AraçArama Teknikleri

COVID-19 Çalışan Araştırmacı Gazetecilerden Veriler, Kaynaklar ve Çalışma Yöntemlerine İlişkin İpuçları

Gijn

Koronavirüs salgınını araştırmak neredeyse bir savaşı anlatmak gibidir ve belki de hayatımızda anlatacağımız en büyük hikayelerden biri.

Yine de  durumu aktarmak için muhabirler ve aileleri risk alarak  oldukça zor şartlarda kaynak araştırmaya ve verileri toplamaya devam ediyorlar.

GIJN’nin Investigating the Pandemic adlı ücretsiz web semineri serisinin ilkindeki COVID-19 krizinin ön saflarında yer alan üç deneyimli gazetecinin görüşlerinden bazıları yer alıyor yayında.

Geçen haftaki “Digging into COVID-19” konulu panelde İtalyan L’Espresso’da araştırmacı gazeteci Gloria Riva; GIJN’in Çince editörü Joey Qi; ve Drew Sullivan, Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nin (OCCRP) kurucu ortağı ve editörü konuk oldu.

Web seminerine 86 ülkeden toplam 454 muhabir, editör katıldı. Hükümetin  ifade özgürlüğünü baltalanmasından, dezenformasyona ve  organize suça kadar bir dolu konu ele alındı.

Sistemi Öğrenmek


Hem panelistler hem de web seminerine katılan birçok gazeteci için, pandemiyi araştırmak sağlık sistemlerini anlamakla başlar – sağlık hizmeti tedariki, bu konuda becerikli olma, tedarik zincirleri ve hastalığın mekanizmaları  da dahil öğrenmek gerekiyor.

Sullivan, “Araştırmacı gazeteciler olarak, ilk işimiz sistemi öğrenmekti. ” dedi. “Bu virüs hakkında yapılan ilk haberlerde muhabirlerin hastalığın nasıl ilerlediğini bilmedikleri görülüyordu. Bu nedenle manipüle edildi konu. Öğrenmeli ve iyi kaynaklar geliştirmelisiniz. ”

Qi, dünyanın her yerinde muhabirler için cesaret verici bir süreçti diyor. Yani salgının COVID-19’un ilk ortaya çıktığı Çin’de, sağlık risklerine ve veri zorluklarına rağmen, araştırmacı gazeteciliğin kalitesinde ve hacminde bir canlanmayı tetiklediğini söyledi.

Qi, bağımsız gazetecilerin halk sağlığı bilgisine hızla eriştiğini  ve krizin erken  aşamasında Çin’de geçici olarak gevşetilen sansürden yararlanarak çok fazla kaynağa erişebildiklerini söyledi.

On Yılın Hikayesi

Bu arada, organize suçun halihazırda hem halkın korkusunu hem de kamu parasını sömürdüğüne dair yaygın işaretler var. Riva, İtalyan mafyasının aktif olarak tedarik zincirine girmeye çalıştığını söylerken Sullivan, “yönetim kurulunda pek çok hile ve yozlaşma var” uyarısında bulundu.

Sullivan, hikayenin kapsamının ancak iki yıl veya daha uzun bir süre içinde tam olarak anlaşılabileceği konusunda uyarıda bulunarak, muhabirler için sanal bir savunma çağrısı yayınladı: “Bu on yılın hikayesi. Araştırmacı gazeteciler için zor çünkü günlük bir hikaye gibi görünüyor ancak ortaya çıkan şey, bunun büyük bir araştırmacı gazetecilik hikayesi olduğudur.”

“COVID-19’u haber yapmak savaş muhabiri olmaya çok benziyor. Çok az [doğrudan] kaynak vardır; bir düşman var; bir kaos dönemi… ve aynı zamanda tehlikeli, dikkatli olmazsanız ölebilirsiniz. Ve ön saflara geçmek zor.  Ancak yapılan bazı olağanüstü işler için meslektaşlarıma teşekkür ederim. ”

Veri Açıklarıyla Başa Çıkmak

Muhabirler için yaygın bir zorluk veri açıklarıyla başa çıkmak. Sağlık hizmetleri kaynaklarının yanı sıra enfeksiyonlar ve ölümler hakkında güvenilir bilgi ve yararlı bağlamın olmaması bir sorun.

Panel, kıyaslama ve karşılaştırma dahil olmak üzere çeşitli geçici çözüm önerileri getirdi. Riva, bir ülkenin mevcut yoğun bakım yataklarını Almanya gibi bir ülkedekilerle kıyaslamanın, okuyuculara ideal veya normal doktor ve hemşirelerin hastalara oranını karşılaştırmanın yararlı bir bağlam sunduğunu belirtti. “Mükemmel sayı, her hemşire için beş hasta ve her doktor için sekizdir” dedi. “[İtalya’da] her hemşire için 15 hastamız var ve bunlar [bu pandemide] doktorlardan daha önemli.”

Riva, birçok sağlık kuruluşu personelin gazetecilerle konuşmasını engellediğini söyledi. Ancak, “iyi haber”, hemşirelerin ve doktorların özellikle kişisel travmaları ve ekipman eksikliği hakkında konuşmak isteyen oldu. Sağlık çalışanı sendikalarının özellikle önemli bir kaynak olduğunu belirtiyor.

Bu arada Sullivan, belgelerde virüse özgü verilerin eksik olduğu durumlarda, muhabirlerin mevcut aylık hastane harcamalarını ve tedariklerini pandemi öncesi bir ayla karşılaştırabileceklerini ve okuyucular için farkı not edebileceklerini de bir öneri olarak sunuyor.

