AlgoritmaAnalizAraçArama TeknikleriAraştırmaAraştırmacı GazetecilikÇeviriCrowdsourcingDataVeri Gazeteciliği

Muhabirlerin Güvenlik Güçlerinin Saldırılarını Ortaya Çıkarmak İçin Kullandıkları Adli Yöntemler

Gijn
 

Kalabalık dağıldığında veya biber gazı temizlendikten sonra yerde yüzükoyun yatan bir protestocu veya mülteci belirir. Bu çok sık karşılaşmaya başladığımız bir durum artık. Gösterilerin ardından yapılan resmi açıklamlar ise genelde şöyle olur: Gösterilerde kimse yaralanmadı veya ölmedi.

Peki tüm bu kaosun ortasında bu insanlara gerçekten ne oldu?

Araştırmacı gazeteciler yoğun bir şekilde açık kaynakları kullanarak “görsel adli yöntemler” ile durumu aydınlatmaya çalışıyorlar. Minnesota’da yaşatan George Floyd‘un ABD’de öldürülmesiyle alevlenen polis vahşeti ve ırkçılığına karşı protesto dalgaları, dünyanın dört bir yanındaki haber odalarında muhabirlerin bu niş becerilerilere her zamankinden daha fazla ihtiyaçları olduğunu gösterdi. Uzmanlar, hem COVID-19 pandemisinden hem iklim değişikliği sebebi ile ekonomik zorluklar yaşayan kitlelerin güvenlik güçleri ile daha fazla çatışacağı görüşündeler.

Görsel adli yöntemler yaklaşımı, bir ihbarcının ifadesi ile ilgili değil, daha ziyade bir görsel ve zaman bulmacasının parçalarını bir araya getirerek ya da getirildiğinde kanıt niteliği taşıyıp taşımadığı ile ilgilidir.

Bu ham kanıt sadece güvenlik güçlerinin kasıtlı saldırılarını ifşa etmekle kalmaz, aynı zamanda polise ölümcül olmayacak şekilde tasarladıkları prosedürlerin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini de açığa çıkarabilir.

Örneğin, Haziran 2020’de The New York Times, Louisville, Kentucky’deki George Floyd protestolarında sokağa çıkma yasağını uygulamak için biber gazı mermilerinin kullanılmasının evinde olan bir kişinin öldürülmesine nasıl yol açabileceği ile ilgili video kliplerde zaman işaretleri kullandı.

Yaklaşım katliamları da ortaya çıkardı

Geçen yıl BBC Africa Eye, Sudan’daki bir protesto eyleminin Facebook Canlı Yayın videolarını gerçek zamanlı olarak inceledi  ve daha sonra, Sudan’ın iktidardaki askeri konsey üyeleri tarafından işe alınan Hızlı Destek Gücü milisleri tarafından en az 61 protestocunun öldürüldüğüne dair kanıtları bir araya getirdi. Ekip, 300 cep telefonu videosundaki olayları dikkatlice yeniden oluşturdular – çekimler çoğunlukla protestocurın kaçarken çektikleri tireşimli çekimlerden oluşuyordu.

BBC Africa Eye'ın 2019'daki Hartum katliamını anlatmak için topladığı ve haritasını çıkardığı 300 cep telefonu video klibinden bazılarının fotoğrafı
BBC Africa Eye’ın 2019’daki Hartum katliamını anlatmak için topladığı ve haritasını çıkardığı 300 cep telefonu video klibinden bazılarının fotoğrafı

Nisan 2020’de, kar amacı gütmeyen araştırma grubu Bellingcat’in açık kaynak araştırmacısı Nick Waters’ın, Pakistanlı bir göçmen olan Muhammed Gulzar’ın Türkiye’de tam olarak nerede öldüğünü bulması gerekiyordu, ancak arka planda yalnızca görünüşte özel bir detayın olmadığı tarım arazilerini gösteren sosyal medya videosu vardı. Bu yüzden, tam alanı Google Earth aracılığıyla bulmak için kişinin vücudunun altındaki olukların yönünü ve arkadaki ekin modellerini kullandı. Ekip daha sonra, görüntülerde duyulan silahın yakınlığını bulmak için bir merminin süpersonik “çatlaması” ile namlu ağzının “patlaması” arasındaki zaman içindeki boşluğu araştırdı. Waters’ın ekibi hükümetin red etmiş olmasına rağmen dört medya iş birliği ile Yunan güvenlik güçlerinden çıkan ve  Muhammed Gulzar’ı öldüren ve altı kişiyi de yaralayan canlı merminin nasıl kullandığını belirlemeyi başardı.

Waters, “Genelde, bir olayın her bir görsel bilgisini kesinlikle elde etmeye çalışmakla başlarsınız ve onu bulabilen herhangi bir anahtar kelimeyi sistematik olarak kullanırsınız. Ama çoğunlukla problem çözme mantığıyla ilgilidir. ”

Şiddet içeren kamu olaylarının açık kaynaklı araştırmaları, bir zamanlar gazetecilikte bir tür doğruluk kontrolü olarak görülüyordu. Sonuç olarak nadiren polis memuru ya da askerlerin adı veriliyordu ve gerçeklerden ziyade olasılıklar üzerinde duruluyordu, bulgulardan ziyade.

