Veri Gazeteciliği

Günün Belgesi: DC’nin Protestoları Sırasında Helikopter Hareketlerini İzleme

Gijn

The Washington Post gazetesi   A Low-flying ‘Show of Force’  haberi ile George Floyd’un polis nezaretinde öldürülmesini protesto etmek için Washington DC’de toplanan göstericilerin üzerinde dolaşan iki askeri helikopteri inceledi.

Araştırmaları, 1 Haziran gecesi Ulusal Muhafız helikopterlerinin hareketlerini inceliyor. Çin mahallesindeki protestocuların üzerinde uçaan helikopterlerin tropikal bir fırtınaya eşdeğer rüzgarlar ürettiği anlaşılıyor.  Helikopterler o kadar alçaktı ki apartmanlarda yaşayanlar askerlerin gece görüş gözlüklerini görebildiklerini söylüyorlar.

Görgü tanıkları Post’a helikopterlerin rüzgârlarının ağaç dallarını kırdığını ve havada toz ve kırık camlarla karıştığını söylüyorlar. İnsan hakları ve hukuk uzmanları gazetecilere yapılanın bir güç gösterisi olduğunu söylüyorlar.

Washington Post’un Araştırma ekibi, o gün şehirdeki protestocuları izleyen helikopterlerin uçuş verilerini analiz edip, görselleştirdi. Gazete çalışma yöntemini de açıkladı.

Yazılım geliştirme platformu GitHub‘da şunları bulacaksınız:

veriler – geojson, kml, csvs, şekil dosyaları ve uçak konumlarını detaylandıran görüntüler

html – Verileri görsel olarak keşfetmek için Leaflet ve Mapbox ile oluşturulan çeşitli haritalar

komut dosyaları – Verileri işlemek ve ayarlamak için, ayrıca 3B ve broşür, harita kutusu ve rayshader’da keşif haritaları oluşturmak için R komut dosyaları.

tif – Eskiden 3B görüntülerin temelini oluşturmak için kullanılan tif dosyaları. Ancak dosyalar Github’ın saklayamayacağı kadar büyük olduğu için boş.

Ekibin hesaplamalarında, araştırmalarını desteklemek için fotoğrafları ve videoları nasıl kullandıkları ve uçuş takibi araçlarıyla ilgili metodolojiyi de bulacaksınız.


Rowan Philp, GIJN’de muhabir. Rowan eskiden Güney Afrika’nın Sunday Times gazetesinin baş muhabiriydi.  Dış haberler muhabiri  olarak dünya çapında iki düzineden fazla ülkeden haberler, siyaset, yolsuzluk ve çatışmalar hakkında haber yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*