bulacaksınız. Ayrıca aşağıdaki Ticaret Kayıtları ve El Koyma ve Tutuklama Kayıtları altındakilere de bakınız.


Ticaret Kayıtları

Kaçakçılık genellikle belgelerde tahrifat yapmayı, malları gizlemeyi ve yetkililere rüşvet vermeyi içerir.

Yaban hayatı ticaretine odaklanan uluslararası bir STK olan TRAFFIC tarafından hazırlanan bu özet , yaygın IWT yolsuzluk tekniklerini tartışıyor.

BM Comtrade Veritabanı  yasal hayvan ticareti ile karşılaştırarak ithalat ve ihracat bilgileri için ilginç farklılıkları ve diğer ipuçlarını görmeye olanak sağlıyor.

“Konşimento” olarak bilinen gönderilerle ilgili belgeler, nakliyeyi yapan tarafın adını, nereye ve kime gittiğini ve imzaları içeren bilgi altın madenleri olabilir. Ne yazık ki, bunlar birçok ülkede kamuya açık kayıtlar değildir. Ancak Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Panama ve Peru dahil olmak üzere bir dizi Latin Amerika ülkesinde mevcut.

Çeşitli türden ticari kayıtların kullanılması, şirketlerin, genellikle paravan şirketlerin ve ilgili kişilerin adlarını sağlayabilir. Bazı gazeteciler ticari hizmetli önemli buluyor, nakliye çok değerli ama pahalı olabilir.  Panjiva , Import Genius ve Equasis.

Columbia Üniversitesi gazetecilik profesörü Giannina Segnini’nin bu slaytı nakliye konteynırları ve konşimento faturaları araştırma için oldukça faydalı bir kaynak. Ayrıca Gönderileri Takip Etmek için Özel Dilleri Öğrenme konusundaki slaytlarına da bakın .

Diğer açık kaynak araştırma becerileri, bir şirketin gerçekten kime ait olduğunu öğrenmek gibi daha fazla araştırma yapmak için yararlıdır.

Daha fazla bilgi için Denizde Gemileri İzleme ,  Tedarik Zincirleri ve Şirketleri Araştırma ile ilgili GIJN kaynaklarına bakın.

Nöbet ve Tutuklama Kayıtları

Tutuklamalar ve el konulan gönderilerle ilgili haberler ve veri tabanları, insan ticareti konusunda önemli bir pencere sunmakta. Hindistan’dan (yasadışı kereste kesimiyle ilgili) veya Avustralya’dan (horoz dövüşüyle ​​ilgili) bunun gibi hikayeler ipucu sağlayabilir.

Tutuklama kayıtları, International Policy Digest’in bu makalesinde , bir Batı Afrika karteli olan “The Enterprise” tarafından vahşi yaşam kaçakçılığını tanımlamak için kullanıldı . Mongabay , Los Topos veya The Moles adlı bir suç ağı tarafından yürütülen yasadışı bir altın madenciliği operasyonunu yeniden inşa etmek için resmi belgelere güvenelerek çalıştı .

Nöbetlerle ilgili veri tabanları şunlar:

  • TRAFFIC’in açık kaynaklı yaban hayatı ele geçirme ve olay verilerini görüntüleyen etkileşimli bir araç olan TRAFFIC’in Yaban Hayatı Ticaret Portalı . Portalda arama yapılabilir, sonuçlar yalnızca bir liste olarak değil, aynı zamanda bir gösterge tablosu biçiminde de görüntülenir.
  • Washington, DC merkezli bir STK olan C4ADS tarafından sağlanan Yaban Hayatı Nöbeti Veritabanı . Erişim istek üzerinedir , e-posta: info@c4ads.org .
  • İngiltere merkezli bir STK olan Çevre Araştırma Ajansı tarafından oluşturulan Küresel Çevre Suçu İzleyicisi .

Mahkemeleri Araştırmak

Tutuklananlara ne olduğunu araştırmak, aynı zamanda haber için umut verici açılar sunuyor. Igarapé Enstitüsü’nün kurucu ortağı Robert Muggah, Mongabay’a verdiği bir röportajda , “Çevre suçunu ele almak, hukukun üstünlüğünü uygulamakla ilgilidir” diyor.

Kayıtlar ulusaldır ve erişim karmaşık olabilir, ancak bir derleme bir hikaye anlatabilir.

Güney Afrikalı bir araştırmacı gazetecilik örgütü olan Oxpeckers Araştırmacı Çevre Gazeteciliği Merkezi, vahşi yaşam suçlarının kovuşturulmasını izlemek için “gazeteciler tarafından gazeteciler için tasarlanmış” birkaç veri tabanı oluşturdu. #WildEye Avrupa’yı kapsıyor, #WildeyeAsia kıtadaki vahşi yaşam suçlarını takip ediyor ve RhinoCourtCases güney Afrika’daki vakalarla ilgileniyor.

Özellikle ulusal düzeyde detayları araştırın.  Örneğin Hindistan’da, Hindistan Yaban Hayatı Koruma Derneği (WPSI) tarafından tutulan Yaban Hayatı Suçları Veritabanı var .

Ek kaynaklar

GIJN Kaynak Merkezi: Yasadışı Yaban Hayatı Ticareti

İklim Krizi: Araştırmacı Gazeteciler İçin Fikirler

Araştırmacı Çevresel Raporlama için Jeo-Gazeteciliği Güçlendirme

Yazar Hakkında

Bu kılavuz, GIJN’in Kaynak Merkezi müdürü Toby McIntosh tarafından hazırlanmıştır. Toby, 39 yıldır Washington’da Bloomberg BNA ile çalışıyordu. Dünya çapındaki FOI politikaları hakkında yazdığı FreedomInfo.org‘un (2010-2017) form editörüdür ve ve FOI ve Uluslararası FOI Savunucuları ağının yönetim kurulunda görev yapmaktadır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*