AraştırmaAraştırmacı GazetecilikDataLeaks

Haber Uçuranlar: Gazeteciler için 6 İpucu

Gijn

Başkan Donald Trump’ın resmi görevden alma soruşturması, bir ihbarcının Trump’ı, 2020’nin en iyi Demokrat cumhurbaşkanlığı adaylarından biri olan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı soruşturması için Ukrayna’ya baskı yapmakla suçlamasının ardından geldi.

Tarih boyunca ihbarcılar dünya çapında yolsuzluk, dolandırıcılık, israf ve diğer uygunsuzlukların gün ışığına çıkarılmasında önemli bir rol oynadılar. Ancak gazeteciler, özellikle dünya liderlerini ve federal istihbarat topluluğunu kapsadığında, bu tür habercilik yaparken ciddi zorluklarla karşılaşırlar.

Haber odalarının bilgi uçurma şikayetlerini ele alma stratejilerini ince ayarlamalarına yardımcı olmak için, deneyimli gazetecilerden, gazetecilik fakültelerinden ve bilgi uçurma davranışlarını inceleyen akademisyenlerden tavsiye istedik. Ayrıca ihbarcıları korumak ve savunmak için çalışan savunma örgütlerine de başvurduk.

İşte onların kolektif anlayışlarına göre bir araya getirdiğimiz altı ipucu.

1. Bir ihbar sahibinin kimliğiyle ilgili ayrıntıları açıklamadan önce, bu bilgileri bildirmenin değerinin ihbarcının ve diğerlerinin karşılaşabileceği zarardan ağır basıp basmadığını düşünün. “Bilgi uçuranların kimliğini belirleme hayranı değilim. Northeastern Üniversitesi’nde Pulitzer Ödülü ve Araştırmacı Habercilik dalında Goldsmith Ödülü kazanan bir gazetecilik profesörü olan Matthew Carroll, “Bunlar çoğunlukla doğru şeyi yapmaya çalışan, ancak kariyerlerinden korkan veya endişelenen insanlardır” diyor. 2003’te The Boston Globe’da Katolik rahipler arasında cinsel taciz hakkında yazan bir ekibin parçası olarak.

Carroll, Trump’ın Ukrayna cumhurbaşkanı ile yaptığı telefon görüşmesi hakkında öne çıkan ihbarcının “kesinlikle endişelenmesi” için ihbarcının “neredeyse bir casus” olduğunu öne süren Trump’ın Eylül ayında yaptığı bir açıklamaya işaret etti.

Carroll, “Trump, ihbarcının ‘neredeyse bir casus’ olduğunu belirtti ve geçmişte casusların nasıl ele alındığına değindi” diyor. “Ne demek istediği tam olarak belli değil, ancak geçmişte casuslar idam edildi veya uzun hapis cezalarına çarptırıldı.”

Yolsuzluk ortamlarında neden bu kadar az ihbarcı olduğunu araştıran Güney Carolina Üniversitesi’nde doçent olan Xuhong Su, anonimliğin “hem ihbarcıları korumak için hem de uzun vadede daha fazla oyunculuk ihbarcıları teşvik etmek için büyük önem taşıdığını vurguluyor. yol.” Su, The New York Times’ın, Trump aleyhindeki suçlamaları Demokratları bir suçlama soruşturması başlatmaya iten ihbarcının kimliğiyle ilgili ayrıntıları yayınlama kararını eleştirdi.

2. Bilgi uçuranların neden öne çıktığına odaklanmayın.

Sırbistan’daki yolsuzlukla ilgili haber yapan çevrimiçi bir araştırma kuruluşu olan Pistaljka‘nın yazı işleri müdürü Vladimir Radomiroviç, haber odasının ihbarcıların amaçlarına değil, ifşa ettiklerine odaklandığını söylüyor. “Bizim için anahtar olan, sağladıkları bilgilerdir” diyor. “Belgeleri yargılıyoruz, ihbarcıyı değil.”

Radomiroviç, 2010 yılında haber kuruluşunu kurduğundan beri yüzlerce ihbarcı ile çalıştı.

“Çoğu zaman, işvereni, hükümet veya basın tarafından soruşturulan bir ihbarcının nedenleri ve bildirdikleri yanlışlık değil” diye açıklıyor. “Gazeteciler bunun farkında olmalı ve ihbarcıları hedef almaktan kaçınmalıdır.”

