Açık DevletAçık ErişimAçık ErişimAçık VeriAçık Veri FormatıAçık Veri GünüAçık Veri GünüAçık Veri YasasıAraçDataE-devletEğitimKötü VeriOpen DataVeriVeri KazımaYazılım

Geomatik Hackathonu’nda Açık Veri Eğitimi Düzenlendi

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü tarafından 22-23 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ve uluslararası mesleki kuruluşu International Society for Photogrammetry and Remote Sensing (ISPRS) ile Hacettepe Teknokent ve Hacettepe Teknoloji ve Transfer Merkezinin (TTM)’nin desteğiyle coğrafi içerikli yazılım geliştirme etkinliği sona erdi.

Etkinliğin ikinci gününde ise Git sürüm takip sistemi  ve Açık Veri eğitimi düzenlendi. Uygulamalarında yapıldığı eğitim Pınar Dağ tarafından tüm gün sürdü. Eğime Open Knowledge International’dan Danny Lämmerhirt  ve Open Knowledge Deutchland‘dan Michael Peters Skype bağlantısı ile bağlandı.

 

Eğitim saat 9:30’da başladı. 11’e kadar  Pınar Dağ  Açık Veri Sunumu  yaparak Uluslararası Açık Veri Konferansı &Açık Veri Barometresi Değerlendirmelerine yer verdi.

Sunum ve değerlendirmelerin ardından katılımcılar Küresel Açık Veri Endeks İncelenmesi inceleyerek ülkelerin temel devlet verilerinde açıklıklarını inceleyerek gıdaların dünya genelinde içeriğini görmeyi sağlayan ve zengin bir gıda içerik veritabanı olan  OpenFoodFacts‘e içerik girerek, kullandıkları herhangi bir ürünün içeriğini yazdılar.    

Eğitimin devamında OKFN Danny Lämmerhirt,  Global Open Data Index  
(Küresel Açık Veri Endeksi)’nin amacını, hedefinin ne olduğu ve son bulguların dünyada açık veri çalışmalarında nasıl bir  gelişme sağladığını ve bu alanda yaşadıkları sorunları katılımcılarla paylaştı.

 

Devamında OKFN Deutchland’dan Michael Peters Açık Veri Yasası-Almanya (OKFN Almanya) 
yasasının nasıl geçirebildiklerini aktararak, süreçte kamu ile ilişkilerin önemine dikkat çekerek, açık veri ile her türlü çalışmayı göstererek başlamalısınız diyor, kendilerinin de sorunlar yaşayabildiklerini, bunların başında birilerine verinizi açın dediğinizde kaygı duydukları için yaklaşmadıklarını ancak en fazla politikacılarla bu durumu konuşmanın açık veriyi anlatmanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Çalışmaları yaparken kimsenin ilgilenmediğini ve zor olduğunu belirterek açık veri genel merkezleri olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin de Açık Yönetim Ortaklığı’na geçtiğini ancak pasif konumuna değinerek, açık veri yasasına değinip sunumuna son verdi.  Sunuma buradan ulaşabilirsiniz( Presentation )


Eğitimin devamında katılımcılar  
Açık Veri Uygulama Pratiği, Veri Kazıma, Veri Haritalama Pratiğiyle Birlikte; Veri Gazeteciliği 2012-2015 Tarihleri Arasında Açık Veri Alanında Ödül Almış Projelerin İnceleyerek  verilen veri setlerini temizleyip, analiz ederek  haritalandırma çalışması yaptılar ve eğitim son buldu. 

 

Atölye uygulama dosyası için:
https://docs.google.com/document/d/11c3tQ1iTN2sb73WjODgxZIvKBzW44qKepmUR5osJvRc/edit


Atölye Kapsamı Neydi?

Hükümetler tarafından tutulan ve toplanan veriler, halkın vergileri ile finanse ediliyor  ve bu bağlamda vatandaşların hakkı veriye erişim. Web Vakfı, Açık Veri Barometresi raporunda herkesin Bilgi Edinme Hakkı olduğu gibi, Veri Edinme Hakkı(VEH)’nın da olduğunu belirtiyor. Devamında ise, açık verilerin gerçek bir değişim sağlayabilmesi için, bugüne kadar 15’den fazla ulusal ve 25 yerel yönetim tarafından benimsenen Açık Veri Beyannamesi Tüzüğü’nde belirtilen ilkelere  uygun olması gerektiğine vurgu yapıyor.  Paylaşılan bulgular gösteriyor ki bunca çabaya, faaliyete rağmen 10 hükümet veri setinden dokuzu açık değil, hükümet verileri genellikle eksik ve düşük kalitede, açık verilerin başarısını sağlayan veya bozan şey, devam eden siyasi irade, hükümetler vatandaşların güvenini kazanmak için gerekli verileri yayımlamıyor ve eşitliği sadece birkaç açık veri girişimi destekliyor. Tüm bu duruma rağmen açık veri eko sistemini destekleyen bazı devletler, Kanada, İsrail, Britanya gibi hız kesmeden kamusal verileri açmanın ne tür katma değer yaratabildiğini tecrübe ediniyor ve bu alana desteğini sürdürüyor. Nitekim  geçtiğimiz dönemlerde daha gerilerde olan açık veri politikalarına yönelik kapsam şu anda  yüzde 25 artmış durumda. Bu kapsamda  bir günlük atölyede veri edinme hakkını aşamasında açık veri, açık devlet, açık devlet verisi, açık yönetim ortaklığının ne olduğu, verileri açmanın önemi, sınırlarını, açık devlet olmanın standartları, yarattığı ekonomi, nasıl hayat kurtarabildiği, felaketleri nasıl önleyebildiği örneklerle yer verilerek, Türkiye’nin Açık Veri Endeksi’ndeki konumu, Açık Veri Barometre’si ile karşılaştırmalı olarak incelendi. Sonunda ise açık veri araçları ile açık veri projesi geliştirildi.

 

Açık Veri Eğitiminin Hedeflenen Çıktıları Neydi?
-Açık Veri Endeksinin Önemini Anlamak
-Ulusal/Yerel Açık/Veri Geliştirmenin Önemini anlamak
-Verinin Nasıl Açıldığını Öğrenmek
-Açılan Veri Formatı Hakkında Detaylı Bilgi Edinmek
-Açık Verinin Kullanımını Etkin Şekilde Örnekleriyle Uygulamayı Öğrenmek
-Açık Veri İle Görselleştirmeyi  Öğrenmek
-Açık Veri ile Haritalandırma Yapmayı Öğrenmek
-Açık Veri Seti İle Veri Güdümlü Proje Oluşturmak
-Veri Bulma ( Araştırma Teknikleri / Veri Türleri)
-Veri Temizleme ( Aynı anda veri seti filtreleme, temizleme pratiği yapma)

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*