Data JournalismVeri Gazeteciliği

İran’da “Veri Gazeteciliği” üzerine yapılan ilk tez

Araştırmacı Maryam Salimi,  veri gazeteciliği konusunda İran’da ilk tezi savundu. 103 veri gazeteciliği uzmanı (5 kıtada 30 ülke)  ile röportaj yapıldı. Türkiye’de yapılan Veri Gazeteciliği çalışmaları da tezde yer aldı. 

Araştırmacı Salimi çalışmasını  İran gazeteciliğine adayarak, araştırmasından bazı özetlere yer verdi:

“Bu tez, özgür yayın ve bilgiye erişimi olan İran gazeteciliğine adanmıştır”.

“Teknolojik gelişmeler, izleyicilerin gizli verilere erişmesi, yayın ekonomisi, yeni kuşağın gelişimi, sosyal medyanın ortaya çıkışı nedeniyle rekabet ortamı, medyanın izleyiciyi sınırlı bir kaynak haline getirme ihtiyacı, yaş sınırı gibi çeşitli faktörler var. Nesnelerin İnternet’i, verilerin büyümesi ve büyük veriler ve verilere serbest erişim, medyayı dünya çapında veri gazeteciliğine yönlendirdi. ”

“Bu ihtiyacı karşılamak için medyada, özellikle çevrim içi medyada, veri gazeteciliğinin rolünü anlamalı ve bu alana girmeye ve potansiyellerini kullanmaya çalışmalıyız”

“Bu araştırma, veri gazeteciliğinin çevrim içi medyadaki rolünü incelemeyi amaçlıyor ve ‘Kullanımlar ve Nitelik Kuramı’, ‘Beklenti Faydalı Kuram’, ‘Kamu Teorisi’ ve ‘Ağ Toplumu Kuramı’ üzerine kurulu.

Salami, araştırma yöntemlerine 103 veri gazeteciliği uzmanı (5 kıtada 30 ülke) ve vaka çalışması (İngiltere Guardian veri gazeteciliği üzerine odaklanarak) ile derinlemesine röportajlar yaptı.

“Bu çalışmada 37 soruyu cevaplamaya çalıştım; bunlardan 30’u, çevrim içi gazetecilik alanındaki veri gazeteciliği rolünü, veri gazeteciliğinin tanımını, veri gazeteciliğinin geleceğindeki büyük verilerin rolü ve bu konu ile ilgilenen medyayı içeren ana soruları içermektedir. Gazetecilik alanı, uzman veri gazeteciliği ekibi ve bu alandaki önde gelen ülkelerle çalışan medya “.

“Bulgulara dayanarak, uzmanlar ‘gazetecilik’, ‘izleyici etkileşimini kolaylaştırma’, ‘görsel’, ‘demokrasiye ulaşma’, ‘güvenilirlik’ rolleri mevcut.”

“Görüşülen kişiler, veri gazeteciliğinin geleceğinin pozitif olduğuna ve büyük verilerin rolü üzerindeki rolü son derece önemli olduğuna inanıyorlardı. Habercilerin ve medyanın çıkarlarını desteklemek, hükümetleri etkilemek ve etkileşimlerini desteklemek bazı veri haberciliği etkisi. Guardian ve New York Times, veri gazeteciliği ekipleri bulunan medyanın ve Birleşik Krallık ile Birleşik Devletlerin bu alandaki önde gelen ülkelerden en çok bahsettiği gibi çoktan bahsedildi. ”

“Kuramsal çerçevedeki sonuçlara göre, veri gazeteciliği medyanın kritik rol oynamasına, izleyicinin isteğini kazanmasına ve kamusal alanın yeniden canlandırılmasına yardımcı olabilir. Buna ek olarak, özel olarak çevrim içi çevredeki veri haberciliği, medyanın, İnternet Yaşamında Dördüncü  rolünü oynatmasına, ağ toplumuna yardım etmesine ve uluslararası / küresel gücün hesaplanmasına yardımcı oluyor “.

Maryam Salimi’nin tez savunması, İran’da veri gazeteciliği geliştirme önerileri ile sona erdi (özellikle bir yayıncılık sistemi aracılığıyla bilgi sunmak için hükümet, kamu ve özel kuruluşların işbirliğinin önemi, bilgiye serbest erişim, veri gazeteciliği eğitimi vb. öneriler sundu).

Savunma, İslam Azad Üniversitesi Bilim ve Araştırma Şubesinde düzenlendi ve katılımcılar Muhammed Soltanifar (danışmanlık profesörü), Younes Shokrhah ve Afsaneh Mozaffari (danışmanlık profesörleri), Shahnaz Hashemi, Nasim Majidi ve Mehrdad Navabakhsh (jüri incelemesi) ve Soroush Fathi ( Mokhtarian, Giti Aliabadi, Kazemi Dinan, Haydar Mostakhdemin Hosseini, Ali Mazloumifar idi.

Tez 19 üzerinden 19 puan aldı.

İran’daki “Veri Gazeteciliği” üzerine İlk Tez Yazılan, Savunulan Tez oldu.

Kaynak: https://www.linkedin.com/pulse/first-dissertation-data-journalism-iran-has-been-defended-salimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*