Qi, sosyal medya madenciliğinin salgın üzerine araştırmacı gazeteciler için önemli bir araç olarak ortaya çıktığını da sözlerine ekledi. “İnsanlar Sina Weibo’da [Çin’in Twitter benzeri platformunda] yardım isteyen mesajlar yayınlıyor ve onlara doğrudan mesajlar gönderebilirsiniz” dedi. “Farklı medya ve ön saflarda gazetecilerle iş birliği yapabilirsiniz.”

 

Araştırmanın Planlanması

Ortaya çıkan önceliklerden biri, araştırmaların zamanlamasını verilerin olası kullanılabilirliğine göre planlanmak gerektiği.  Bu nedenle, örneğin, maskeler ve dezenfektanlar için fiyatlar açıklandığında örneğin fiyat hesaplama araştırmaları hemen takip edilebilir. Sullivan, muhabirlerin, şirketlerin yeni ürün hatlarının ve dağıtım kanallarının maliyetini karşılamak zorunda kalabileceği için, biraz daha yüksek fiyatlarlar pek etik olmayan bir süreci gözlemleyebilirsiniz.

Bu arada, organize suç araştırmalarında daha fazla zaman gerekebilir. Riva, öndeki şirketler ile mevcut şirketler arasında ayrım yapmaya yardımcı olan veri detayları  ortaya çıktıkça ekibin mafyanın bağlantısını ilerleyen aylarda kurabileceğini söylüyor.

Sullivan, pandeminin ilerleyen dönemlerde seçim malzemesi olarak da suistimal eidlebileceğini öne sürüyor.

Kısa vadede, bilgi toplamaya yönelik açık kaynaklardan çok  insanlara odaklanılmalıdır.

Sullivan, “Pek çok sonuç, bir gazetecilik veri analizine değil, epidemiyolojik bir çalışmaya dayandığında, veriler çok karmaşık olur” dedi. Bu çok daha karmaşık ve bilime saygı duymalıyız. Önemli bazı belgelere bu sebeple hemen ulaşamayacağız.

Ama insanlar öldüğünde ya da ölümler arttığında sinirlenip, daha fazla konuşuyor insanlar. Ofislerinde değil ama evlerinde konuşmak çok daha rahat olabiliyor. Gazeteciler olarak, bu süre zarfında bilgiye sahip insanlarla konuşmak için çok daha fazla kaynak odaklı olmamız gerekiyor. ”

Parayı takip etme

Katılımcılardan gelen sorular merkezinde sohbet veri erişimi, Çin’deki medyanın bastırılması, dezenformasyon ile mücadele ve muhabirlerin tedariki nasıl izleyebilecekleri odaklı oldu.

Sullivan,  “Hastalığın nasıl yayıldığı veya belirli bir bölgede salgına kimin ‘neden’ olduğu konusundaki tuzaklardan uzak durun,” dedi. “Bu genellikle ırkçı haberciliğe veya insanları hastalandıkları için suçlamaya yol açar.

“En önemli konu, hükümetlerin bunu nasıl ele aldığıdır. Bu ülkelerden bazılarının bunu ne kadar kötü yürüttüğünü henüz görmedik çünkü hastalık seyrini  bilmiyoruz ancak önümüzdeki iki ay içinde çok sayıda insanın öldüğünü görmeye başlayacağız ve hükümetler bu bastıramayacaki bu sebeple çok fazla iç propaganda olacaktır. ”

Qi, son 15 günde, bağımsız muhabirlerin gayreti ve cesareti ve devlet sansüründeki geçici bir yumuşama nedeniyle, Çin haber medyasından bir yıldan fazla bir süredir gördüğünden daha yüksek kaliteli araştırmacı gazetecilik çalışmaları gördüğünü belirtiyor.

Hastaların genellikle sağlık sistemiyle ilk temaslarını kurdukları küçük tıbbi tesisler ve kasabalarda yapılan araştırmalardan umut verici araştırma fikirlerinin ortaya çıktığını söylüyor. “Gazeteciler genellikle büyük şehirlere ve büyük hastanelere odaklanır, ancak küçük kliniklerde ve kasabalarda önemli ipuçları bulabilirsiniz” dedi. “Ateşi olan kişilerin küçük sağlık merkezlerini ziyaret etme olasılıkları daha yüksektir, çok iyi ipuçları bulabilirsiniz.”

Tartışmanın bir başka konusu da, etrafta dolaşan çok miktarda paranın varlığı ve  hareket etmeyen insan olduğuydu.  Sullivan, “Her zaman olduğu gibi, bu araştırmalarda da parayı takip etmeliyiz.”  “Hükümetler büyük miktarlarda tıbbi malzeme satın alıyor, ancak her zaman büyük miktarlarda tıbbi malzeme almıyor örneğin.

“Yardım nereye gidiyor? Yardımın bağışçılardan geldiği yerden yani belki bunu bağışçılardan öğrenebiliriz. Bütçelere bakmamız gerekiyor; hangi departmanlar parayı alıyor. Çoğunun sağlığa değil propaganda ve kanunlara harcandığını görebilirsiniz. ”


Rowan Philp, GIJN’de muhabir. Rowan eskiden Güney Afrika’nın Sunday Times gazetesinin baş muhabiriydi.  Dış haberler muhabiri  olarak dünya çapında iki düzineden fazla ülkeden haberler, siyaset, yolsuzluk ve çatışmalar hakkında haber yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*