GenelVeri Gazeteciliği

KHas Yeni Medya Veri Gazeteciliği Atölye Raporu

Ekran Yakalamaları419 – 25 Şubat tarihleri arasında çevrimiçi ders modülleri ile başlayan 26 Şubat’ta Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi derslik bölümünde 6 konukla birlikte veri gazeteciliği atölyesi tamamlandı.

Atölye öğrencilere genel olarak veri gazeteciliğinin ne olduğunu, hangi tekniklerin kullanıldığını ve  kullanılan tekniklerle verinin nasıl sunulduğunu, günümüz  haber merkezlerinde ve medyada veri ile dünyayla iletişimin nasıl geliştiğini , veri güdümlü proje üretme ve verinin de haberin kaynağı olduğunu dünya ve yerli örnekler, çalışmalar, okumalar ve test çözümleriyle  çevrimiçi modüllerle  ayrıca yüz yüze  sunumlar, diyaloglarla anlatıldı.

19-25 Şubat çevrimiçi modüllere buradan ulaşabilirsiniz  || 26 Şubat programına buradan ulaşabilirsiniz  || Atölye haberi/ katılımcıların sunumlarına ve konu içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz

26 Mart Atölyesinin Katılımcıları ve Sunumlar

1-Eva Constantaras- @Internews  –Sunum
2-Pınar Dağ -www.verigazeteciligi.com -Sunum
3-Dr.Zeynep Engin- http://dataforpolicy.uk/
4-Batuhan Ersun  –Doğruluk PayıSunum
5-Ali Osman Pektaş -Mustafa Akça –Veri Bilimleri Enstitüsü
6-Berkin Akkocaoğlu -Dağ Medya /Veri Gazetecisi

İletişim, Paylaşım

Grupla iletişim Facebook, veri gazeteciliği grubu  ve e-posta üzerinden yürütüldü. Çevrimiçi olarak isteyen herkese Berkin Akkocaoğlu, Pınar Dağ ve Eva Constantarasdestek oldu.  Dropbox kullanarak dosya paylaşımları sağlandı.

26 Şubat nasıl geçti? Katılım kalitesi nasıldı?

Çevrimiçi bölümlerle paylaşımlara gidilmesine rağmen katılımcıların  çoğu içeriklere zaman ayıramamıştı.  Ancak ön paylaşımları yararlı bulduklarını belirtenler de oldu.

Zamanın sınırlı olması ve  3 saat olarak belirlenmesi veri gazeteciliği/haberciliği disiplini ile çalışma yapmaya yetmese de ankete verilen yanıtlarda atölyenin verimli ancak üretime yetersiz olduğu, sürenin daha uzun olması öneriliyor.

İnternet bağlantısı sorunları nedeniyle çevrimiçi katılanları  dinlerken yeterince anlamadıkları da verilen yanıtlar arasında.

Katılımcıların çoğu bu alanda çalışma yürütmek, veriyi daha etkin kullanmak isteyen kişilerden oluşuyordu.

Katılanlar arasında gazetecilik öğrencisi, gazeteci, akademisyen, avukat, çevre aktivisti (projesi için veri toplama tekniği geliştirmek istediği için), istatistikçi, yazılımcı ve tasarımcı vardı.

Atölye Sonrası: Mini Sınav, Anket

Atölye sonrası katılımcılara öğrendiklerini ne kadar anladıklarını anlamak için mini sınavaktarıldı, 20 katılımcıdan biri soruları çözerek döndü (başarılıydı).

Atölyenin verimliliğini anlamak  için atölye sonrası katılımcılara anket aktarıldı.
20 kişiden sadece 9’u ankete yanıt verdi.

Sonuç

*Tekrar düzenlenmesi gerektiğinde veri gazeteciliği/haberciliği atölyesi için daha fazla zaman ayrılması gerekiyor
*Atölye için ayrılan salonların yuvarlak masa/tahtası olan ve İnternet erişiminin daha iyi olduğu sınıflarda yapılması  gerekiyor


Dağ Medya Ekibi
www.dagmedya.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*