Veri Gazeteciliği

Dünyada Nesnelerin Interneti (IoT) alanındaki Girişimci Şirketler – Aslı Yazağan

Nesnelerin Interneti olarak Türkçeye çevrilmiş Internet of Things kavramı son zamanların en popüler ve insanların hayatında büyük farklılılar yaratacak bir kavram.

the-internet-of-things-dmc-2013-22-638

Peki nedir bu “Nesnelerin İnterneti”? Eğlenceli bir kısa tanımı şunu izleyebilirsiniz..

Internet bağı ile bilgisayar dışındaki nesnelerin de birbirleri ile bağlantılı olma ve veri alışverişinde bulunması nesnelerin interneti kavramını oluşturmuştur.

Bu kavram ile bir çok alanda bir çok olanak ortaya çıkarmıştır. Ev teknolojilerinden, şehir teknolojilerine, eğitimden sağlığa, birbirinden farklı bir çok alanda uygulamaları yapılabilir. Bu konuda uzmanlaşan girişimci şirketlerin de sayısı giderek artmaktadır.

Angel.co sitesi  girişimci şirketlerin kendilerini tanıtıp yatırımcı desteği bulabilmelerine olanak sağlayan Amerika tabanlı bir kuruluştur.

Sitede listelenen yeni kurulan girişimci şirketlerin (startups) sayısına baktığımızda, en fazla bilgi teknolojileri alanındaki şirketlerin olduğunu görebiliriz. Burada dikkat çekici bir nokta ise sağlık ve eğitim alanındaki şirketlerin sayılarının takipçileri sayılarının ve yatırımcı sayılarının diğerlerine oranla oldukça yüksek olması..

Angel.co sitesinden nesnelerin interneti (IoT) alanında girişimde bulunmuş şirketleri inceledik. Bu şirketlerin kendilerini tanımladıkları marketler yazılım, altyapı, sağlık ve akıllı sistemler. Bu marketlerin genel bir resmi şu şekilde:

iotmarkets

Takipçi sayısına göre listenen şirketlerin ilk 900 tanesinin nerelerde ve hangi alanlarda iş yaptıklarını aşağıdaki haritada bulabilirsiniz.

En çok iot girişimi gösteren şirketler Amerikada, Kaliforniya eyaletinde.. Kıtalara göre şirket sayıları şu şekilde:

IoT alanında girişimci şirket sayısı açısından Amerika ve Avrupa kıtaları ilk sıralarda. Kıtalara göre şirket sayılarının dağılımı:

IoT alanında girişimci şirket sayısı açısından ilk 5 ülke Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya ve Hindistan. Ülkelere göre şirket sayılarının dağılımı:

Şirketler arasındaki market ilişkilerini detaylı incelemek için aşağıdaki ağ incelenebilir.


Takipçi sayılarına göre şirketler incelendiğinde takipçi sayıları arasındaki farkın yüksek olduğu, yaklaşık 1/6 i oldukça yüksek oranda takip edildiği görülürken, 4/6’i oldukça düşük takipçi sayısına sahip.

Veri Kaynağı: angel.co
Not: Bu çalışma “The 4th International Conference on Information Technology and Science (ICITS 2016)” ‘da sunulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*