Açık VeriDataDoğrulamaGörselleştirmeHaritalamaVeri Gazeteciliği

Doğrulama İçin Gerekli Coğrafi Konum Araçları

Doğrulama ve açık kaynak araştırma teknikleri ve metotları son yıllarda daha fazla geliştirilmeye başladı.Bu tarz çalışmaları geliştirmek  için bu sebeple çok çeşitli araçlar ve platformlar var artık. 

Coğrafi konumu doğrulama ve araştırma sürecine katkı sağlayan bazı araç ve platformlar şöyle:

Googling Earth

Google Earth çoğu araştırmada görüntüleri ve videoları doğrulamak için vazgeçilmez bir araç ve coğrafi konum sürecinde önemli bir rol oynuyor. Coğrafi konum fotoğraf veya videonun nerede  görüntülendiği, görüntünün yer özellikleri gibi bilgilerin diğer görüntülerle karşılaştırılarak doğrulanmasını sağlayan bir yöntem. En temel özelliği ise Google Earth dünya genelinde uydu görüntülerine erişim sağlar ama aynı zamanda doğrulama yapabilmek için bir dizi özelliğe sahip.

Gözden kaçan bir özelliği ise “Görünüm” menüsünde bulunan tarihi fotoğraflar arşivi. Geriye dönük görüntülere ulaşabiliyorsunuz bu bölümü tıklayarak ve önceki tarihe ait görüntüler ile şu ana ait görüntüyü karşılaştırma açısından da önem taşıyor ve üzerinde değişiklikler de yapmanıza olanak sağlıyor.

google-earth-15

 

Bir diğer kullanışlı özelliklerinden biri ise fotoğraf katmanlarını gösteren coğrafi etiketleme ile Google Earth aracılığı ile görebileceğiniz  bir kaynak konumunda olması. Özellikle  Panoramio   sitesi bu konuda başı çekiyor.  Kullanıcılar bu adrese coğrafi konumlarını da belirten etiketlerle yüklediklerinde fotoğraflarını Google Earth’de görebiliyorsunuz.

 

2015-08-23 12-57-03 Ekran görüntüsü

 

YandexMaps

Zemin seviyesindeki sokak görüntülerine, coğrafi konumlara ve detaylı verilere ulaşmayı sağlıyor Google Maps ve Google Earth ve çoğumuz buna aşina. Ancak az tanınan Rus web sitesi Yandex Maps‘in kendi sokak bilgilerinin bazıları da Google Street görünümde henüz mevcut değil. Bu detayı bilmek bile araştırmalarda önemli bir fark yaratabiliyor.  Bu detayı bilmek elinizdeki bilgiyi kıyaslama olanağını da arttırıyor.

2015-08-23 13-25-04 Ekran görüntüsü

 

Yomapic ( Coğrafi Etiket Dünyası)

İçeriğin doğruluğu süreci için yine önemli bir platform. Coğrafi etiket üzerinden geliştirilen yeni bir platform  Yomapic. Ücretsiz bu site, ünlü Rus sosyal medya sitesi VKontakte ve Instagram’a yüklenen coğrafi etiketli görsellerin coğrafi araştırmalarda izin veriyor.

Aşağıdaki örnek Yomapic aracılığı ile IŞİD’in kontrolündeli Rakka’dan fotoğraflar görülüyor.

1-XL5ysiTGRWaqGR7Rdhy2UQ

 

Yomapic ile şahsi hesapları tıklamanız ve kullanıcı isimlerini , fotoğraflarını görmeniz mümkün coğrafi etiketli ya da değil. Aşağıdaki örnek Instagram’da bir kullanıcının Seychelles’den Kenya’ya oradan Türkiye’ye ve sonunda Suriye’ye Rakka’ya vardığını gösteriyor.

1-RjJ9_R0sBv8FTTZ81fzUsw

Yomapic’e bir alternatif olarak ise EchoSec  gösterilebilir.  Çok çeşitli sosyal medya verilerine erişmeyi sağlayabiliyor. (Twitter, Facebook, YouTube, Panoramio,Flickr gibi)


 

Kaynak: Dağ Medya, First Draft

 

 

6 thoughts on “Doğrulama İçin Gerekli Coğrafi Konum Araçları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*