Veri Gazeteciliği

İklim Değişikliğini Araştırmak İçin Yeni Veri Araçları ve İpuçları

Rowan Philp 
Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı (GIJN)

Birçok veri gazetecisi için iklim verileriyle çalışmanın zor yanı çoğunun birden çok zaman ve mekan boyutunda bir araya gelmesidir. Örneğin, bir haritadaki her küçük ızgara kare, zaman içindeki sıcaklık değişimleri hakkında farklı bilgiler içerebilir.

Ve bu “ızgaralı iklim verileri” genellikle elektronik tablolardan çok farklı olan ve birçok muhabirin aşina olmadığı NetCDF adlı bir dosya biçimindedir.

Son NICAR21 veri gazeteciliği konferansında birkaç katılımcı, GIJN gayri resmi olarak onlardan etkinliğin açılış gününde duydukları en kullanışlı tek aracı isimlendirmelerini istediğinde , Panoply adlı bir NASA veri görüntüleme uygulamasına işaret etmelerinin nedeni belki de budur.

Bu çok şey söylüyor çünkü Ulusal Bilgisayar Destekli Raporlama Enstitüsü anlamına gelen ve Araştırmacı Muhabirler ve Editörler tarafından düzenlenen NICAR’ın her oturumu, bu yıllık konferansların başlamasından bu yana yaptığı gibi, pratik olarak yararlı veri ipuçları ve dijital araçlarla doluydu. 1989 yılında ProPublica kullanılan bir niş veri setinde plajlar için kullanılan kumun kamyonlar dolusu alınmasının şiddetli fırtınalarda eridiğini söyledi.

BuzzFeed News bilim muhabiri Peter Aldhous , İklim Değişikliğini Haberleştirmek için verileri kullanma başlıklı sanal bir oturumda NetCDF veri dosyalarının ücretsiz Panoply aracına nasıl kolayca yüklenebileceğini ve daha erişilebilir iklim için özelleştirilmiş haritalar yapmak için nasıl kullanabileceğinizi gösterdi.

Panele NPR bilim muhabiri Rebecca Hersher ve iklim hikayelerini hem raporlamayı hem de anlamayı kolaylaştırabilecek az bilinen ve niş veri kaynakları hakkında ipuçları paylaşan ProPublica çevre muhabiri Lisa Song katıldı .

İpuçları arasında deniz seviyesindeki artışla ilgili haber yapmayı güçlendirmenin, kıyı deniz sıcaklıklarını ölçmenin, gelecekteki sel baskınlarını modellemenin, kasırga hasarını izlemenin ve dünyanın dört bir yanından iklim verilerini özelleştirmenin yolları vardı.

Deniz Seviyesi Verileri

Hersher, deniz seviyesinin yükselmesiyle ilgili hikayelerin iki zorluğunun olduğunu belirtiyor. Bunların ilki olarak birçok izleyicinin okyanus seviyelerinin ve değişim oranlarının dünyanın dört bir yanındaki yerel kıyılar için önemli ölçüde farklı olduğunu fark etmemesi ve ikincisi, muhabirlerin genellikle anlamaması olduğunu söylüyor. Yerel gazeteciler çoğu zaman deniz seviyesi verilerini nasıl bulacağını bilmiyor.

Yerel deniz seviyeleri hakkında küresel veriler sunan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) Gelgitler ve Akımlar Veri Trendleri’nde yerel veriler için mükemmel bir kaynak bulmak mümkün.

Hersher, “Bu verilere erişmek gerçekten çok kolay” diyor. Örneğin, Annapolis, Maryland’de deniz seviyesinin yükselmesinin Santa Monica, California’dakinden çok daha hızlı olduğunu kolayca görebilirsiniz.

