CrowdsourcingKitle Kaynak

Guardian Veriblogu’nda Kitlekaynak Veri

Veri Gazeteciliği El Kitabı 04.6 Bölümü Çevrisi

Kitle/ kalabalık kaynak, Wikipedia’ya göre [http://en.wikipedia.org/wiki/Crowdsourcing], “kalabalık olarak da adlandırılan bir insan ağına görev dağıtımı yaparak sağlanan, bir paylaştırılmış problem çözme ve üretim sürecidir”. Aşağıdakiler, parlamenterlerin harcama skandalını, uyuşturucu kullanımı konusunu ve Sarah Palin belgelerini ele alırken, Datablog’un kitle kaynak yöntemini nasıl kullandığı konusunda Simon Rogers ile yapılan bir görüşme var.

04-EE

Stephen Pound’un küçük harcamalarının düzeltilmiş bir kopyası (the Guardian).

Bazen, tek bir insanın elden geçirmesinin mümkün olmayacağı tonlarca dosya, istatistik veya rapor alırsınız. Aynı zamanda, erişilemez durumda olan veya kötü bir formatta olan dolayısıyla pek bir şey yapamadığınız materyallerle karşılabilirsiniz. Böyle bir durumda kitle-kaynaklama size yardımcı olabilir.

Guardian’ın sahip olduğu şeylerden biri çok sayıda okur ve birçok çift göz. Eğer bilgiye ihtiyaç duyduğumuz ilginç bir proje varsa onlardan bize yardım etmelerini isteyebiliyoruz. Parlamenterlerin harcamaları http://mps-expenses.guardian.co.uk/ konusunda yaptığımız buydu. Elimizde 450.000 dosya vardı ve bir şeyler yapmak için çok az zamanımız vardı. Dolayısıyla bu işi okuyucularımızla paylaşmaktan daha iyi ne yapabilirdik?

Parlementerlerin Harcamaları projesi  bilinmeyen pek çok haber üretti. Veriden daha fazla hikayemiz vardı. Aldığı trafik açısından önemli derecede başarılı bir proje oldu. İnsanlar gerçekten sevdi.

Şu and MixMag’le uyuşturucu kullanımı konusunda bir şeyler yapıyoruz [http://bit.ly/guardian-drugs] ki o da harikulade oluyor. Öyle görünüyor ki kaç insanın yeniden kullanmaya başladığı konusunda Britanya suç araştırmasından daha önemli bir şeyler olacak ve bu muhteşem.

Bu projede ortak olan iki nokta var, o da konuların gerçekten insanların önemsiyor olması, yani insanlar gerçekten üzerinde zaman harcamak için gönüllüler. Yaptığımız pek çok kitlekaynak çalışması obsesif  şekilde yardımlar oldu. Milletvekillerinin harcamaları ile ilgili olanda ciddi bir trafik oluştu en başlarda ve zamanla bu düştü. Ancak hala insanlar takıntılı şekilde her bir sayfaya gidip anormalliklere ve hikayelere bakıyor. Bir kişi 30,000 ziyaret yapmış. Çok fazla şey biliyorlar.

Kitlekaynağı ayrıca http://bit.ly/guardian-palin-papers[Sarah Palin papers]’da kullandık. Tekrar belirtmek gerekir ise ham bilgi temini hikaye için inanılmaz bir kolaylaştırıcılık sağladı.

 

Hikaye üretmek açısından kitle-kaynak bizim için çok etkili oldu. İnsanların gerçekten hoşuna gitti ve Guardian’ı iyi gösterdi. Ancak veri üretmek açısından kitle-kaynak yöntemini çok fazla kullanmadık.

 

Yaptığımız pek çok iyi kitlekaynak projelerinde çoğunlukta eski usul anketler daha iyi iş gördü. İnsanlara tecrübeleri , hayatları ve ne yaptıkları, ne işle meşgul oldukları hakkında sorduğunuzda daha fazla işe yarıyor çünkü çoğu bunu yapamayabiliyor. Ne hissettiklerini söyleyeceklerdir. İnsanlara kibarca bizim yaptığımız işi yapmalarını istediğimizde, insanlar için bir çalışma çerçevesi geliştirmeniz gerekiyor ki, onların sizin için geliştirdiği veriyle bir şekilde sizin onlara güvenmenizi de sağlamış olursunuz.

 

Verilerin güvenirliği konusunda http://www.oldweather.org/[Old Weather] bu konuda gerçekten iyi. 10 kişiler, her içeriğin girmesini sağlıyorlar, ki bu doğruluk konusunda iyi bir süreç. Milletvekillerin harcamaları konusunda, vekillerin siteye gidip değişiklik yapıp kendilerini iyi göstermeye çalışma ihtimalleri üzerine riskleri aza indirgemeye çalıştık. Ancak kalıcı olarak buna karşı koyamayabilirsiniz. Sadece belirli URL’lere bakabilir, bunların Londra’nın SW1 bölgesinden gelip gelmediğini görebilirsiniz. Biraz yanıltıcı. Elimize ulaşan veri çoğu zaman güvenilir de değildi. Hikayeleri büyük olsa da, üretilen ham veriler güvenle kullanabileceğimiz türden değildi.

 

Eğer veri gazetecilerine ilham olması adına kitlekaynak ile veri toplama konusunda tavsiye verecek olursam, gerçekten insanların önemsediği bir şey üzerinden olmasını desteklerdim ve ön sayfa manşetleri durduğunda da önemsenmeye devam edilecektir. Oyun ile ilgili bir şey yapıyorsanız, bu gerçekten insanların dahil olmasını daha fazla sağlayacaktır. Harcama hikayesini ikinci kez yaptığımızda, insanların yaptığı bireysel bir görev, oyun gibiydi. Gerçekten insanlara spesifik bir görev vermeyi kolaylaştırdı. Bu büyük bir fark yarattı çünkü sanırım insanlara yığınlar şeklinde bilgi sunup, bunun üzerinden geçin derseniz, bu zorlaştırabilir ve faydalı olmayan bir iş olur. Sanırım eğlenceli kılmak gerçekten önemli.

 

Marianne Bouchart, Veri Gazeteciliği Bloğu, Simon Rogers ile röportaj, the Guardian

One thought on “Guardian Veriblogu’nda Kitlekaynak Veri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*