Veri Gazeteciliği

“Demokratik Parametreler için Veri Erişimi ve Analiz Yöntemleri” Anlatıldı

Demokrasi Denetçileri Derneği, Erasmus+ Gençlik Programı kapsamında gerçekleştirilen “Genç Vatandaşlar ile Demokrasi Buluşmaları” projesi, 10-12 Nisan 2015 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. İki gün süren buluşmalarda 6 oturum  yer aldı.

İlk oturumu 10 Nisan Cuma akşamı, “Demokratik Parametreler için Veri Erişimi ve Analiz Yöntemleri ” başlığı ile Pınar Dağ ve Fırat Erdoğmuş yürüttü. 

Tam ekran yakalama 12.4.2015 150258

Üç saat süren Veri Erişimi ve Analiz Yöntemleri oturumu Fırat Erdoğmuş‘un  Kitlekaynak paylaşımı ile başladı.

Erdoğmuş, “Wikipedia’dan ilham verici belgesellere, derinlemesine doküman analizinden polis soruşturmalarına, kolektif müzik eserlerinden tabandan örgütlenen katılımcı yurttaşlık projelerine, günümüzün “sihirli değneği” imecekaynak üzerine paylaşımlarda bulundu ve katılımcılarla dinamik olarak “kitlekaynağın kendisi olma” pratiğini gerçekleştirdi.

Oturumun ikinci bölümünde Pınar Dağ,  Açık/Veri Nedir?, Veri Türleri Nelerdir? Veri Formatları, Veriye Erişim Kaynakları, Açık Veri Gazeteciliği örnekleri,  Veri Araştırma Yöntemleri ve Arama Motorlarında Nasıl Araştırma yapılırsa veriye ulaşılır,  veri analiz yöntemleri ve araçları üzerine paylaşımlarda bulundu ve rapor üretim odaklı süren iki günlük atölyelerde katılımcılara çevrimiçi olarak  veri bulma/arama konusunda mentorluk yaptı.

Pınar Dağ’ın sunumuna buradan ulaşabilirsiniz

Tam ekran yakalama 9.4.2015 142822

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*