NOAA Gelgitler ve Akıntılar veritabanından alınan veri grafikleri, ABD’nin Doğu Kıyısı kenti Annapolis (üstte) için deniz seviyesinin yükselmesinin Batı Kıyısı kenti Santa Monica’dan çok daha hızlı olduğunu açıkça göstermektedir. Resim: Ekran görüntüsü

Hersher , NOAA’nın yerelleştirilmiş verilerinin ve genel olarak iklim değişikliği kapsamının nasıl kullanılacağına dair “harika” bir örnek olarak South Carolina’daki Post and Courier çıkışının Rising Waters serisine işaret ediyor . Kıyı kenti Charleston için buldukları veriler, yerel deniz seviyesinin 1990’dan 2000’e 1.4 inç (3.6 santimetre) yükseldiğini gösterdi; 2000’den 2010’a 2 inç daha ve 2010’dan 2020’ye 2,7 inç daha. Hikaye, sonuç olarak, şimdi yarım yüzyıl önce yılda yaklaşık dört kez meydana gelen “rahatsız edici sel” – yüksek gelgitte sel – olduğunu buldu. Şehirde yılda yaklaşık 40 kez oluyor.

Gizli Deniz Sıcaklığı Veri Seti

Hersher, muhabirlerin kıyı deniz yüzeyi sıcaklıkları hakkında iyi veriler bulmanın da “garip bir şekilde zor” olduğunu söylüyor. Veri setinin adı bunu önermese de, NOAA Coral Reef Watch sitesi bu verilerin mükemmel ve az kullanılan bir kaynağı diyor.

Hersher, “İnsanların bu kaynağı kullanmamalarının bir nedeni, buna ‘Mercan Resifi İzleme’ denmesidir ancak bu mercanla ilgili olmayan veriler için gerçekten yararlı olabilir” diye açıklıyor. “Suyun üst tabakası için normalden sıcaklık anormallikleri olan ve nispeten yüksek çözünürlükte günlük SST anormallikleri olarak adlandırdıkları şeyi bulabilirsiniz. NOAA, indirebileceğiniz bu verilerden kendi giflerini bile yapıyor. İkinci sınıf öğrencilerinin [anlayabileceği] kullandıkları ölçeği seviyorum.”

Hersher, bu veri setlerini , kayıtlardaki en sıcak yıl olan 2020’nin neden olduğu hasara ilişkin bir NPR hikayesi için kullandı .

Gelecekteki Selleri Modelleme

Taşkın planlamasının yerel verileri ve görselleştirmeleri için Hersher, yakın zamanda ani sel gibi şeyleri planlamak için yerel yetkililer tarafından görevlendirilen gelişmiş bilgisayar modelleri olan hidrolojik modellere rastladığını söylüyor.”Bence insanların bu kaynağı kullanmama nedenlerinden biri, buna ‘Mercan Resifi İzleme’ denmesidir ancak gerçekten mercanla ilgili olmayan veriler için gerçekten yararlı olabilir.” –NPR’den Rebecca Hersher

“Bunların hepsi, belirli miktarda su düştüğünde suyun nereye gideceği ile ilgili” diye belirtiyor. “Son derece yardımcı olabilirler. Sorun şu ki siz sormadıkça bu modellerin var olduğunu asla bilemeyeceksiniz belki bir planlama veya bayındırlık işleri departmanı ya da bir yağmur suyu kurumu gerekiyor.”

Ancak Hersher, birçok yetkilinin hidrolojik model verilerini yalnızca işletmeye almanın pahalı olması nedeniyle muhabirlerle paylaşmaktan memnuniyet duyduğunu ve bunların tam olarak kullanıldığını görmenin onlar için değerli olduğunu belirtiyor.

NPR, bu modelleri ABD’nin Maryland eyaletindeki tarihi Ellicott City’deki ani sel planlaması hakkında önemli bir hikaye için kullandığını görüyoruz.

Niş Veri Setleri

ProPublica’dan Lisa Song, USGS Streamgaging Network ve Federal Acil Durum Yönetim Ajansı’nın (FEMA) Ulusal Sel Sigortası Programı gibi ABD’ye özgü NICAR21 hedef kitle veri setlerini sunmasına rağmen , daha az bilinen iklim veri kaynaklarının nasıl hedefleneceğine ilişkin ipuçları, birçok ülkedeki gazeteciler için faydalı olabilir.

