AraçDataGijn-Çeviri

Çevrimiçi Araştırma Araçları

BBC’nin en iyi çevrimiçi araştırmacısı Paul Myers’in Çevrimiçi Araştırma Araçları ve Araştırma Teknikleri , uzun süredir GIJN okuyucuları tarafından yapılan çevrimiçi araştırmalar için temel bir kaynak.  Araştırma Kliniği adlı web sitesi, araştırma bağlantıları ve “çalışma materyalleri” açısından da oldukça zengin. Ayruca çevrimiçi insanları bulma konusunda bir ipucu sayfamızı  da Myers  2019 Gijn web seminerinde sunmuştu. GIJC19’daki sunuma detaylı olarak yer veren  GIJN yazısı da burada, 4 Questions for Online Super-Sleuth Paul Myers .

 


Ayrıca Myers’ın gijn.org’daki diğer kılavuzları:

Bir Son Dakika Haberinde İnsanları Bulmak İçin Twitter’ı Kullanma

Tarayıcınızı özelleştirin: Web Araştırmanız için Eklentiler Kullanma

Tarayıcı Eklentileri (2. Bölüm): Zamanda Geriye Gitmek


GIJN’den Alastair  Otter’in  Araştırma Araçları da önemli  çevrimiçi kaynakları içeriyor:

SpyOnWeb, VirusTotal ve SpiderFoot HX   (Brian Perlman)

Adları ve Web Sitelerini İzleme, Video Doğrulama, Arama Motorunu Kümeleme

İnsanları Araştırmak, İnternet’te Gezinmek ve Kendinizi Güvende Tutmak

İnsanların ve Şirketlerin Arkaplanı

Twitter’ı Dikkate Alın ve Web Sitesi Güncellemelerini İzleyin

Elektronik Tabloların Ötesinde ve Web’de Derin Arama

 

Diğer Araçlar

Bellingcat Online Investigative Toolkit  , haritalar, coğrafi tabanlı aramalar, görüntüler, sosyal medya, ulaşım, veri görselleştirme, uzmanlar ve daha fazlası hakkında çok çeşitli kaynaklar içerir.

Malachy Browne’s Toolkit . Sektördeki en iyi açık kaynaklı dedektörlerden biri tarafından açık kaynaklı araştırma araçlarına 80’den fazla bağlantı sunuyor. New York Times’ın üst düzey yapımcısı ‘nın GIJC17 oturumuna dair sunum. Sunuma neredeyse herkes erişim talebinde bulunmuştu.

Jake Creps , blogunda düzenli olarak faydalı ipuçlar yayınlıyor. Ayrıca bir podcast, osintpodcast.com’a ev sahipliği yapıyor. Creps, kamu ve özel sektörde deneyimli  bir analist.

OSINTcurio.us , açık kaynak araştırmaları yapmanın birçok yönünü kapsayan haftalık podcastler, web yayınları, video “10 dakikalık ipuçları” içeriyor. Bu, 2018’in sonlarında, yaklaşık 10 uzman tarafından başlatılan bir topluluk projesi.

Bir Kişinin Kimliğini, Nerede ve Ne Zaman Olduğunuz Araştırmak için Çevrimiçi Yöntemler . İnternet’te araştırma  yöntemleri sağlayan uzman Henk Van Ess’dan  bir liste daha. Ayrıca bkz Kim Yayınladı Daniel Endresz tarafından geliştirildi.

Açık Kaynak İstihbarat Listesi , çok ayrıntılı ve sürekli büyüyen bir dijital araştırma araçları listesini kapsıyor.

 

Google Arama İpuçları

Google’ın Gelişmiş Arama Sayfasını ve Gelişmiş Arama ile ilgili  talimatlarını kullanın. Ayrıca Google’ın gazeteciler için arama dersi,  ” güçlü arama “ kursu ve daha fazlasını içeren eğitim dersleri var.

Anahtar komutların bir listesi için Paul Myers tarafından yazılan Gelişmiş Arama Sözdizimi .

İyi temel bilgiler için, ExpertiseFinder’ın Gazeteciler için Google Arama İpuçları.

Daniel Russell’ın SearchResearch ve Google Gelişmiş Arama Operatörleri.

37 Gelişmiş  Akıllı Arama İçin Gelişmiş Google Arama İpuçları .

Google Gelişmiş Arama: Daha İyi Aramalar için İpuçları ve Operatörler , Oberlo’dan David Vranicar.

Google Gelişmiş Arama: Anahtar Kelime Aracı Blogundan Daha İyi Bilgiler (2X Daha Hızlı) Nasıl Bulunur?

Google Arama Operatörleri: Tam Liste (42 Gelişmiş Operatör) , Joshua Hardwick.

Texas San Antonio Üniversitesi kütüphanesinden Gelişmiş Google Arama .

Research Buzz , belirli siteleri arama sonuçlarından hariç tutma yöntemini açıklamak için Google Arama Sorununu Çözmek İçin Eski Usul Olmak hakkında yazdığı içerik.

2020 yılında Search Engine Journal tarafından yayınlanan Google Yerine Kullanabileceğiniz 17 Harika Arama Motoru.

