Data Journalism 2016Veri Gazeteciliği

VGÖ 2016 Jürileri İle Röportaj|’Proje başvurularında veri şeffaflığı, çalışmanın tüm formatlarda çalışması, verinin yeni teknolojilere uyumlu olması önemli’

Veri Gazeteciliği Ödülleri 2016 | Veri Gazetecileri için Uluslararası Ödüller
Çeviri: Faruk Aydıner
Kaynak: GEN


Küresel Editörler Ağı (GEN) tarafından  düzenlenen beşinci Veri Gazetecileri Ödülleri yarışması başladı. Böylesine genişleyen bir endüstride hayal gücü geniş ve etkileşimi yüksek projeler son bir kaç ayda hayata geçti. Büyük yeni kuruluşlar ve küçük start-uplar eşit bir şekilde kendilerine ait veri güdümlü projelerini Gen Community Platform’una sunmak için davet edildi.Google News Lab ve Knight Foundation sponsorluğunda, Data Journalism Award (DJA) -Veri Gazeteciliği Ödülleri) veri gazeteciliği dünyasının sunduğu en iyi çalışmayı ödüllendireceğini vaat ediyor. Katılımcılar bu yılın ödüllerine ait tüm bilgiyi özel ayrılmış sayfada bulabilirler ve 10 Nisan 2016’ya kadar çalışmalarını sunabilirler.

DJA Başkanı Jury Paul Steiger (ProPublica) ve DJA Direktörü Simon Rogers (Google)’dan bu yılın yarışmasından beklenenlere yanıt verdi. 

GEN: DJA yarışmasını diğerlerinden ayıran nedir? Onu diğer yarışmalara kıyasla eşsiz kılan nedir?

DJA Başkanı Juri Paul Steiger (ProPublica): DJA ilk ve en büyük veri gazeteciliği yarışması olarak benzersizdir ki gerçekten küresel çapta ve gazetecilik amacı ile veri kullanımı odaklı olarak düzenleniyor.

GEN: Yarışma dört yıl önce başladığından bu yana en büyük değişiklikler nelerdir?

“Veri gazetecilerinin kabiliyetleri hızlıca büyüyor, iş için eğitilen insan sayısı yükseliyor”

Birtakım değişiklikler oldu. İlk olarak girdiler her sene önemli bir derecede daha iyi oluyor, çünkü veri gazetecilerinin kabiliyetleri hızlıca büyüyor, iş için eğitilen insan sayısı yükseliyor. İkinci olarak, büyüklük, yeteneklilik, ve çeşitlilik son jüri panelinde görüldüğü gibi büyüyor. Daha çok kadın, daha çok ülke ve bölgeler temsil ediliyor. Üçüncü olarak ödüller kazananlar için görünürlük ve cazibe kazanıyor.

GEN: 2016 yarışmasından neler bekliyorsunuz? Özel olarak herhangi bir şey arıyor musunuz?

Jüri olarak hizmet vermenin en çok ilgi çeken yanlarından biri her zaman temalarda, stillerde ve konularda sizi şaşırtmaya eğilimli  bir yıl olması. Bazen, temsil en muhteşem şey olurken, ve bir diğer yıl kazanan çalışmanın tesirinin değişime yol açan özellikleri muhteşem oluyor. Benim için her zaman bir keyiftir seksen çalışmaya veya kısaca listelenmiş çalışmalara bakmak.

GEN:Sizce bu yılki yarışmayı, yeni değişikler göz önüne alındığında ( yeni kurallar, yeni başvuru süreçleri) öncekilerden daha farklı (daha iyi) yapacak olan şey nedir? Ve sizce bunun DJA tecrübesini nasıl geliştireceğini düşünüyorsunuz?

Bu yılın amacı katılan çalışma sayısını arttırmak

Bu yıl kurallarda sadece küçük değişiklikler oldu.Giriş formunda ki yarışmacı raporunda jüriye yardım edecek değişiklikler oldu. Geçen yılın formu ön eleme gerektiriyordu. Daha genişce, bu yılın amacı katılan çalışma sayısını arttırmaktır. Biz birçok büyük çalışma gördük geçen sene, en iyisinden, fakat biz biliyoruz ki yarışmaya katılmamış olan harika bir veri gazeteciliği vardı. Biz özellikle bu senenin katılanlarını Asya, Afrika, Latin Amerika ve Doğu Avrupa’dan artırtmak istiyoruz.

“Başvuranlar nasıl zorlukların üstesinden geldiklerini yazarlarsa yararlı olur”

GEN: DJA 2016 Yarışmasına katılanlar için tavsiyeleriniz nelerdir?

Eğer yarışmacılar bize ihtiyaç duydukları veriyi elde ederken ve veri ile çalışırken önemli kısımları, anlamlı sonuçları elde ederken nasıl zorlukların üstesinden geldiklerini eşlik eden bir kısa mektupla verirlerse çok yararlı olur. Eğer yarışmacılar veri analizinde, sonuçta ve etkide yeni olanın ne olduğunu rapor ederlerse bu da çok yardımcı olur.

