AnalizAraçÇeviriData JournalismEğitimGörselleştirmeOpen DataVeri BilimiVeri GazeteciliğiVeri HaberciliğiVeri KazımaVeri OkuryazarlığıVeri Temizleme

Yerel Gazeteciler için Veri Gazeteciliği ve Veri Görselleştirme Atölyesi Düzenlendi

Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin 10-12 tarihleri arasında Ankara’da düzenlediği, ‘Medyanın Sorumluluğu Çalıştayı’nda Açık Veri Gazeteciliği atölyesi düzenlendi

11 Haziran 2017 -AnkaraTüm gün uygulamalı geçen eğitimi Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi Pınar Dağ gerçekleştirdi. Eğitimin çevrim içi bölümü ve veri setlerinin hazırlanmasını ise veri gazeteciliği stajyeri Hüseyin Onur Teksan yaptı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği, Ağrı Gazeteciler Derneği, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti, Giresun Gazeteciler Cemiyeti, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, Aksaray Gazeteciler Cemiyeti, İhlas Haber Ajansı temsilcileri ile birlikte  yerel haber sitelerinde çalışan gazetecilerin yer aldığı çalıştayda  E-tablo, Open Refine , Tabula  , Data Miner , import.io, Tableau  Public  ve  Infogr.am  araçları ile veri gazeteciliği uygulama alanları olan veri toplama, veri kazıma, veri analizi, veri görselleştirme ve haberleştirme uygulamalı olarak tüm gün anlatıldı.

Eğitim  6-10 Haziran tarihleri arasında çevrim içi olarak başladı. 11 Haziran 2017 tarihinde ise fiziksel ortamda gerçekleştirildi. Eğitimde #VeriGazeteciliği tanımı, örnekler, gelişmelerin dışında Gazeteciler için Veri Kazıma, Gazeteciler için Veri Toplama, Gazeteciler için Veri Görselleştirme , Gazeteciler için Veri Biyografisinin Önemi ve Son Dakika Haberde Veri Kullanımı bölümlerine yönelik minik uygulamalar yapılması yapıldı.

Veri gazeteciliği sunumu, uygulama bölümü içerikleri ve araçlarının da yer aldığı sunum:

Veri ile çalışmanın önemine, verinin haber merkezlerinde nasıl hikayeleştirildiğine, veri görselleştirme araçlarının veri gazeteciliği içinde önemi, veri okuryazarlığı’nın önemi, veri okuryazarı kime denir, açık veri/veri gazeteciliği ve açık devlet ilişkisine örneklerle dikkat çekilerek, temel kavramları, teknikleri ve bu teknikleri kısa pratiklerle anlatıldı.

Veri gazeteciliği nedir, teknikleri nelerdir, neden gazeteciliğin geleceğidir, gazetecileri neden veritabanlı bir gelecek bekliyor, iletişim fakülteleri neden açık/veri okuryazarlığına daha fazla yer vermesi gerektiğine yer verildi. Eğitim gazetecilerin dünyada pek çok haber merkezi ve iletişim fakültelerinde artık yerleşmiş olan yeni adıyla ‘Modern Gazetecilik’ üzerine düşünmeyi ve verinin haberin bir parçası ve önemli bir kaynağı olarak önemine dikkat çekildi.

Hüseyin Onur Teksan sunumu ise şöyle:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*