Açık DevletAçık VeriAçık Veri GünüEğitimGörselleştirmeSchoolofDataTurkeyVeriVeri BilimiVeri GazeteciliğiVeri Haberciliği

Çevrim içi Açık Veri Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

 

“International Open Data Hackhaton” tarafından düzenlenen “Açık Veri Günü” nün Türkiye ayağı tüm dünyayla aynı anda Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği tarafından çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Katılımcılar açık veri hakkında düşüncelerini paylaştı, açık veri projeleri incelendi ve yiyecek konusunda Open Food Facts ve kişisel bakım konusunda ise Open Beauty Facts gibi açık veri tabanı hizmeti sunan platformlarda Türkiye kısmı oluşturuldu.

5 Mart Pazar günü açık veri günü olmasından dolayı dünyada 260’dan fazla açık veri etkinliğiyle kutlandı. Açık veri günü etkinliğinin Türkiye ayağı Pınar Dağ koordinatörlüğünde  Skype üzerinden yapıldı .

“Açık Veri Portalları ve Açık Veri Endeksi İncelendi”

Etkinliğin ilk bölümünde katılımcılar açık veri hakkında düşüncelerini dile getirdi. Sonrasında 1600’den fazla  açık veri portalını tek bir çatı altında toplayan Open Data Soft açık veri platformu incelendi. Türkiye’de sadece Milli Eğitim Bakanlığı yer alırken diğer ülkelerdeki açık veri merkezlerine bu platform üzerinden kolayca ulaşılabiliyor.

Ülkelerin veri portalları incelendikten sonra 122 ülkenin sağladığı açık verilerin belirli kriterlere göre analiz edildiği 2015 Açık Veri Endeksi’inde Türkiye’nin durumu konuşuldu. Listede üst sıralarda yer alan Birleşik Krallık, Hollanda ve ABD gibi ülkelerin seçim verilerini açık veri olarak paylaşmamaları etkinlikte tartışılan bir diğer konu oldu. Paylaşılan verilerin kriterlerine göre ülkeler katılımcılar tarafından karşılaştırıldı ve açılan verilerin niteliği analiz edildi.

 

“Açık Veri Kategorisinde Ödül Alan Projeler Analiz Edildi”

2015 yılında açık veri kategorisinde ödül alan projeleri inecelendi. İlk olarak Açık Veri İşletme Ödülünün sahibi dünya genelinde 85 milyondan fazla örgütün faaliyetlerini ve bilgilerini içeren bir veri tabanı geliştiren Açık Kurumlar (Open Corporates) girişimi konuşuldu. Açık veri demokrasinin sermayesidir sloganıyla hareket eden girişim  açık veriye ulaşımı ve verinin yeniden kullanılmasını artırmayı amaçlıyor.

Analiz edilen bir diğer girişimse toplumsal etki kategorisinde ödül alan BudgİT projesiydi. Nijerya hükümetinin harcamalarını topluma açık hale getirmeyi ve katılımcı yönetimi amaçlayan girişim, her vatandaşın ülkesinin bütçesini ve harcamalarını öğrenmeye, denetlemeye hakkı olduğunu vurguluyor. xls, csv, pdf formatlarında veri içeren portal aynı zamanda infografik içeriği de sunuyor.

Sonrasında katılımcılar Knoema aracılığıyla veri görselleştirme pratiği yaptı. Özellikle çeşitli platformlardaki verileri  analiz ve görselleştirme araçlarıyla bir arada bünyesinde bulunduran Knoema veri panoları ve çoklu görselleştirme seçenekleri ile dikkat çekiyor.   Etkinlikte ayrıca Open Data Network, Wikidata, Engage, Open Knowledge Foundation gibi veri odaklı proje ve girişimlerde incelendi.  

 

“Açık Gıda ve Kişisel Bakım Veri Tabanına Katkı Yapıldı” 

 

“Bana ne yediğini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” sloganıyla oluşturulan tüketilen gıda ürünlerinin içerikleri ve kalori miktarlarının yer aldığı Open Food Facts ve kişisel bakım ürünlerinin analiz edildiği Open Beauty Facts açık veri tabanlarına katılımcılar tarafından katkı yapıldı. Kullanıcılar tarafından oluşturulan bu iki veri tabanı ürünlerin içeriğini, nerede üretildiğini, karbon ayak izini, besin değerini ölçüyor, daha iyi gıda seçenekleri sunmayı ve insanları bu konuda bilinçlendirmeyi hedefliyor. Açık Gıda Gerçekleri veri tabanında  140 ülkeden 43 bin ürünün bilgileri bulunurken, Open Beauty Facts veri tabanında henüz 14 ülke 1488 kişisel bakım ürünü yer alıyor. Katılımcılar bu iki veri tabanın da tükettikleri ve kullandıkları ürünlerin bilgilerini paylaştı. Open Beauty Facts veri tabanında Türkiye kısmı açıldı.

 

Kaynaklar

Açık Veri Günü Çevrimiçi Döküman

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*