Ancak bugün, yeni araçlar ve görsel adli  yöntemler – cep telefonu videolarının küresel olarak her yerde bulunmasıyla birlikte – bu araştırmaların doğrudan bir etkisinin olduğu görülüyor.

2018’de The New York Times’daki görsel araştırma ekibi, Filistinli protestoculardan oluşan yoğun bir kalabalığın içinde duran gönüllü  doktor Rouzan al-Najjar’ı 110 metrede  konumlanmış bir İsrailli keskin nişancının mermisinin izini sürdü. Kritik görüntüleri çeken cep telefonlarının birçoğunda zamanın yanlış ayarlanmış olması nedeniyle ekibin işi daha da zorlaşmıştı. Ancak her biri için meta verileri dikkatlice yeniden ayarladılar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde insan hakları ihlallerini ortaya çıkaran İngiltere merkezli bir araştırma ajansı olan Forensic Architecture‘ın yardımıyla olay yerinin mekansal bir incelemesini başlattılar. NYT ekibi daha sonra bir balistik uzmanından İsrailli bir merminin muhtemelen hedefini ıskaladığını, yerden sektiğini ve Najjar’ı göğsünden vurduğunu  öğrendi.

NYT’de kıdemli bir açık kaynak muhabiri Malachy Browne, “Her zaman makul bir şüphenin ötesine ulaşmaya çalışırsınız, her zaman bu açıyı yakalamaya çalışıyoruz. Örneğin, geçen yıl Suriye’deki hastanelerin bombalanmasıyla ilgili araştırma serimizde, ‘Muhtemelen Rusya bunu yaptı çünkü tanıklar söyledi,  Rus uçaklarını da duymuşlar ‘ deseydik etki yaratmazdı. Bu saldırıların anını belirlemek ve pilotları belirlemek  çok daha büyük bir etki yaratırdı. Ancak yargıç ve jüri olamayacağımız zamanlar vardır – bu nedenle  gerçekleri bulduğumuzda  sunmamız gerekiyor. ”

Alexa Koenig, Berkeley’deki California Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma Laboratuvarı‘nın kurucu ortağı, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yeni nesil açık kaynak muhabirlerinin kadın gazeteciler tarafından yönetildiğini söyledi. Kadınlar laboratuvardaki araştırmacı  olan öğrencilerin  yaklaşık %70’ini temsil ediyor – büyük medya ile ortak ve coğrafi konum gibi görevlerde ayak işlerinin çoğunu yapıyor – ve tüm laboratuvar liderliğini kadınlar yönetiyor.

Mart ayında Washington Post, Batı Sahra’da siyasi bir mahkumun serbest bırakılmasını kutlayan bir etkinlikte insanların polis tarafından nasıl dövüldüğünü ortaya çıkarmak için laboratuvardaki öğrenci araştırmacılarla iş birliği yaptı. Koenig, “Bu yöntemlerin 21. yüzyılda habercilik için kritik olacağını ve merkezi hale geleceğini düşünüyorum” dedi. “Özellikle çatışma durumlarında, muhabirlerin sahaya inmesi giderek zorlaşacak.”

Video ve drone görüntülerinden oluşturulan bu 3 boyutlu model, İsrailli bir keskin nişancının mermisinin gönüllü doktor Rouzan al-Najjar'ı nasıl vurup öldürdüğünü gösteriyor. Fotoğraf: Forensic Architectureve The New York Times
Video ve drone görüntülerinden oluşturulan bu 3 boyutlu model, İsrailli bir keskin nişancının mermisinin gönüllü doktor Rouzan al-Najjar’ı nasıl vurup öldürdüğünü gösteriyor. Fotoğraf: Forensic Architectureve The New York Times

Herhangi Bir Muhabir Adli Yöntemleri Kullanabilir

Önde gelen açık kaynak araştırmacılar, tüm muhabirlerin, teknik becerilere sahip olmayanların bile, temel görsel yollarla protestoculara verilen zararın nedenlerini araştırabileceğini ve bu alanda kullanılan bir dizi gelişmiş araçtan korkmamaları gerektiğini vurguluyor. Birkaç farklı açıdan toplanan görsel kanıtlar yeterli olabilir.

2017’de, Najjar’ın öldürülmesini ifşa etmek için insansız hava araçları ve 3D modelleme kullanan aynı NYT ekibi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyareti sırasında güvenlik görevlilerinin Washington DC’de protestocuları nasıl dövdüğünü de ortaya çıkardı. Bu sefer gazeteciler sadece TV ve sosyal medya görüntülerini kullandı. Bu kanıtlar iki günde oluşturuldu ve önemli görüntülerin bir kısmıda genel kaynaklardan elde edildi. Burada, gazeteci Browne bir tanığa kavgayı yakından kaydetmiş olup olmadığını sordu ve dosyayı bir Google Drive bağlantısında aldı. Ekip daha sonra çeşitli klipleri kare kare beş açıdan inceledi ve kitlesel saldırının arkasındaki 24 kişiyi belirledi.

