Veri Gazeteciliği

Hibrit Öğrenme TEOG’da Başarı Kazandırıyor – Gökhan YÜCEERİM

Jpeg

İzmir’in Çiğli İlçesinde yaşayan ve ortaokula giden 85 öğrenci Hibrit eğitim alarak, genel ortalamaya göre %7,24 oranında TEOG sınavından daha fazla puan alarak başarılı oldu.

Ülkemizde son 10 yılda eğitim modellemesi konusunda birçok değişiklik yapıldığı. Her modelleme peşi sıra da tartışmaları beraberinde getirdi. Özellikle 4+4+4 modellemesinin son dönemlerde yapılan araştırmalarda çocukların akademik başarısında istenilen gelişimi tetikleyemediği uzmanlar tarafından da belirtilmektedir.

Farklı eğitim sistemlerinin kullanılması aynı zamanda sistemin değiştirilmesinden çok niteliğinin daha da etkin hale getirilmesi noktasında çeşitli soruları akıllara getirmektedir.

90’lı yılların sonuna kadar okulların yüksek öğrenci sayısı ile başa çıkamaması, 2000’li yıllarda hızla artan derslik sayısıyla yüksek oranda çözümlendi. Okullarda fiziki düzenleme sadece derslik sayısının artmasıyla değil, görsel öğrenmeyi deneysel öğrenmeyle de pekiştirmek için laboratuvar imkanlarının da çağdaş seviyelere çıkartılmasını zorunlu koştu. Kamu bütçesi, özel yatırım ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğine giden MEB, özellikle doğu bölgelerinden başlayarak bu konuda ciddi çalışmalar yaptı.

Ancak tüm bu gayretler belli bir noktada tıkanmaya başladı. Araştırmalar, bilginin ilk anda öğrenme sürecinde yeteri kadar efektif yöntemler uygulanamadığına işaret ettiler.

Hibrit Eğitim Projesi Hazırlandı

TEOG sınavına giren çocukları hedef alarak İzmir’de 3 kişiden oluşan bir ekip tarafından proje hazırlandı. Proje ekibinde sosyolog, eğitim bilimleri uzmanı ve yazılım profesyonelleri çalıştı. Bunun için öncelikle İzmir’in Çiğli ilçesindeki ortaokulların listesi MEB verileri kullanılarak belirlendi. Bu ortaokullarda okuyan 5’er öğrencinin, sınav tarihine kadar toplam 10 haftalık ve her modül başına 4 saatlerini ayıracakları içeriklere sahip içerikler hazırlandı ve hibrit eğitim ile eğitim aldılar. Hibrit eğitimin içerisinde birçok alt başlık bulunmaktaydı. Bunlar:

*Analiz Yeteneği

*Sosyal Gelişim Becerileri

*Araştırma Yöntemleri

*Öğrenme Stilleri

*Verilerin Görselleştirilmesi

*Kodlama

*3D Tasarım

*Eğitim Koçluğu

Modüllerin hepsi çocukların TEOG sınavında sorumlu oldukları akademik içeriklerle entegre edildi. Eğitimlerin %40’ı yüzyüze, %60’ı online ortamda gerçekleştirildi. Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra istatiksel çalışmalar gerçekleştirildi ve nihai analiz yayınlandı.

İzmir’deki okulları ele aldığınızda sosyo-ekonomik ve kültürel parametreleri birbirine yakın iki okulda bile ciddi başarı farklılıklarının olduğu göze çarpmaktadır. Örneğin Kemal Hadımlı Ortaokulu’nun 2015 yılı TEOG ortalaması %48,3 iken Çiftehavuzlar Ortaokulunun %66 dolaylarında. Birbirine yakın iki okulun arasındaki yaklaşık %18 fark okulların üzerine mercek tutulmasını şart koştu.

MEB, 2015

Öğrenilen bilginin güncel yaşamda da uygulanabilir olması; sayısal verilerin sosyal yaşamda betimlenerek realize edilmesi çocukların bilgiyi kalıcılaştırma ve pratikte kullanabilmesinin önünü açmakta. Sözel bilgilerin de güncel yaşamda sadece soyut bilgiler olarak kalmaması, sayısal verilerle desteklenmesi, çocukların özellikle fikir geliştirme yeteneklerinde “savunma, gerekçelendirme” ilkelerini öğrenebilmelerini sağlamaktadır.

Hibrit Eğitim Okullara da Girmeli

Bilginin farklı alanlardan desteklenerek aktarılması, gündelik yaşama fiili olarak dökülmesi, çocukların sadece akademik başarısını etkilemekle kalmıyor; daha mutlu, gelecek de hedefleri olan, özbenliği gelişmiş bireyler olmasını sağlıyor. Okullarda farklı eğitim sistemleri denerken, eğitimin kalite bakımından içeriği boşaltılıyor; merkezinden uzaklaştırılıp çeperlerdeki kırıntılarla ilgileniliyor. İzmir’in Çiğli ilçesinde gerçekleştirilen Hibrit Eğitim modellemesiyle gerçekleştirilen proje sayesinde her okuldan 5 öğrenci TEOG’taki akademik başarısını yükseltti. Projenin çıktılarını göz önüne alarak, hibrit eğitimin tüm okullarda bulunması gerektiğini istatistiksel olarak da kavrayabiliyoruz.

 

KAYNAK:

http://izmir.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2015_01/30021805_teog_ilsonuclari.pdf

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*