Açık DevletAçık ErişimAçık ErişimAçık VeriAçık Veri GünüAçık Veri Günü

İnsan Hakları İçin Açık Veri Etkinliği Düzenlendi

İstanbul /Cibali
4 Mart 2017 / Cumartesi

Dağ Medya tarafından Kadir Has Üniversite’sinde Açık Bilgi Vakfı’nın desteğiyle düzenlenen Uluslararası Açık Veri Günü 4 Mart’ta dünya genelinde yapılan yaklaşık 300 etkinlikle (atölye, konferans vb.) kutlandı. 

2017 itibariyle yedincisi düzenlenen Açık Veri Günü etkinliklerinin Türkiye ayağını Açık Bilgi Vakfı iştirakçisi Dağ Medya geçekleştirdi. İnsan Hakları İçin Açık Veri (Open Data For Human Rights) temalı etkinlikte işçi ölümleri verileri toplandı ve işlendi. Hak odaklı habercilik alanında açık verinin kullanımı üzerine duruldu.


Işıl Yarımoğlu, Pınar Dağ ve Sadettin Demirel yürütücülüğünde organize edilen etkinliğin amacı  Türkiye’de meydana gelen işçi ölümleri verilerini yapılandırılmış hale getirerek, bu konuda farkındalık yaratmak ve gazeteciler, araştırmacılar, Sivil kuruluşlar için bu veriyi ulaşılabilir, paylaşılabilir kılmaktı.

 

 

 

 

 

Bu amaç doğrultusunda 2017 Ocak ve Şubat  aylarında basına yansıyan işçi ölümleri haberlerinin Google Alerts (Google Uyarıları) aracılığıyla çetelesi tutuldu. Toplanan iki aylık ham veri 10 katılımcının desteğiyle  tablo veri formatı olarak işlendi. Yapılandırılan veriler temizleme ve birleştirme işlemi sonrası açık veri lisanslı olarak Dağ Medya madencilik açık veri tabanında erişime açılacak.

Etkinlik sonunda katılımcılar İnsan Hakları için Açık Veri etkinliğine dair düşüncelerini paylaştı.


Sevgi Korkut
Sosyal Medya Uzmanı, Gazeteci


“Open Data Day 2017 (Açık Veri Günü 2017) etkinliği kapsamında aldığımız eğitim benim için oldukça verimli geçti. Öncelikle veri işlemeyi detaylı bir şekilde öğrenmiş olduk. Veri işleme ve veri kazımada hangi online araçların kullanıldığını uygulamalı olarak gördük. Atölye çalışmasında yaptığımız veri kaydı için Ocak-Şubat 2017’de hayatını kaybeden işçilerin verilerini kaydettik. Bunun için Google Alerts üzerinden alınan verileri hazırlanan şablona aktardık. Veri işlemenin aslında bir binayı ayakta tutan temel olduğunu fark ettim. Zira ham veriyi ne kadar doğru aktarabilirsen veriler o kadar sağlam bir şekilde kaydediliyor. “

 

Ahmet Ağdoğan,
Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi , 3.sınıf Gazetecilik Öğrencisi

 

“Kadir Has Üniversitesi 4 Mart Open Data Day  2017 (Açık Veri Günü 2017) Atölyesinde verimli çalışmalar yaptık. Açık Verinin ne olduğunu dinledik. Sonrasında ise açık veri üzerine çalışma yaptık. Bu çalışma 2017 yılı ocak ve şubat aylarında meydana gelen işçi ölümlerini Google Alerts ile eldi edilmiş haberler üzerinde inceleyip kayıt altına aldık. Bu verilerin daha sonra kullanılması için çalışma yaptık. Verinin hazırlanması, işlenmesi için önemli çaba gerektiğini tecrübe ederek öğrendik. Atölyedeki ekip arkadaşlarıma ve Pınar Hocama teşekkür ederim.”

 

Yasemin Akbulut
Kadir Has Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunu

 

Open Data Day 2017(Open Data Day 2017) etkinliğinde Türkiye’de Ocak ve Şubat ayında meydana gelen işçi ölümlerini verilerini işlemeye ve analiz etmeye hazır hale getirdik. Küçük verilerle çalışırken, veriyi kategorize etmeye ve hatalarını bulmaya yarayan online araçlar hakkında bilgi edindik, kısacası ham veriyi daha kolay işlemeye hazır hale getirmeyi öğrendik. Ve Open Food Fact ile ürünler ekleyip, ürün hakkında bilgileri paylaştık. Bu da bize kullandığımız ürünler hakkında farkındalık yarattı. Etkinliği hazırlayan ve davet eden Pınar Dağ’a, ve bilgileriyle katkı sağlayan arkadaşlara teşekkür ederim.

 

Onur Teksan
Kadir Has Üniversitesi , Yeni Medya Bölümü Son Sınıf Öğrencisi

 

“Bir dönem önceki bilgilerimi bir kez daha pekiştirme imkanım oldu. Her zaman arı bilgiye ulaşmak beni meraklandırır ve heyecanlandırır. O nedenle burada olmak, Dünya Açık Veri gününde de böyle bir etkinliğe katılmak beni çok memnun etti. Özellikle bugünkü etkinliğin teması olan iş güvenliği ve işçi ölümleri olması ayrı bir farkındalık yarattı.”

 

 

Faruk Aydıner
Bahçeşehir Üniversitesi, Yeni Medya Bölümü Son Sınıf Öğrencisi


“Gerek 4 Mart Açık Veri Gününde gerekse daha Dağ Medya’da yaptığım stajla hem klasik gazetecilik, Twitter gazeteciliği ve veri gazeteciliği hakkında çok şey öğrendim. Üniversitelerde yeterince verilemeyen haber yazma pratiğini gerçek mutfağında öğrenme imkanım oldu. Dağ Medya’da staj yaparken hiçbir şekilde sansüre uğramadım. Hayvan haklarından insan haklarına her konuda ufuk açan içeriklerle çalıştık. 4 Mart gününde yapılan açık veri gazeteciliği eğitimi ile hem kaynakların nasıl işleneceği hakkında bilgi edinirken veri ile nasıl haber yapılabileceği üzerine tartışmalarda bulunduk. Veri gününde, en önemli mesele olan veri işleme araçları hakkında bilgi sahibi olurken pratik yapma imkanına sahip olduk. Klasik gazeteciliğin bir nebze asla modadan düşmeyeceği iddiasına rağmen geleceğin umut vadeden veri gazeteciliği hakkında farkındalık sahibi olduk.”

 

One thought on “İnsan Hakları İçin Açık Veri Etkinliği Düzenlendi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*