Haritalama

Google haritaları eğitseli (Bölüm 1/5): Füzyon Tabloları nedir ve ne işe yarar?

Görselleri Bu Kaynak Üzerinden Bakınız:


Google Füzyon Tabloları (ya da basitçe Füzyon Tabloları) veri yönetimi için Google tarafından sağlanan ücretsiz bir Web servisidir. Veri kullanıcının görebileceği ve yükleyebileceği şekilde tablo formunda depolanır. Füzyon Tabloları depolama, görselleştirme ve daha büyük boyutlarda veri tablolarını paylaşmada kullanılan popüler bir araçtır.

(Bu yazı, 5 bölümlük Füzyon Tabloları yoğunluk haritaları oluşturma eğitselinin birinci kısmıdır; diğer bölümleri bu yazının devamında listelenmiştir.)

Füzyon Tabloları liste halindeki verilerinizi depolar

Birçok liste halindeki veri setlerini görmüşsünüzdür; bunlar bilgisayarında Excel sayfasında veri dizilerinin tabloları halindedir veya bir mesaj taşımaya çalışan webde kullanılanlardandır. Aşağıda tipik olarak nasıl göründüklerine bakabilirsiniz.

Resim

Böyle veri tabloları genelde bilgisayarda oluşturulur ve bilgisayarda var olur. Peki ya tabloya başka bir şey yapmak istediğinizde ne olur; örneğin en azından bunu başka biri ile paylaşmak isterseniz? Normal olarak, tabloyu başka birine ek olarak e-postalamanız gerekir ve diğer kişinin bunu bilgisayarına indirmesi, düzenlemesi, sonrasında size tekrar e-posta ile göndermesi gerekir. Böylelikle eğer büyük bir projede çalışıyorsanız ileri geri gidebilir.

Google ücretsiz bir çözüm sunuyor: tablonuzu Google Drive’a yükleyin ve tablo Google sunucunda (server’ında) durduğu sürece birlikte çalıştığınız kişilere bir link gönderebilirsiniz ve o kişi yükleme/e-postalama güçlükleri olmadan doğrudan değişiklikler yapabilir.

Ve Füzyon Tabloları ile, depolama ve bir veri tablosu paylaşmaktan çok daha fazlasını yapabilirsiniz.

Füzyon Tabloları liste halindeki verilerinizi görselleştirir

Sayılar ve istatistikler okumak ve anlamak zor değilse sıkıcıdır. Füzyon Tabloları verinizi interaktif bir şekilde görselleştirmenize olanak sağlıyor. Örneğin, şirketimdeki geçmiş dört yıl için bütçe dağılımını basit bir çizelgeye uyguladım; bu tabloyu Google drive hesabıma yükledim ve tablonun nasıl göründüğü aşağıdaki şekildedir:

Tablo

Menü barındaki kırmızı düğmeye bastığımda ve “grafik ekle”yi seçtiğimde, dört görselleştirme opsiyonu elde ediyoruz: çizgi, bar, daire ve dağılım. Bunları bir süre denedikten sonra, ihtiyacım olanın bar grafiği olduğuna karar verdim. Füzyon Tabloları sizin için grafik oluşturur ve bu grafiği herhangi bir web sayfasının içine yerleştirmeniz için kodlar sağlar. Aşağıda oluşturduğum bar grafiği yer alıyor ve onu buraya gömdüm:

Grafik

Füzyon Tabloları kendi coğrafik verilerinizi haritalıyor

Eğer veri tablonuz coğrafik bilgiler içeriyorsa, Füzyon Tabloları yerleri ve interaktif bir haritada ilgili verileri çizer. Örneğin, elimde Birleşik Devletlerdeki nüfusu eyaletlere göre gösteren bir tablo var. 50 dizilik tabloyu vermek yerine, interaktif bir haritada sayıları çizdirdim:

resim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*