Veri Görselleştime

Economist Dergisi, instagram için nasıl grafik tasarlıyor?

Gittikçe daha görsel bir form kazanan sosyal medya platformlarından biri de Instagram. Fotoğraflar için doğal bir ortam olmasına rağmen; görsel gazetecilik türlerinin diğerleri de Instagram’da kendine yer bulabilir. The Economist’te görsel veri gazetecisi olarak işimin bir parçası, Instagram’da gördüğünüz statik grafikleri üretmek. Her hafta grafik çıktıları tasarlıyoruz ve sosyal medya akışımızda en iyi şekilde etkileşim vereceğini düşündüğümüzü yayınlıyoruz. Buna karar verme süreci renk, konu, görsel etki ve karmaşıklık gibi bir çok faktörü içeriyor. Bunun için, zamanla akışımızdaki içeriği optimize etmemize yardımcı olacak bir dizi esnek yönlendirici ilkeler oluşturduk. Bu ilkeler, insanların hemen dikkatini çekmeyen içeriği kolayca kaydırabilecekleri bir platformda özellikle önemli.

Uygun Renkler Kullanma

Grafiklerimizin The Economist’e ait olduğunun anlaşılmasını ve akışta öne çıkmasını istiyoruz. Marka ve tarzla tutarlılık açısından renkler ve paletler önemli. Bunlar, insanların tablolarımızı diğer gönderiler arasında bulmasına gerçekten yardımcı olabilir. Şablonumuzda, ana renk veya vurgu rengi olarak The Economist kırmızısı (gerçek hayranlar için renk kodu: #EC111A), ikincil renkler olarak da hemen göze çarpmayan maviler kullanılır. Siyasi parti renklerini kullanan politik grafikler ya da renklerin belirli bir kuruluşa ait olduğu bazı haritalar gibi istisnalar vardır. Başvurulacak güçlü bir şablon olduğu sürece, gerektiğinde esnek olmak iyidir.

Sol üst: verileri başlıkla ilişkilendirmek için vurgu rengi olarak kırmızı kullanıldı; sağ üst: kırmızıdan tamamen kaçınıldı ve karışıklığı önlemek amacıyla siyasi renkler kullanıldı; sol alt: eğilimi yansıtmak için baskın renk olarak kırmızı kullanıldı; sağ alt: ilginç verileri öne çıkarmak için vurgu rengi olarak kırmızı kullanıldı
Sol üst: verileri başlıkla ilişkilendirmek için vurgu rengi olarak kırmızı kullanıldı; sağ üst: kırmızıdan tamamen kaçınıldı ve karışıklığı önlemek amacıyla siyasi renkler kullanıldı; sol alt: eğilimi yansıtmak için baskın renk olarak kırmızı kullanıldı; sağ alt: ilginç verileri öne çıkarmak için vurgu rengi olarak kırmızı kullanıldı.

Aydan Aloğlu ‘nun çevirisinin tamamını okumak için https://veribulteni.voyd.org.tr/instagram-icin-grafik-tasarim/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*