  • Devlet bilim kurumlarından hem nehir derinliği hem de akış hızları için akış ölçer verilerini arayın ve zaman içindeki değişiklikleri göstermek için bu iki veri setini birlikte kullanın. Song, “Bu ölçüler geniş ağlarda kullanılıyor – nehirlere koydukları suyun yüksekliğini ölçen şeyler ve saniyedeki akarsu akışını ölçen diğer ölçüler” diyor. “Her iki tür veriyi de taşkın eğilimleri ve tarihsel eğilimler hakkında bazı ilginç analizler yapmak için kullanabilirsiniz.” ProPublica, Reveal ile ortaklaşa yürüttükleri Flood Thy Neighbor başlıklı araştırma projesi için gage verilerini kapsamlı bir şekilde kullandı ve  “ [levee koruması hakkında] ölüm kalım kararlarının ekonomi, politika ve şanstan ziyade sağlam bilim tarafından belirlendiğini” buldu.

  • Bununla birlikte, geçmiş eğilimler için akış ölçer verilerini karşılaştırırken, bir ‘elma-elma’ karşılaştırması yaptığınızdan emin olmak için ilgili anket yetkilisine danışın. “Bir göstergeyi bir mil yukarı veya aşağı yönde hareket ettirmiş olabilirler ve sıfır noktalarını yeniden kalibre etmeleri gerekiyordu” diye belirtiyor. “Verileri her zaman doğru şekilde kalibre etmeyi hatırlamadıklarını gördük.”

  • İklim değişikliğinin zararlarını ve aksi takdirde ölçülmesi zor olan maliyetleri gösterebilecek, özellikle akademik kaynaklardan alınan niş veri setlerini arayın. Örneğin, içinde kasırgalar zarar, plajları yenilemek büyük maliyet.




ProPublica, sahilleri yenilemek için kamyonlarca kumu sayan niş bir veri seti kullanarak giderek daha güçlü kasırgaların hem zararını hem de maliyetini gösterebildi. Resim: Ekran görüntüsü
  • Kalıpları ölçmek için sel sigortası veya acil yardım verilerini arayın. Örneğin ABD’de Song, FEMA’nın sürekli olarak sel hasarından etkilenen haneler için federal yardım sağlayan Ulusal Sel Sigortası Programı için ayrıntılı veriler ürettiğini söylüyor. Song, bu geniş veri setine erişmek zor olsa da, muhabirlerin bu verilerin bir kısmını veritabanını elde etmek için başarıyla dava açan Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (NRDC) çevre grubundan talep edebileceğini söylüyor .  
  • Radyo, TV ve dijital haber odaları için bir ortaklık programı sunan iklim bilimcileri ve gazeteciler etrafında kurulmuş bağımsız bir kuruluş olan Climate Central gibi, muhabirlere aktif olarak yardım etmeye çalışan basın dostu kuruluşlara ulaşın . Song, “Climate Central, iklim verileri için iyi bir genel kaynaktır ve ayrıca yerel muhabirlere özellikle de yayın muhabirlerine her türlü iklim verisine erişme ve görselleştirme konusunda yardımcı olmaya çalışan eksiksiz bir programa sahiptir” diyor.

  • Savunuculuk grupları, akademik kurumlar ve özel şirketlerden çevresel felaketlerden sonra gerçek zamanlı örnekleme verilerini arayın. Song, 2017’de ABD’de Harvey Kasırgası’nın ardından özel bir şirketin kendi mobil hava izleme laboratuvarını fırtınada hasar gören bir petrol rafinerisinin çevresine sürdüğünü söylüyor. Şirketin havadaki bulduğu verilerin, ABD hükümet gözlemcisi Çevre Koruma Ajansı’nın verilerinden daha şeffaf ve kapsamlı olduğunu söylüyor.
  • Harika bir gaz emisyonu veritabanı bulduğunuzda, derine inin. Song , LA Times’ın kapsamlı bir sera gazı emisyonu veri setlerini derinlemesine incelemenin harika bir örneği olarak, Kaliforniya’daki orman yangınlarının eyaletin emisyon azaltma yasaları tarafından elde edilen tüm çevresel kazanımları iptal ettiğini gösteren LA Times tarafından yayınlanan büyük bir 2019 hikayesine işaret ediyor .   