 

GEN: Siz DJA 2016 Yarışması’ndan ne bekliyorsunuz? Özel olarak dört gözle beklediğiniz herhangi bir şey var mı?
( genel olarak, ve ayrıca proje temaları, teknolojiler, grafikler açısından)?

Simon Rogers, DJA Direktörü ve Google News Lab’da Veri Editörü: Hangi organizasyonların  bu alana ağırlıklarını koyduklarını göstermek için  yaptıkları çalışmaları göreceğimden dolayı heyecanlıyım. Geçen sene veri gazeteciliği ile ilgili olmayan yayıncıların ve websitelerinin gerçekten büyük işler üretmeleri öylesine büyük bir süprizdi ki. Ben ayrıca bunun nasıl sadece Avrupa ve Amerika’ya ait bir olgu olmadığını göstermek için dünyanın değişik yerlerinden daha çok katılım görmeyi istiyorum.

GEN: Veri gazeteciliği bu yıl takip etmek için büyüleyici bir alan oldu, yeni şirketlerden veya tipik büyük haber organizasyonları yerine daha küçük organizasyonlardan toplum önüne çıkan bir çok projeler gördüğümüz gibi. (örnek: Lucify ve onların Flow Towards Europe (Avrupa’ya doğru Akıntı) dataviz). Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz ve bunun bu yılki yarışmayı nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?
Veri Gazeteciliği’nden Para Kazanmak Mümkün
Bütün değişik boyutlardaki kuruluşlardan katılımlar görmek harika bir şey ve bu alandaki yeniliklere gerçekten öncülük edecek. Bazı şekillerde yeni şeyler denemek iyi.
GEN: Sizce veri gazeteciliği  ile para kazanmak mümkün mü, müşterilere özel bir hizmet satarak para kazanmak gibi? Veri Gazeteciliği kendine yeten başarılı bir iş alanı olabilir mi?
Dışarıda veri gazeteciliğinden para kazanan  şirketler var, Pitch Interactive ve Periscopic gibi temsilciler vardır. Ben kesinlikle mümkün olduğunu düşünüyorum. Fakat yeni bir haber şirketinden bu gelir mi? Ümit ediyorum ki gelir.
GEN:Önceki yıllara kıyasla 2015’te gazeteci olarak veri bulmak ne kadar kolay?
Şimdi harika insanlar arasında daha fazla rekabet var. Veri birçok haber merkezinin  bir parçası ve bu şimdi bu işi yapmak için en olanaklı zaman.
GEN: Geçen sene veri gazeteciliğinde ortaya çıktığını düşündüğünüz herhangi bir yeni trend? Örnekleriniz var mı?
Bence basit dizayna bir yönelim var fakat ayrıca yeni online araçları kullanımına da. Birçok farklı hikaye anlatımını birleştiren Two Billion Miles Projesini alın.
GEN: Veri gazeteciliği alanının gelecek birkaç yılda nasıl gelişeceğini düşünüyorsunuz? Herhangi özel birşey aramalı mıyız? Veri gazetecilerinin 2016’da yüzleşmeye mahkum olacağı herhangi bir zorluk?
Bu yıl ben ümit ediyorum ki katılımcılar VR, drones ve video hikayelerini harika şekillerde söylemek için kullanırlar. Şimdi çok fazla teknolojik yenilik vardır, veri gazeteciliğinin bu metotları kullandığını görmemiz harika olmaz mıydı?

GEN: DJA 2016 yarışmasına katılan insanlara ne tavsiyeler verirsiniz? Eğer projenizin dikkat çekmesini istiyorsanız seçeceğiniz üç detay ne olurdu?

– Veri Şeffaflığı- çalışmanı paylaş.

-Çalışmanı tüm formatlarda çalışır kıl, telefondan bilgisayara.

-Verinin yeni teknolojilerle uyumu/inovativlik

GEN: DJA Direktörü olarak sizin rolünüz neleri kapsayacak?

Kahramanım Paul Steiger ile çalışmak harika bir iştir ve seçici kurul kendi alanlarında en iyileri seçer – ki onlar her önemli veri gazeteciliği işine son on iki ayda baktılar. Bundan daha iyi bir şey düşünemem.


Bu Röportaj Faruk Aydıner Tarafından [ http://www.globaleditorsnetwork.org/press-room/news/2015/12/launching-the-dja-2016/  ] sitesinden Türkçeye çevrilmiş, editörlüğü Hatice Şen tarafından yapılmıştır.

One thought on “VGÖ 2016 Jürileri İle Röportaj|’Proje başvurularında veri şeffaflığı, çalışmanın tüm formatlarda çalışması, verinin yeni teknolojilere uyumlu olması önemli’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*