Gijn-Çeviri

GIJN’den, Watchdog Medya için Yeni Danışmanlık Hizmetleri!

Watchdog gazetecileri, dünyanın en kararlı ve girişimci muhabirlerinden bazıları olmasına rağmen, özellikle baskıcı ortamlarda çalışanlar olmak üzere birçok zorlukla karşı karşıyadır. Desteğe ihtiyaçları var. GIJN’in bu danışmanlık hizmetiyle amacı; derinlemesine watchdog gazeteciliğini güçlendirmek, yaymak ve her zaman bu desteği nasıl geliştirip artıracağı üzerine çalışmak. Bu nedenle, bir dizi yeni araç ve kaynak da dahil olmak üzere genişleyen hizmetlerimize daha kolay erişim için GIJN Danışmanlık Hizmetleri başlattık.

GIJN Danışmanlık Hizmetleri, her yıl binlerce soruya yanıt veren Yardım Masamız ile gelişti. Alanlar arasında çalışma yürütmek, araştırma teknikleri, çevrim içi araştırma yöntemleri, veri analizi ve dünya çapındaki kaynaklar ve meslektaşlarımızı bulma konusunda bir hizmet sunuyor. GIJN 82 ülkeden 211 üye kuruluş olmak üzere geniş bir küresel gazeteci ve uzman ağına sahip. Buna ek olarak, Kaynak Merkezimiz birden fazla dilde mevcut olan binden fazla ipucu sayfası, araştırma kılavuzu ve eğitim videosu sağlıyor.

GIJN Danışmanlık Hizmeti de iş ve yönetim, yasal destek, güvenlik ve watchdog medya kuruluşlarının derinlemesine değerlendirmeleri de dahil olmak üzere bir dizi yeni kaynağı kapsamaktadır. Hizmetlerin geliştirilmesine destek veren kurumlar şöyle:

İş ve yönetim

Medya Geliştirme Yatırım Fonu (MDIF) ile olan ortaklığımız sayesinde GIJN, gazeteciliğin ticari tarafında uzman tavsiyesi sunabilir. MDIF, dünya çapında bağımsız medyayı kendi özel teknik yardım ve danışmanlık hizmetleriyle destekleme konusunda geniş deneyime sahiptir. GIJN Danışmanlık Hizmetleri, gelir çeşitlendirmesi, etkili yönetim teknikleri ve sürdürülebilirlik stratejileri gibi konularda tavsiye almak için seçilen watchdog medya kuruluşlarını MDIF’e yönlendirecektir.

Yasal destek

Hukuki Savunma — GIJN, dünya çapındaki medya kuruluşlarına hukuki destek sağlayan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Media Defence ile olan ortaklığı sayesinde, seçilmiş watchdog medya kuruluşlarına ücretsiz hukuki destek sunmaktan memnuniyet duyar. GIJN önce bir kuruluşun yasal savunmayla ilgili hizmetlere olan ihtiyacını değerlendirecektir.

Hukuk Hizmetleri — Dünya çapında gazetecilere ve sivil toplum kuruluşlarına ücretsiz yasal temsil sağlayan kar amacı gütmeyen Cyrus R. Vance Uluslararası Adalet Merkezi ile ortaklığımız sayesinde ek hukuki destek sağlanacaktır. GIJN tarafından yönlendirilen watchdog medya; Vance Center tarafından incelenir belirli kriterleri karşılayan medya kuruluşları ve STK’lar, sözleşme ve müzakere yapıldıktan sonra kayıt altına alınır.

Emniyet ve güvenlik

Güvenlik Eğitimi ve Kaynaklar — Watchdog gazeteciler, medyaya yönelik benzeri görülmemiş, küresel bir saldırının ön saflarında yer alıyor. GIJN, meslektaşlarımıza yardımcı olmak için ACOS Alliance (A Culture Of Safety) ile ortaklık kurdu, böylece araştırmacı gazeteciler son teknolojik güvenlik ve emniyet tavsiyelerine, eğitimlerine daha iyi erişebilirler. ACOS Alliance, gazeteciliğe bir güvenlik kültürü yerleştirmek için çalışan 120’den fazla medya kuruluşu, gazeteci derneği ve basın özgürlüğü STK’sının bir koalisyonudur.

Siber güvenlik — Dijital güvenlik, günümüz gazetecileri ve özellikle araştırmacı gazeteciler için çok önemli. GIJN, Ford’un Siber Güvenlik Değerlendirme Aracını (CAT) watchdog gazetecilik grupları tarafından kullanılmak üzere uyarlamak için Ford Vakfı’nda uzman bir ekiple birlikte çalışıyor. GIJN ve Ford, kısa süre içinde kullanıma sunulmasını umduğumuz CAT’in gazetecilik odaklı bir versiyonu üzerinde çalışıyor. O zamana kadar Ford, bir kuruluşun siber güvenlik gücü ve esnekliği için çevrim içi teşhis ve öneriler sunan CAT’sini kullanıma sundu.

Stresi ve Travmayı Yönetmek — Watchdog gazeteciliği zor bir iştir ve stresler yaratır. Bunu ele almak için GIJN, Columbia Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü‘nün bir projesi olan Dart Gazetecilik ve Travma Merkezi ile ortaklık kurdu. Dart Merkezi aracılığıyla medya kuruluşları ve bağımsız gazeteciler tavsiye ve eğitim ve psikolojik travma, stres konusunda uzmanlardan oluşan bir ağa erişebilir.

Kapasite Geliştirme Değerlendirmeleri

GIJN, kapasite oluşturmaya yardımcı olmak watchdog medya için derinlemesine kapasite geliştirme imkanı sunuyor. Araştırmacı Gazetecilik Medya Değerlendirme Programı (IJ-MAP), haber odası yapısından gelir çeşitliliğine kadar bir medya kuruluşunun yapısı ve kapasitesi hakkında değerlendirmeler sağlar. Güçlü watchdog gazeteciliği oluşturmak, genellikle bir kuruluşun güçlü ve zayıf yanlarını ele alarak ve gelecekteki başarı için neyin gerekli olduğunu değerlendirmek zorlu bir iştir. Alanlar arasında yardımcı olabilir, araştırma metodolojisi, watchdow gazeteciliğinin yapısı ve yönetimi, veri toplama ve analizi, dağıtım ve dijital erişim, finansal yönetim ve liderlik bunları kapsar.

GIJN IJ-MAP ile çalışma yürüterek Asya’daki üç medya kuruluşuna gazetecilik ve organizasyonlarının bu ücretsiz, derinlemesine değerlendirmeler ve ayrıca destek için öncelikli alanlarda uzman tavsiyesi takibi sunuyor. Bu kurumlar 30 Haziran 2021 tarihine kadar başvuru yapabiliyor. Daha fazla bilgi ve başvuru formu için buraya bakınız.

Yukarıdaki alanlardan biri hakkında genel yardım veya yardım için ise GIJN Yardım Masasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*