 

Dark Web Araçları

Derin Ağda Arama ,  Giannina Segnini tarafından yazıldı . Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu’nun Veri Gazeteciliği Programı direktörü tarafından GIJC17’de, karmaşık Google aramaları hakkında ileri düzey ipuçları ile başlayan bu sunum, bir uyuşturucu kaçakçılığı örneği kullanarak Google’ı Deep Web’e bir köprü olarak kullanmanın önemine değiniyor. Konteynerin, geminin ve gümrüklerin takibini tartışıyor. Artı, Facebook araştırması ve daha fazlasına yer veriyor.

Nasıl Deep Web Super Sleuth Olunur.  GIJN’in bu yazısı, 11. Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı’nda Alman gazeteci, araştırmacı ve eğitmen olan  Albrecht Ude tarafından aktarılan tavsiyeleri içeriyor. İlk tavsiyesi soyut düşünmek olan Ude, “Arama motorları, derin web üzerinde herhangi bir içeriği bulmak için tamamen yararsızdır” diyor ve ardından daha fazla ipucuya yer veriyor: Veritabanlarını bulma ve kullanma. 

Güvenle darknet ve derin web’e erişim için adım adım öğrenme kılavuzu hazırlayan Paul Bischoff .  VPN ve Gizlilik  de önemli kaynaklar arasında.

 

Daha Fazla Araç

Gazeteciler için dijital araştırmalar : Amerika’daki Knight Gazetecilik Merkezi’nden dört modüllü kurs içeriği.

OSINT Essentials by Eoghan Sweeney, çevrimiçi doğrulama, dijital gazetecilik ve açık kaynaklı istihbarat çalışması için yararlı olan çoğunlukla ücretsiz araçlara ve hizmetlere yönelik linkler sunuyor.

Kendi deyimiyle “Sadece şüpheli bir inek” olarak tanımlanan Sektör035 , haftalık olarak, özellikle coğrafi konum konusunda güçlü olmak üzere çeşitli ipuçları sağlıyor. Yayınları OSINT dahilinde Haftalık   ve  Quiztime  dan da oluşuyor.

 First Draft, Advanced Toolkit’e yoğunlaşıyor.  Çevrimiçi Bilgileri Doğrulamak için İlk Taslağın Temel Kılavuzu’na (PDF)  (2019) ve ilgili eğitim materyallerine bakın .

Araçlar, Faydalı Linkler ve Kaynaklar , hazırlayan Raymond Joseph ,  Twitter, sosyal medya, doğrulama, etki alanı ve IP bilgileri, dünya çapında telefon defterleri ve daha fazlası hakkında altı paket bilgi sunuyor. Joseph, GICJ17 sunumunda “ Nasıl Dijital Dedektif Olunur ” hakkında detaylar sunuyor.  

Görünmezi Açığa Çıkarmak , web sitelerinde gizlenen bilgiler ve genel sunucular tarafından açığa çıkan güvenlik açıkları için arama motorlarını sorgulayan bir teknik olan” googleDorking ” de dahil olmak üzere çeşitli kılavuzları içeriyor. Diğer kılavuzlar, meta verilerin bulunması ve WHOIS’in kullanılmasıyla ilgilidir.

The Financial Times Kıdemli Haber Odası Geliştiricisi Max Harlow tarafından , Komut Satırında Yolunuzu Bilmek GIJC19’da sunmuştu.

“Kara Para Aklamayı Önleme (AML)  kaynak sayfası.

Nathan Patin tarafından Bellingcat için 2019’da oluşturulan LinkedIn için Araştırma Rehberi. “Bu kılavuz, LinkedIn profillerini tanımlamak ve daha sonra hedefe ait diğer sosyal medya profillerine dönmenizi sağlayacak bilgileri çıkarmak için yararlı araçlar ve teknikler sağlamayı amaçlamakta.

Michael Edison Hayden tarafından  Açık Kaynak İstihbaratı Kılavuzu (OSINT);

  • Açık ve Kapalı Ağlar Arasındaki Fark
  • Açık Web’de Arama
  • Sosyal Medya Hesaplarının Gerçekliğini Doğrulama
  • Görüntüleri ve Videoları Doğrulama
  • Fringe Web Sitelerini Keşfetmek
  • Arşivleri Kullanarak Çalışmanızı Kaydedin
  • Yeni Platformları Öğrenmek ve Düşman Topluluklarla Etkileşim Kurmak

Eski Çalışanları Bulmak , yazan James Mintz. The Mintz Group’un kurucusu ve başkanı olan deneyimli özel dedektif Mintz’e göre, “Araştırmacı Gazeteciliğin En Güçlü Yönyemi için 10 İpucu: Eski Çalışanlarla İletişime Geçme”.

İki araştırmacı gazeteciden Facebook’a giriş yapmak için araçlar ve ipuçları Ödüllü araştırmacı muhabir ve Boston Üniversitesi’nde Hesaplamalı Gazetecilik Uygulaması Doçenti Brooke Williams ve Bellingcat.com baş araştırmacısı Henk van Ess ile 2019’da yapılan bir röportaj.

