Açık VeriDataGörselleştirmeHaritalamaKaynakOpen DataUygulamaVeri

gezgin.gov.tr; açık kaynak uzay rasat görüntülerini paylaşıyor

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde üretilen RASAT Araştırma Uydusu, Türkiye’de üretilen ilk yerli üretim yer gözlem uydusu. Yerel uydu görüntüsü portalı gezgin.gov.tr; açık kaynak uzay rasat görüntülerini paylaşıyor.

Portal ile kamu kurumları ve üniversiteler uzaktan algılama amaçlı kullanacakları RASAT görüntülerini sorgulayabiliyor ve istenilen yere ait görüntüleri ücretsiz indirebiliyor. Ayrıca kullanıcılar yeni görüntü talebinde de bulunabiliyor. RASAT Uydusundan çekilen görüntüler geometrik ve renk düzeltmeleri yapılarak portal’a ekleniyor. Böylece güncel görüntülere de kullanıcılar ulaşabiliyor. Ayrıca e-devlet şifresi ile de bağlanarak istenilen alana ait RASAT görüntülerini ücretsiz olarak indirip, yeni görüntü talebinde bulunmak mümkün.

gezgin.gov.tr ekran görüntüsüdür.E-devlet girişi ile 2011 tarihinden günümüze Erzincan’a ait uydu görüntüleri taraması ekran görüntüsü. -Oluşturan:Pınar Dağ

GEZGİN Portalı’na bağlanarak;
*Çizim arama
*Sınırlara göre arama
*Yer ismine göre arama
*Koordinat bilgisi girilerek arama
*Dosya yükleyerek arama özellikleri kullanarak istenilen alana ait görüntüler hızlı ve kolay bir şekilde indirilebilir

Portalın nasıl kullanıldığını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz

gezgin.gov.tr tanıtım videosu from TUBİTAK on Vimeo.

 

RASAT Yer Gözlem Uydusu Hakkında

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün (TÜBİTAK UZAY) BİLSAT Uydusu’ndan sonra tasarladığı ikinci uzaktan algılama uydusu. TÜBİTAK UZAY tarafından Kalkınma Bakanlığı desteğiyle tasarlanıp üretilen RASAT, 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya’dan fırlatılmıştı.

RASAT, görüntü çekme işlevini başarıyla sürdürmekte. RASAT uydusu Güneş’e eş zamanlı dairesel yörüngede, 700 km irtifada uçmakta. 7.5 m pankromatik, 15 m çok bantlı uzamsal çözünürlükte süpürçek (pushbroom) kameraya sahip. Kullanım ömrü 3 yıl olarak tasarlanan RASAT, 3 eksende kontrol edilerek, uydudan 4 günlük yeniden ziyaret zamanı ve 30 km’lik şerit genişliği ile 960 km uzunluğunda şerit görüntülenebilmekte. Yörünge özelliği sebebiyle Dünya’nın her yerinden görüntü alınabilmekte. TÜBİTAK UZAY tesislerinde bulunan yer istasyonundan kontrol edilen uydu, günde 4 kez Türkiye üzerinden geçmekte olup, günlük ortalama 42 dakikalık iletişim süresine sahip.

Bu portal ile kamu kurumları ve üniversiteler uzaktan algılama amaçlı kullanacakları RASAT görüntülerini sorgulayabilecek ve istenilen yere ait görüntüleri ücretsiz indirebilecek. Ayrıca kullanıcılar yeni görüntü talebinde de bulunabilecek. RASAT Uydusundan çekilen görüntüler geometrik ve renk düzeltmeleri yapılarak portal’a ekleniyor. Böylece güncel görüntülere de kullanıcılar ulaşabilecek. RASAT Uydusu ile her yıl Türkiye’yi bir kez kapsamayı hedefliyor.

Site ismi BİLSAT,RASAT ve Göktürk-2 uydularında görüntü sıkıştırma ve şifreleme işlemlerini başarıyla gerçekleştiren Türkiye’nin ilk milli uzay yüklerinden olan GEZGİN modülünden geliyor.

GEZGİN ismi uydu görüntü sıkıştırma ve şifreleme birimine ‘Gerçek Zamanlı Görüntü İşleyen’ kelimelerinin kısaltması olarak modülün tasarımcısı Dr. Ayşe Neslin İSMAİLOĞLU tarafından veridi.

Böylece GEZGİN modülüyle uydu üzerinde sıkıştırılan görüntüler GEZGİN web sitesi ile son kullanıcılara ulaştırılmaya başladı.


Detaylı incelemek için tıklayınız:

https://gezgin.gov.tr/geoportal/app/main?execution=e3s1

Gezgin blog için:

http://blog.gezgin.gov.tr/

Ayrıca dilediğiniz ilin posterini de indirebilirsiniz:

Türkiye İl Merkezi Posterleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*