GenelVeri Gazeteciliği

Harita|Dünya Genelinde Tehdit Altında Olan Karikatüristler

Fransa’nın başkenti Paris’te 7 Ocak Çarşamba günü mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırı sonrasında derginin üç kuşağını temsil eden çizerler Cabu, Tignous, Chab ve Wolinski terör saldırısının kurbanı oldu.

Fransa halkını derinden etkileyen saldırılar “Je su Charlie” mesajıyla ve dergi katliamlara rağmen gelecek çarşamba 1 milyon baskı yaparak yayın hayatına devam edeceğini açıkladı. Dergi, “acil 6 çizer aranıyor” kapağıyla çıkacağını duyurdu.

2015-01-11 01-42-05 Ekran görüntüsü

Çizerlere yönelik yapılan bu saldırının ardından dünyada  mizahçıların ne durumda olduğunu, hangi ülkelerde kaç çizer tehdit altında araştırdık.

Şu anda hapis cezasına çarptırılan, yaşayıp yaşamadığından emin olunamayan 3’ü kadın 13 çizer var  Çizerlerin hakları için mücadele eden Cartoonists Rights sitesinin verilerini göre  13 çizer tehdit altında.

Çizerlerin isimleri ve ülkeleri şöyle:

Stephane Preray (Endonezya), Zunar (Malezya), Musa Kart ( Türkiye), Rayma Suprani(Venezuela), Naif Al Mutawa (Kuveyt), Karnika Mishra (Hindistan),  Akram Raslan (Suriye),Jabeur Mejri (Tunus), Xavier Bonilla (Bonil) (Ekvator), Majda Shaheen (Filistin), Lesie Chew(Singapur), Prageeth Eknaligoda ( Sri Lanka), Assem Trivedi (Hindistan)

Dinamik harita için tıklayınız 

Dinamik harita üzerinde hakkında dava açılan, devletin yolsuzluklarına dikkat çekmek için çizdiği karikatürler sebebi ile hapse atılan, Işid’e yönelik vb. eleştirilerde bulunan bu sebeple tehdit altında olan karikatirüstler yer alıyor.2015-01-11 01-11-09 Ekran görüntüsüVerileri incelemek için tıklayınız

2015-01-11 02-58-37 Ekran görüntüsü

Çizerlerin çizimlerini ve daha fazla detay için tıklayınız 

Kaynak: Dağ Medya Veri @dagmedyaveri www.dagmedya.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*