Araştırma editörü Margot Williams’ın Investigative Research Links’i , “Etkili Google Araması” ndan “Araştırma Gurusu” siteleri listesine kadar bir dizi öneri sunuyor. Ayrıca GIJC19 ipucu sayfasına bakın: Araştırma Projesi için Araştırma Planı.

Büro Yerel işbirliği araçları  ,Britanya merkezli Bureau of Investigative Journalism sponsorluğunda, 80’den fazla listeden oluşan kitle kaynaklı bir elektronik tablo.

Samantha Sunne tarafından Muhabirler için Araçlar , bulunmak istemedikleri zaman e-postaları bulmak gibi yeni numaralar hakkında düzenli e-postalar sağlıyor.

Gazeteciler için temel araştırma yöntemleri. Datajournalism.com’dan Vincent Ryan tarafından hazırlanan çevrimiçi dersler dizisi, gelişmiş arama, doğrulama, görselleştirme ve coğrafi haritalama konularını kapsıyor.

ABD’deki Profesyonel Gazeteciler Derneği’nden Mike Reilley küratörlüğünde oluşturulan araç listesi SPJ Journalist’s Toolbox .

IntelTechniques ,  bilgisayar suçları araştırmacısı, yazar ve eğitmen olan Michael Bazzell’in sitesi.

World.192.com uluslararası telefon rehberlerinin bir listesi

Telefonla İletişim Kurulurken Kullanılacak Dijital Uygulamalar  , Bellingcat’tan Aric Toler tarafından hazırlandı.

Chrome Eklentisini Kullanarak Gizlenmiş Telefonları Bulma , Sean Lawson, bir Utah Üniversitesi profesörü, 2019 yılında yayınlandı.

Harvard’ın Shorenstein Center for Media, Politics and Public Policy’de çalışan Journalist’s Resource’un yazarı  David Trilling’in yazdığı akademik araştırma makalesi nasıl bulunur ?

Akademik ve bilimsel araştırmalar için derin web arama motorlarını kullanmak , Chris Stobing  in VPN & Privacy tarafından yazılan makale.

Google’ın Ötesinde Araştırma: 56 Yazardan Görünmez ve Kapsamlı Kaynaklar , hem ücretsiz hem de ücretli seçenekleri içeriyor.

The Engine RoomUluslararası bir STK. Kaybolmaya veya değiştirilmeye karşı korumak için bilgilerin kopyalarının oluşturulmasına ilişkin bir Web Kaynağı.

Herkese Açık Veri Setleri , konuya göre düzenlenmiş çok büyük topluluk tarafından oluşturulmuş bir derleme.

Startme.com’dan Kaynaklar Entegre bir yer imleri yöneticisi oluşturan bir şirketten çok sayıda kaynak. Ücretsiz kitaplık, yüzlerce bağlantı içeren sayfalar şöyle:

Eklentiler
Veritabanları
Arama Motorları
Araçları
Doğrulama Araç Seti
Öğreticileri

Örneğin veritabanları , çalınan mallar, hava durumu, bilgisayar korsanlığı, medya, trafik, analitik, etki alanı kaydı, binalar, hayvanlar, dronlar, finans ve daha fazlası hakkında çok çeşitli materyallere bağlantılar içeren bir sayfa.

Mary Ellen Bates tarafından yazılan Bates InfoTips , Google haber arama sonuçlarını zamana göre sınırlama ve  Facebook Graph Search aracılığıyla insanları bulma gibi iyi bir kaynak.

MakeUseOf düzenli olarak, Tamamen Özel Olan 4 Anonim Web Tarayıcısı .

Search Engine Journal’dan İhtiyacınız Olduğunu Bilmediğiniz 6 Benzersiz ve Ücretsiz Anahtar Kelime Araştırma Aracı .

Bu Araç Mahallemizin Etrafındaki Açık Kameraları Bulur , bir adresi, yer işaretini veya koordinatları nasıl alabileceğinizi ve bir harita üzerinde açıktaki internete bağlı kameraları nasıl görüntüleyebileceğinizi gösterir.

GDPR’den sonra: alan adı kayıtlarını araştırmak OSINTCurious’e göre alan adı kayıtlarını   araştırmayı zorlaştıran, farklı araçlar ve teknikler gerektiren Avrupa Genel Veri Koruma Yönetmeliğinin etkisine bir bakış .

Facebook Graph Araması Nasıl Yapılır? Facebook’taki gönderileri, yorumları, kişileri bulmak için Facebook’un grafik arama sözdizimini kullanma hakkında 2020 WikiHow kılavuzu.

En Kapsamlı TweetDeck Araştırma Rehberi (Muhtemelen) Bellingcat için bir araştırmacı ve eğitmen olan Charlotte Godart tarafından hazırlandı. (2019).

Gizli İş Kaynaklarını Bulmak Mary Ellen Bates’in Deep web’de materyal bulma üzerine yaptığı Özel Kütüphaneler Derneği 2019 konferansında bir sunum.

En İyi OCR Aracını Aramak ve Bulmak – Hazırlayanlar:  Ted Han  ve  Amanda Hickman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*