Veri Gazeteciliği

Her yıl kamuoyu yoklaması ile belirlenen “Türkiye’nin en iyi kadın gazetecileri” listesinin kategorisine #VeriGazeteciliği de girdi

Xsights Araştırma ve Danışmanlık’ın Marketing Türkiye için bu yıl ikinci kez gerçekleştirdiği “Türkiye’nin En İyi Kadın Gazetecileri Araştırması” tamamlandı. Araştırma sonuçlarına göre Hande Fırat ve Nazlı Çelik geçen yılki yerlerini korurken “Hayat Boyu Başarı” kategorisinde ilk sırada yer alan isim Yazgülü Aldoğan oldu. İşte, kamuoyu nezdinde en iyi kadın gazeteciler. 

Halk nezdinde en iyi kadın gazetecileri belirlemek için Marketing Türkiye adına Xsights Araştırma ve Danışmanlık’ın bu yıl ikinci kez gerçekleştirdiği “En İyi Kadın Gazeteciler Araştırması” sonuçlandı. Araştırmada kategori bazında Aslı Şafak, Hande Fırat, Ahu Özyurt, Asu Maro, Banu Yelkovan, Gülse Birsel ve Pınar Dağ ilk sırada yer aldı. “Hayat Boyu Başarı” kategorisinde katılımcıların tercihiyse duayen gazeteci Yazgülü Aldoğan oldu.

Cinsiyet ayrımcılığı ilk sırada
Araştırma sonuçlarına göre erkek katılımcıların yüzde 50’si kadın katılımcılarınsa yüzde 63’ü Türk medyasında yeterince kadın gazeteci çalışmadığını düşünüyor. Katılımcılara göre kadın gazetecilerin önündeki en büyük engelse yüzde 55 ile cinsiyet ayrımcılığı… Onu yüzde 51 ile erkek egemenliği ve yüzde 15 ile ücret eşitsizliği takip ediyor.

Katılımcıların yüzde 78’i her gün TV izliyor
Araştırma kapsamında çalışmaya katılanların TV izleme ve gazete okuma sıklığı da sorgulandı. Sonuçlara göre katılımcıların yüzde 79’u her gün TV izlediğini belirtirken günlük gazete okuyanların oranı yüzde 33’te kalıyor.

YAZGÜLÜ ALDOĞAN Hayat boyu başarılı

Hiçbir kategori baz alınmadan “Hayat Boyu Başarı Ödülü” alması gereken kadın gazeteciler sorulduğunda Yazgülü Aldoğan (yüzde 17) birinciliğe layık görüldü. Yazgülü Aldoğan’ın “Hayat Boyu Başarı Ödülü” alması gerektiğini düşünen katılımcılar arasında, 25-34 yaş aralığındaki katılımcılar anlamlı olarak fazla olduğu gözlemleniyor.

HANDE FIRAT / Moderatör

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Türkiye’nin En İyi Kadın Gazetecileri Araştırması’na göre “En İyi Kadın Moderatör” kategori¬sinde birinciliği yüzde 25 oranla Hande Fırat göğüsledi. Fırat’ı yüzde 19 ile Şirin Payzın, yüzde 18 ile Didem Arslan Yılmaz takip etti.

NAZLI ÇELİK Spiker / Sunucu

Araştırma sonuçlarına göre “En İyi Kadın Spiker/Sunucu” kategorisinde Nazlı Çelik yüzde 51 ile ilk sırada yer alıyor. Çelik’i en iyi kadın spiker/sunu¬cu olarak görenler arasında AB SES grubuna mensup olanların oranıysa bir hayli yüksek… Çelik’in ardından ikinci sırada yüzde 14 ile Gülbin Tosun yer alırken, onu yüzde 8 ile Saynur Tezel takip ediyor.

ASLI ŞAFAK / Ekonomi

Katılımcılara “Ekonomi” alanından en iyi kadın gazetecinin kim olduğu sorulduğunda yüzde 24’ün yanıtı Aslı Şafak oldu. Diğer öne çıkan isimlerse yüzde 21 Meliha Okur ve yüzde 7 ile Çiğdem Toker.

BANU YELKOVAN / Spor

Son yıllarda spor alanında iyiden iyiye kadın gazetecilerin sesi yükselir oldu. Türkiye’nin En İyi Kadın Gazetecileri Araştırması’nda “Spor” kategorisinin en iyi kadın gazetecisi yüzde 24 ile Banu Yelkovan oldu. Yelkovanı, Dilara Gönder (yüzde 15) ve Ceyla Büyükuzun (yüzde 14) takip ediyor.

ASU MARO Kültür / Sanat

Araştırma kapsamında katılımcılara “Kültür Sanat” alanında en iyi kadın gazeteci kimdir?” sorusu da soruldu. Yanıtlara göre Asu Maro ipi göğüsleyen isim oldu. Maro’yı sırasıyla Nefise Karatay ve Sevin Okyay izliyor.

PINAR DAĞ Veri Gazeteciliği

Araştırma sonuçlarına göre Pınar Dağ, veri gazeteciliği alanında yüzde 43 ile en iyi kadın gazeteci oldu. Dağ’ı yüzde 15 ile Gila Benmayor takip ediyor.

HANDE FIRAT Siyaset

Siyaset alanında geçen yıl yüzde 20 ile birinci olan Hande Fırat yerini korudu. Bu yıl oranını yüzde 33’e çıkaran Fırat’ın ardından ikinci yüzde 26 ile Nevşin Mengü, üçüncüyse yüzde 14 ile Şirin Payzın oldu.

AHU ÖZYURT Dış Haberler

Dış Haber alanında en iyi kadın gazeteci geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ahu Özyurt oldu. Katılımcıların yüzde 25 ile birinci seçtiği Özyurt’u sırasıyla Amberin Zaman (yüzde 12) ve Cansu Çamlıbel (yüzde 11) izledi.

GÜLSE BİRSEL Yaşam

Araştırma verilerine göre Hürriyet gazetesinde yazan Gülse Birsel “Yaşam” kategorisinde ilk sırada yer alan kadın gazeteci oldu. Birsel’i yazdıklarıyla ses getiren Ayşe Arman (yüzde 30) ve Canan Eraslan (yüzde 10) takip ediyor.

ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ:

Kantitatif araştırma yöntemiyle ve CATI tekniğiyle 3-15 Şubat tarihleri arasında İstanbul, İzmir ve Ankara’da gerçekleştirilen araştırmaya AB, C1, C2, DE SES grubundan toplam 450
kişi katıldı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*