Araştırmacı Gazetecilik

GIJN, Kadın Gazeteciler için Güncellenen Kaynaklarla Uluslararası Kadınlar Gününü Kutluyor

Laura Dixon ve Olga Simanovych

Ukraynalı araştırmacı gazeteci Valeriya Egoshyna, kariyerini yolsuzluğu ortaya çıkarmak, oligarkları araştırmak ve en iyi politikacılar tarafından yapılan şüpheli anlaşmaları ifşa etmekle geçirdi.

Radio Liberty ve Ukraynalı kamu yayıncısı  UA:First ortak projesi olan “Şemalar” araştırma programı üzerinde çalışan Egoshyna, “Güvenlik kurumlarını, orduyu, polisi, teröristleri, ayrılıkçıları araştırıyorum” diyor.

Ancak kısa bir süre önce yozlaşmış bir savcı hakkında bir ihbar aldığında ulaştığı kaynağı ona bir erkekle konuşmayı tercih ettiğini söylemişti.

“Bana bir erkek meslektaşınızı çağırın, birlikte çalışamayız. Kadın olduğunuz için savcılık ofisinden korkabilirsiniz.”

Ukraynalı meslektaşımız serbest gazeteci Lyubov Velychko, yolsuzlukla suçlanan bir yetkili ile röportaj yapmaya gittiğinde benzer bir şey yaşadı. GIJN’e “Ne kadar iyi olursam olayım, küçük düşürücü kıkırdamaları ya da pohpohlama ormanını kırmam gerekiyor” dedi.

Kadın gazeteciler trolleme, cinsiyetçilik, güvenlik ve tabii ki ücret eşitsizliği ile ilgili endişelerini aktarıyor. Kadın gazetecilerin haber odalarında ve dışarda  karşılaştıkları engeller cinsiyet temelli de olabiliyor ve bu konulara dikkat çeken ağ ve kaynak çok fazla değil.

GIJN’in Uluslararası Kadınlar Günü  için hazırladığı , “Kadın Gazeteciler için Kaynaklar” adlı kılavuzunun güncellenmiş bir versiyonuna yer veriyor. Gazeteci Kira Zalan tarafından yazılan kılavuz, güvenlik ve güvenlik ipuçlarını, ayrımcılık ve tacizle başa çıkma kaynaklarını ve ağ kurma ve rehberlik fırsatlarını kapsıyor.

 

Rakamlarla Cinsiyet Eşitsizliği

Rakamlar, haberlerde kimin olduğunu veya kimin haber yaptığı hakkında hala iç karartıcı bir tablo çiziyor. Kâr amacı gütmeyen Free Press Unlimited’ın bir kampanyası olan Media4Women‘e göre, gazete, televizyon ve radyo haberlerinde yer alan insanların sadece % 24’ü kadın; görüşülen uzmanların % 81’i erkek.  Gazete, televizyon ve radyo haber yayınlarından sadece % 37’si kadınlar tarafından hazırlandı ve bu rakam son on yılda değişmedi.

Kadın fotoğrafçıların haberlerde temsilini artırmak için kampanya yürüten Kadın Fotoğrafçı örgütünün verileri de aynı derecede kasvetli. Geçen yıl The Wall Street Journal’daki kapak fotoğraflarının sadece  % 11’i kadınlar tarafından çekildi; UK’s Guardian’da bu rakam% 8’di; Fransa’da Le Monde’da% 10. En iyi rakamlara sahip satışları olan kurumlarda bile eşitlik çok az: The New York Times’da % 29 ve San Francisco Chronicle’da % 43.

Ekran görüntüsü

Araştırmacı gazetecilik alanında özellikle endüstrinin yapısıyla ilgili rakamlara ulaşmak zor. Ancak, Columbia’nın Toni Stabile Araştırmacı Gazetecilik Merkezi direktörü Sheila Coronel’in 2013 tarihli bir blog yazısında yazdığı gibi: “Gazeteciliğin yüzü erkektir.”

GIJN bu konuda veri toplamak için çalışma yürütmüştü. “Kadın Muckrakers için Hayatta Kalma Stratejileri” konulu bir panelde dünyadaki araştırmacı gazetecilik yapan haber odalarının çeşitliliğinin neye benzediği hakkındaki bu çalışma kadın araştırmacı gazetecilerin kariyerlerinde karşılaştıkları zorlukları da kapsıyor.

Ancak sadece 2021 verileri incelendiğinde güvenlik sorunu ciddi bir sorun, daha geçen hafta Afganistan’da üç kadın gazeteci öldürüldü, Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’nun “Basın Özgürlüğünün Durumu” raporu, bu yılın Ocak ayında 60 fiziksel saldırı, gözaltı, yasal taciz, tutuklama ve kadın gazetecilere karşı trol kampanyaların düzenlendiğini açıkladı.

Araştırmacı gazetecilik üzerine GIJN’nin küresel konferanslarından birinde muhabirler. Resim: GIJN / Nick Jaussi
Araştırmacı gazetecilik üzerine GIJN’nin küresel konferanslarından birinde muhabirler. Resim: GIJN / Nick Jaussi

 

Ancak kadınlar, çevrim içi olarak gördükleri istismar hakkında giderek daha fazla konuşuyorlar. Hintli gazeteci Srishti Jaswal,  Netflix ile ilgili bir program hakkında yanlış yazılmış bir tweet’in nasıl “sonsuz cinayet ve tecavüz tehditleri” ‘ne dönüştüğünü, trol kampanyasına yol açtığını araştırdı.

Stories Asia için kamele alınan haberde, “İnsanlar sadece 20 kelimelik bir tweet için beni linç etmeye hazırdı” diye yazdı.

Uluslararası Kadınlar Günü için GIJN’nin editörleri, kadın araştırmacı gazetecilerin çalışmalarının yanı sıra karşılaştıkları en büyük zorluklarla ilgili görüşlerine yer veriyor. Sahra altı Afrika, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Pakistan, Çin, Fransa ve Fransızca konuşulan Afrika, Rusya, Latin Amerika, Bangladeş ve Türkiye‘deki editörlerimizin Twitter akışını takip edebilirsiniz.

101 en iyi kadın muhabir, yazar ve yapımcının listesinin hazırlandığı  listeye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Ek Okuma

GIJN Kılavuzu: Kadın Gazeteciler için Kaynaklar

Nasıl Yaptılar: Feminist Araştırmacılar Yanlış Kürtaj Bilgilerini Açığa Çıkarmak İçin Gizlendi

#MeToo China, Kullanıcı Tarafından Oluşturulan Bir Araştırmacı Gazetecilik Modeline Nasıl İlham Verdi?

 

 

Bu haber GIJN editörlerinden ve  çoğunlukla kadınlardan oluşan gurur duyduğumuz ekipten iki GIJN personel editörü tarafından yazılmıştır! Laura Dixon, GIJN’de yardımcı editörü ve Olga Simanovych, GIJN’nin Rusça dilleri bölge editörü.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*