Açık ErişimAçık VeriAnalizVeri Gazeteciliği

Küçük haber merkezleri için büyük veriyi kullanma stratejileri

Veri ile çalışmak istiyorsunuz ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz?  5  strateji ile başlayabilirsiniz.

1. Tekerleği tekrar icat etmeyin

Küresel olmasına rağmen, gazetecilerin yalnızca küçük bir yüzdesi veri gazeteciliği yapıyor; ilham almak için oysa çok fazla şey var.  Sağlık, eğitim ve işsizlik gibi konular veri gazeteciliğinin evresel olarak uğraştığı konular arasında.  Veri ile çalışmaya başlamak için küçük örneklerden ilham alınabilir ve karışık analizleri içermeyen, basit, veri odaklı ve kamuya açık bilgilerden yararlanarak çalışmaya başlanabilir.  (IndiaSpend ya da Nation Newsplex iki örnek olarak verilebilir)

2. Sahip olduğunuz veriyle başlayın, sahip olmak istediğiniz verilerle değil

Dünyanın dört bir köşesinde gazeteciler, kaliteli verilere ve bilgilere erişimin olmamasından şikayet edip duruyorlar. Bu alanda çalışmamak ve vazgeçmen için büyük bir mazeret. Eğer veri gazeteciliği Afganistan’da örneğin InfoTimes’te Pajhwok Haber Ajansı ve Mısır’da yapılabiliyor ise dünyanın neresinde olursanız olun yapılabilir. Global veritabanlarını kullanın, yerel üniversitelerden yayınlar bulun, yerel düşünce kuruluşları tarafından üretilen araştırmaları kontrol edin. Hükümet verileri güvenilmezse tıpkı farklı kaynaklarla röportaj yaptığınızda olduğu gibi en doğru verileri elde etmek için alternatif veri kaynakları bulun. Veri gazetecileri sık sık mükemmel veri setini aramak için çok fazla zaman harcıyor ve en başta veri gazeteciliği becerileri pratiği uygulamak ve düzenli olarak yayın yapmak öncelikli olmalıdır.

3. Sorularla başlayın, verilerle değil

ABD seçimleri de bize kanıtladı,  yapılan pek çok veri gazeteciliği çalışması karar alma sürecinde temel konuları ele alarak bilgilendirme neredeyse yapamadı.  Sonuçta, anketlerle değil, vatandaşları hakkında soru sordukları ve oy kullanmayı planladıkları konularda bilgilendirmektir amaç. “Kullanabileceğiniz haberler” kavramı, sıkı bütçelerle küçük haber kuruluşlarına veri gazeteciliğinin değerini ispatlamak için hayati önem taşımaktadır.

4. Her şey daha etkin haber anlatmakla ilgili, görselleştirme ile ilgili değil

Kenya’da çok yolsuzluk var. Afganistan’da şiddet var. İnsanlara zaten bildiklerini söylemek için  görselleştirme ya da harita görmeye ihtiyaç duyulmaz. Türkiye’de zaten işçi ölümleri yaşanıyor , tekrar tekrar kaç işçinin öldüğünü raporlamak ve göstermek bir işe yaramayacaktır.  Kenya’daki paranın takibi konusunda yeni bir şey yapılmıyor veya Kabil’deki şiddete yönelik yeni bir düzen algılanmadıkça, bir görsel ile tekrar tekrar bilinen şeyleri anlatmaya değmeyecek. Görselleştirmelerinizin bir hikaye anlattığından emin olun. Metnin öykülerinin sayılarda ne olduğunu açıkça açıkladığından emin olun. 

5. Yalnız yapmayın

Veri toplama, veri filtreleme, veri temizleme, veri analizi, veri görselleştirme aşamalarının hepsini kendiniz yapmak zorunda değilsiniz. Alanda uzman olan kişilerden destek alarak çalışabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*