Data JournalismGijn-ÇeviriGörselleştirme

Gazetecilik Stresli Bir İş: İşte Travma Yaşayan Gazeteciler İçin Kaynaklar!

Elana Newman & Naseem S. Miller
Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)

Dart Gazetecilik ve Travma Merkezi’nin araştırma direktörü Dr. Elana Newman ve The Journalist’s Resource’un kıdemli sağlık editörü Naseem S. Miller, 2021’in Haziran ayındaki Araştırmacı Muhabirler ve Editörler Konferansı’nın bir parçası olarak travmayla başa çıkmak için bir kaynak listesi hazırladı. İşte önerileri:

Kendinize İyi Bakın

  • Haber Medyası için Kişisel Bakım İpuçları (Dart Merkezi): Bu ipuçları, daha sağlıklı haber odalarını ve daha iyi gazeteciliği teşvik etmeye yardımcı olmak için yalnızca öneri olarak sunulmaktadır. Bu öneriler, refah ve dayanıklılık konusundaki araştırma bulgularına ve bu alandaki haber profesyonellerinin pratik deneyimlerine dayanmaktadır.
  • Gazeteciler için Farkındalık Eğitimi (Dart Merkezi): 10 Eylül 2015’te Dart Merkezi, şair, yazar ve aktivist Thich Nhat Hanh tarafından kurulan manastır topluluğundan öğretmenler tarafından yönetilen, farkındalık uygulaması üzerine yarım günlük özel bir atölye çalışmasına ev sahipliği yaptı.
  • Gazeteciler için Sandalye Yogası (Dart Merkezi): Asya Pasifik Dart Merkezi müdür yardımcısı, eski dış muhabiri Kimina Lyall’ın bu 11 dakikalık sandalye yogası, masalarında çalışan veya evden çalışan medya pratisyenleri içindir. Yoga uygulayıcısı olmanıza gerek yok.

Yardım Alın

  • AAPI’ın Gazetecilerinin Akıl Sağlığı İçin Mali Yardımı: “AAJA ile ortaklaşa oluşturulan fonu ihtiyacınız olan desteği almanıza yardımcı olmak için özellikle AAPI gazetecilerine mali yardım sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu fon için atanmış bir terapist yoktur, sağlayan bütçenin kullanımı gazetecinin takdirine bırakılıyor.

Yararlanabileceğiniz Uygulamalar ve Çevrim içi Araçlar

  • Insight Timer: Binlerce yol gösterici meditasyondan oluşan ücretsiz bir kitaplık.
  • PTSD Koçu: [ABD Gazi İşleri departmanı] tarafından geliştirilen uygulama, TSSB hakkında eğitim, profesyonel bakım hakkında bilgi, öz değerlendirme ve TSSB ile günlük yaşamın streslerini yönetmek için araçlar sağlar.
  • Farkındalık Koçu (Farkındalık): VA tarafından geliştirilen uygulamanın stresi azaltmada, öz farkındalığı artırmada ve kaygı ve depresyona yardımcı olmada etkili olduğu gösterildi.
  • Uykusuzluk Koçu (Uykusuzluk): VA tarafından geliştirilen uygulama, uykusuzluk sorunu çekenler için bilişsel davranışçı terapiye dayanmaktadır.
  • COVID Koçu (Covid): VA tarafından geliştirilen uygulama pandemi sırasında kişisel bakımı ve genel zihinsel sağlığı destekler.
  • Provider Resilience (Sağlayıcı Esnekliği): Uygulama, kullanıcıların üretken kalırken duygusal olarak sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Sağlık hizmeti için tasarlanmış olsa da gazeteciler için faydalı olabilir.

Yöneticiler İçin Kaynaklar

Taciz ve Hakaret

İşiniz Bizi Nasıl Etkiliyor?

Yararlanabileceğiniz Diğer Kaynaklar

  • Kitlesel Trajedileri Kapsamak: Journalists Covering Trauma Facebook grubunun üyeleri tarafından ipuçları, hikaye fikirleri, kaynaklar ve teşvik edici sözler.
  • Hassas Konuları Ele Alma ve Travmayla Başa Çıkma: Moderatörlüğünü Pulitzer Merkez Kampüsü Konsorsiyumu Koordinatörü Hana Carey’in yaptığı panel, hassas konular hakkında bilgi vermeye ve bu alandaki travmatik deneyimlerden kurtulmaya odaklanıyor.

Bu yazı, Columbia Gazetecilik Okulu Dart Gazetecilik ve Travma Merkezi tarafından yayınlanan orijinal kaynak listesinin yeniden basımıdır. İzin alınarak burada tekrar yayınlanmaktadır.

Ek Okuma

Yazarlar Hakkında

Elana Newman, Tulsa Üniversitesi’nde psikoloji profesörü ve Dart Gazetecilik ve Travma Merkezi’nin araştırma direktörüdür. Uluslararası Travmatik Stres Çalışmaları Derneği’nin eski başkanı ve Bağlamda Travma Terapisi: Kanıta Dayalı Uygulamanın Bilimi ve Zanaatı.” kitabının yardımcı editörüdür.

Naseem S. Miller, The Journalist’s Resource‘da kıdemli sağlık editörüdür. Orlando Sentinel için Pulse Nightclub çekimini haber yaptı ve trajik olayları haber yapan muhabirlere profesyonel ve duygusal destek sağlamak için “Travmayı Araştıran Gazeteciler” isimli Facebook grubunun kurulmasına yardımcı oldu.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*