3. Bilgi uçuranlarla “bilgi sızdıranlar” arasındaki farkları anlayın.

Birkaç yıl önce, Profesyonel Gazeteciler Derneği, muhabirleri ihbarcılar hakkında eğitmek için bir rehber oluşturmak için bir ihbar koruma ve savunma kuruluşu olan Devlet Hesap Verebilirlik Projesi ile birlikte çalıştı. 36 sayfalık kılavuz, bir ihbarcı ile sözde “bilgi sızdıran” arasındaki farkları özetliyor – kılavuza göre, “potansiyel olarak zarar verici bilgilerin kaynağını itibarsızlaştırmanın bir yolu olarak sıklıkla birbirinin yerine kullanılan” iki terim.

ABD’de ihbarcılar genellikle yasalarla misillemeye karşı korunur, ancak bazen bildiklerini paylaşmak için kariyerlerini ve güvenliklerini riske atarlar.

Kılavuz, “Sızıntı yapan kişiler, genellikle siyasi kazanç sağlamak, iyilik yapmak veya politikaları test etmek için çalıştıkları devlet kurumu veya şirketin iç işleyişi hakkında bilgi verir” diye açıklıyor. “Bilgi uçuran işçiler, ciddi yanlış davranış, kötü yönetim, israf veya diğer kamu güvenini kötüye kullanma durumlarını gösteren bilgileri yayınlayan işçilerdir.”

4. Güvenli iletişim için bir stratejiniz olsun.

Kaynaklarla iletişim kurmak ve kaynaklardan veri ve belge almak için dijital araçları kullanan muhabirler, çevrimiçi etkinliklerini bilgisayar korsanlığı, gözetleme ve kimlik avı saldırıları gibi güvenlik tehditlerine karşı korumak için adımlar atmalıdır. Gazetecileri Koruma Komitesi, Dijital Güvenlik Kitinde bu konu hakkında ayrıntılı rehberlik sunmaktadır.

Bilgi uçuranlara güvenlik sağlamanın iki yolu: Uçtan uca şifreleme sunan Signal ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarını ve e-postayı şifreleyen yazılımları kullanın.

5. Hakkında haber yapmakta olduğunuz ihbarcı için geçerli olan ihbar koruma yasalarını öğrenin.
Okumaya devam edin ve bir hukuk uzmanından, değişen ihbarcı koruma yasalarını açıklamasını isteyin. “Sahte Clai’den

Ulusal Bilgi Uçuran Merkezi gazeteciler için oluşturduğu bir püf noktasında, ABD’deki ihbarcıların korunmasını çevreleyen kapsamlı bir yasal çerçeve olan Dodd-Frank Yasası Yasası ”diye açıklıyor. “Bilgi uçuran hakları, 50’den fazla farklı federal yasa ve sayısız eyalet yasasında belirtilen prosedürlere bağlıdır.”

Üç ihbar avukatı tarafından kurulan Ulusal Bilgi Uçuran Merkezi, federal istihbarat çalışanlarını farklı bir kurallar dizisinin yönettiğine işaret ediyor.

“İhbarcı Koruma Yasası, kamu çalışanlarının suistimal hakkında açıklama yapma haklarını koruyor,” not kağıdında belirtiyor. “Bilginin genellikle hassas veya gizli olduğu istihbarat camiasında çalışanlar için hakları daha sınırlıdır. Emir komuta zincirine ve bir kurumun genel müfettişine ıslık çalabilirler, ancak bunun ötesine geçmelerine nadiren izin verilir.

6. Bilgi uçurma sorunlarını anlamak için nereye başvuracağınızı bilin.

ABD ve dünya çapında çok sayıda kuruluş, onlarla çalışan ihbarcılara ve gazetecilere kaynak ve destek sağlıyor. Daha önce birkaçından bahsetmiştik. İşte diğerleri:

ExposeFacts
Bilgi Uçuran Uluslararası Ağ
Uluslararası Şeffaflık
Gazeteciler Basın Özgürlüğü Komitesi


Bu güncellenmiş olan makale ilk olarak Journalist’s Resource’da yer aldı  ve  izin alınarak burada tekrar hazırlanarak dolaşıma sokuldu.

Denise-Marie Ordway Journalist’s Resource’un yönetici editörü. Daha önce Orlando Sentinel ve Philadelphia Inquirer dahil olmak üzere ABD ve Orta Amerika’daki gazete ve radyo istasyonlarında muhabir olarak çalıştı. Florida A&M Üniversitesi’nde bezdirme ve diğer sorunlara öncülük ettiği bir araştırma dizisi için 2013’te Pulitzer Ödülü finalisti seçildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*