Açık DevletAçık ErişimAçık ErişimAçık VeriAçık Veri Formatı

GIJN’den Bilgi Edinme Özgürlüğü ve Bilgi Edinme Hakkı Rehberi

Toby McIntosh

Dünya çapında 115’ten fazla ülkede kamu kurumlarının kamuya açık kayıtları vatandaşlarıyla paylaşmalarını sağlayan yasalar var. Elbette yasaları olmayan ülkelerde  kayıt altına alınan evrakları talep etmek için  bir engel yok, soru sorulabilir.  Ancak  erişim yasasını kullanmanın avantajları olduğu açık.  Dünyada  çeşitli şekillerde bilgi edinme özgürlüğü yasaları, bilgi edinme yasaları, bilgi edinme hakkı ve yasaları, bilme hakkı şeklinde adlandırılan  yasalar var.


COVID-19 Güncellemesi:

COVID-19 Hakkında Bilgi Edinme Taleplerinde Bulunmaya İlişkin İpuçları:  COVID-19 salgınını anlamak için bilgi edinme özgürlüğü (BEÖ) yasalarını kullanma hakkında bir GIJN kılavuzu. 

Koronavirüsle ilgili hayati öneme sahip sayısız açık kayıt. İşte onlar için nasıl başvuru yapacaksınız, bazı öneriler. BuzzFeed’de çalışan araştırmacı  gazeteci  Jason Leopold, MuckRock  ve Michael Morisy’nin yardımıyla Poynter’den bazı bilgi edinme teknikleri için fikirler. Bilgiye erişimi düzenleyen yasaların bulunduğu ülkelerde kayıt taleplerini dosyalamak isteyen gazeteciler için fazlasıyla kaynak mevcut.

Bu yasal araçlardan yararlanmaya yardımcı olacak üç bölüm şöyle:

GIJN’nin Küresel Bilgi Özgürlüğü Kılavuzu: 

İpuçları ve Püf Noktaları: Erişim yasalarının nasıl kullanılacağına dair en iyi tavsiyelerin bir derlemesi.

İlham Verici BEH: BEH kullanımında aktif olan gazetecilere dair gerçek örnekler ve neyi, nasıl sorduklarına dair fikirler ve haberler.

Küresel Kaynaklar: Ülkeden ülkeye detayları içeren ve ulusal kaynaklara  bağlantılar veren bir kaynak liste.

Yabancıların Ulusal Bilgi Edinme Hakkı Yasalarını Kullanıp Kullanamayacağına İlişkin Kılavuz: Ülkelere göre bir tablo yer alıyor.



Bu kılavuz, GIJN kaynak merkezinin direktörü ve uluslararası şeffaflık yasalarını kapsayan Washington, DC merkezli kar amacı gütmeyen bir web sitesi olan FreedomInfo.org’un eski editörü Toby McIntosh tarafından  hazırlandı.  39 yıldır Bloomberg BNA’da çalıştı ve çok sayıda ABD Bilgi Edinme talebinde bulundu ve dünya çapındaki  BEH  politikaları hakkında yazılar yazdı. Aynı zamanda BEH savunucularından oluşan uluslararası bir ağ olan FOIANet’in yürütme kurulu üyesidir.

Orjinal Link: https://gijn.org/gijns-global-guide-to-foi-and-rti/ 

Editör Notu: Dış linklerin çevirisi de GijnTurkish tarafından yapılmaktadır. 


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*