Açık DevletAçık ErişimAçık ErişimAçık VeriAçık Veri FormatıAçık Veri YasasıCSVDataE-devletKaynakOpen DataPDF

Datastandards.directory: Açık Veri Standartları Rehberi

datastandards.directory, açık veri standartları rehberi sitesi. Açık veri standartları tanımı, kategorileri ve örneklerine yer verilen site Johns Hopkins Üniversitesi tarafından geliştiriliyor.

Sitenin girişinde standart araştırılması için bir arama menüsü sizi karşılıyor. Aşağıdaki ilgili bölüme kategori ya da açık veri standardını yazarak rehberden yararlanabiliyorsunuz.

Ekran görüntüsüdür / https://datastandards.directory/

 

Arayüzde ayrıca hem tüm standartları kapsayan hem de kategorilerin yer aldığı menüleri tıklayarak kapsamlı inceleyebiliyorsunuz.

Ekran görüntüsüdür / https://datastandards.directory/

 

Açık Veri Standartları Tanımı

Açık bir veri standardı, bazı veri setlerinin halka açık hale getirilmesi için bir dizi spesifikasyon (veya gereklilikler) ‘dir. Genellikle açık veri standartları, belirli bir konuyla ilgili veriyi, örneğin hizmet taleplerini (Open311) veya inşaat ruhsatı (BLDS) tanımlar.

Çeşitli standart türleri vardır, bunlardan ikisi aşağıda açıklanmıştır:

Şematik: Şematik standartlar, yayınlanacak verinin yapısını tanımlar. Bu, veri alanlarının veya sütunlarının adlarını, açıklamalarını ve veri türlerini içerir. Şematik standartlar, bir veri kümesinin diğeriyle nasıl ilişkili olduğunu da içerebilir.

Semantik: Semantik standartlar yayımlanan verilerin terminolojisini veya dilini tanımlar. Örneğin, ABD FBI NIBRS / Birleşik Suç Raporlama semantiği, her terimin ne anlama geldiğini ayrıntılı bir şekilde tanımlayan “Arson” ve “Soygun” terimlerini içerir. (Not: NIBRS ayrıca şematik standartları da içerir.)

Atomik: Atom standartları, karışıklığa neden olan bir durum olduğunda verilerin temel öğelerinin nasıl temsil edilmesi gerektiğini tanımlar. Atomik standartlar bireysel veri değerlerini veya veri değerlerinin bir birleşimini temsil edebilir. Örneğin, bir tarih ve saat “2017-01-01T13: 00: 00Z” biçiminde olmalıdır (“1 Ocak 2017 saatiyle 1: 00’de Evrensel Eşgüdüm Zamanı” için ISO8601 temsili). Başka bir örnek için, mekansal bir konum “+ 37.5665, + 126.9780” (Seoul, Güney Kore için WGS84 koordinatları) olarak gösterilmelidir.


Örnek:

Açık veri standartları, verilerin daha kolay kullanılmasını ve değerli amaçlar için yeniden dağıtılmasını/kullanılmasını sağlar. Genel Toplu Taşıma Coğrafi Konum Bilgilerini (GTFS) düşünün. Kamu ve özel kuruluşlarla yapılan işbirlikleri sayesinde toplu taşıma için bir standarad geliştirildi. Kuruluşundan bu yana, Kuzey Amerika’daki birçok belediye standardı onayladı. GTFS, vatandaşların toplu taşıma araçlarının zamanında varış yerlerine ulaşmak için hangi toplu taşıma araçlarını kullanmalarını kolaylaştırdı.

Rehber hakkında daha fazla bilgi için: https://datastandards.directory/about
Standart araştırmak için: https://datastandards.directory/


Veri Gazeteciliği Platformu (www.verigazeteciligi.com) sitesinde yayınlanan haber, makale, rapor ve çeviriler genellikle telif hakkına sahip olunan çalışmalardır. Kullanımı için  Creative Commons License lisansı dikkate alınmalıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*