Izgara Yüzeyli İklim Verilerinin İşlenmesi

NetCDF dosyalarının iklim biliminde ne kadar yaygın olduğunu göstermek için, BuzzFeed’den Peter Aldhous, önemli bir iklim bilimi kaynağı olan Ulusal Atmosferik Araştırmalar İklim Verileri Merkezi Merkezi’ni araştırdı. Arşivin toplam 214 veri setinden 134’ünün NetCDF formatında sunulduğunu tespit etti. 

Bu dosyaların genellikle 2 derece enlem ve 2 derece boylam gibi her bir harita ızgara hücresi için hem bilgi hem de zaman periyotları gösterdiğini söylüyor. Örneğin, NASA’nın GISTEMP analizinin , arşivin 1880’e kadar geriye gitmesiyle, bu yüzlerce kare kare ve tüm gezegen için yüzey sıcaklığı bilgilerini yayınladığını belirtiyor .

Aldhous, “E-tablolara ve veritabanlarına aşina iseniz, NetCDF muhtemelen üzerinde çalışmayı düşünmek için garip bir formattır bu zaman boyutu ve iki alan boyutu” diyor. “Ancak bu formata bakmayı gerçekten kolaylaştıran bir yazılım var – Panoply . Çok platformludur – bilgisayarınızda Java’ya ihtiyacınız var. Kolayca indirebilir ve çalıştırmaya başlayabilirsiniz.”

Bu atölye örneğinde, NASA Panoply aracı, bir NetCDF veri dosyasından otuz yılı aşkın süredir küresel sıcaklık anormalliklerini işliyor Resim: Ekran görüntüsü

Panoply’de bir NetCDF dosyası açtıktan sonra Aldhous şunları yapmanızı öneriyor:

  • İlgilendiğiniz veri katmanını veya katmanları seçin ve bir çizim oluşturun.
  • Bir harita oluşturmak için Panoply’nin varsayılan boylam ve enlem çizim programını kullanın.
  • Haritanızın ölçeğini ve renk paletlerini özelleştirmek için Panoply’nin kullanıcı dostu filtrelerini kullanın.
  • Ülke sınırlarının üst üste bindirmeleri ve haritanın kendisi için projeksiyon türleri dahil olmak üzere veri setinizi en iyi şekilde göstereceğini düşündüğünüz seçenekleri seçerken eğlenin. 
  • Haritanızı etiketleyin ve onu resim veya animasyon olarak kaydedin.

Aldhous, “Kullanımı oldukça kolay ve deniz yüzeyi sıcaklıkları gibi şeylerle ilgili ham verilere erişmenizi sağlıyor” diye açıklıyor. 

Aldhous, kodlama deneyimi olan muhabirler için, ızgaralı iklim verilerinin Raster paketindeki R programlama dilinde işlenmesini öneriyor.

 “İklim çalışmalarımın çoğunu R’de yapıyorum ve Raster paketini kullanıyorum bu verilerle çalışmak için inanılmaz derecede güçlü bir paket” diyor. “Umarım kod ile çalışmış olanlar bu pakete bakar ve ‘çok korkutucu görünmüyor’ diye düşünürler.”  

NICAR21’de daha fazlasıyla ilgileniyor musunuz? Programın tamamına buradan , kaydedilen oturumlara ise Mart 2022’ye kadar bu bağlantı üzerinden erişilebilir ve izlenebilir . 

Ek Okuma

İklim Değişikliği: Yüzyılın Hikayesini Araştırmak

Favori Araçlarım: Alberto Cairo, Veri Görselleştirme Üzerine

İklim Krizi: Araştırmacı Gazeteciler İçin Fikirler


Rowan Philp , GIJN muhabiridir. Rowan, daha önce Güney Afrika’nın Sunday Times gazetesinin baş muhabiriydi . Bir dış muhabir olarak, dünya çapında iki düzineden fazla ülkeden haberler, siyaset, yolsuzluk ve çatışmalar hakkında haber yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*