Gazeteci Browne, ” Derin araştırma yapmadan herkes bunun gibi haberler yapabilir. Nihai araç gözünüzdür ve görüntülere dikkatli bakmak önemlidir. Çalışmalarımızın çoğu, açık kaynak haberciliği ve adli görsel-işitsel analize dayanıyor, ancak geleneksel habercilik yöntemleri de kullandık. ”

Konunun uzmanlarından 12 teknik ve 12 araç listesi oluşturdu Gijn, aşağıda listeyi okuyabilirsiniz:

Kalabalıklar Arasındaki Olayları Ortaya Çıkarma Teknikleri

*İlk olarak, materyali keşfetmeye odaklanın – mümkün olduğunca çok ham video ve görüntü indirip arşivleyin – ve ardından doğrulama, coğrafi konum ve son olarak kronolokasyon (zaman çizelgeleri oluşturma ve senkronize etme) üzerinde çalışın. Facebook ve TikTok’tan CCTV ve ses kayıtlarına kadar her şeyi kullanarak ilk aramanızı geniş tutun ve arama geçmişinizden sayfaları arşivleyin. Tipik olarak, Nerede, Ne Zaman, Nasıl ve Kime soruları sizi çözüme götürür.

*Ayırt edici giysiler gibi işaretçiler kullanarak bireyleri video kliplerde izleyin. Bir erkeğin kellliği ,  NYT’nin protestocular arasında  Türk güvenlik güçleri tarafından dövülmesine ilişkin araştırmada nemli bir  işaret olmuştu.

Muhammed Gulzar’ın kot pantolonunun dizindeki bir yırtık, gazetecinin vücudunun başka hiçbir kısmının görünmediği başka bir videoda onun izlemesine yardımcı oldu. Kaynak: Bellingcat

*Protestoların veya diğer olayların yakınındaki işletmeleri ziyaret edin veya onlarla iletişime geçin ve CCTV veya güvenlik görüntülerini görmek isteyin. Başlangıçta reddederlerse, onlara olayla ilgili haberinizi gösterin ve tekrar sorun. Ayrıca, bir muhabirin niyetini  gördükten sonra fikirlerini değiştiren birçok kişi fikrini değiştirdiğinden, başlangıçta konuşmak istemeyen tanıklara bir serideki ilk hikayenizi gösterin. Savunma avukatları ayrıca hem CCTV hem de polis vücut kamerası görüntüleri için iyi bir kaynaktır.

*Video kliplerinizi yan yana düzenleyin ve kare kare inceleyin. Ortak çalışmalar için, materyalleri Google E-Tablolar gibi uzak ortaklarla paylaşmayı kolaylaştıran platformlarda düzenlemeyi düşünün.

*Zaman izleri güvenilir değilse, arabanın kapısının kapanması veya bir ışığın yanması gibi hepsinde görünen geçici işaretleri arayarak videoları senkronize edin.

*Her gün kullandığınız tanıdık araçları hatırlayın. Bir protestocunun veya polis memurunun belirli bir süre içinde A noktasından B noktasına yürüyemeyeceğini göstermeniz gerekiyorsa, bu adresleri Google Haritalar’a girin, araba ve toplu taşıma süreleriyle birlikte otomatik olarak bir yürüme süresi oluşturacaktır. Bu yöntemler, izleyiciler tarafından bilinme ve güvenilme gibi ek faydalara sahiptir.

Mavi çizgiler, Bellingcat'in silah sesleri ve araba kornası gibi işaretler kullanarak Yunanistan sınırındaki mülteci çatışmalarından video kliplerin zamanlamasını nasıl senkronize ettiğini gösteriyor. Resim: Bellingcat, Forensic Architecture ve Lighthouse Raporları
Mavi çizgiler, Bellingcat’in silah sesleri ve araba kornası gibi işaretler kullanarak Yunanistan sınırındaki mülteci çatışmalarından video kliplerin zamanlamasını nasıl senkronize ettiğini gösteriyor. Resim: Bellingcat, Forensic Architecture ve Lighthouse Raporları

*Kesin verileriniz ya da kanıtlarınız yoksa, bireyler yerine zarardan sorumlu gruplara odaklanın ve bunları tanımlayın. Güvenlik güçlerini suçlamak, yüz tanıma ve hatta balistik de dahil olmak üzere çok daha fazla çalışma gerektirebilir.

*Bir kişinin veya nesnenin, çevresindeki ayırt edici özelliklere göre konumunu belirlemek veya kameranın nerede olduğunu bilmek için “kesişme” yöntemini kullanın. Örneğin, bir direk ve bir kilise kulesinden hayali bir çizgi çekilebilir ve bir yol ile bir bina köşesi arasında ikinci bir çizgi ile bir kesişme noktası bulunabilir. Google Earth Pro, ekrandaki bu nesneler arasına düz çizgiler çizmenize olanak tanır.

 

Bellingcat, Google Earth Imagery'nin yardımıyla, bir minare ve bina sütunundan (sarı çizgi) bir çizgiyi ve uzaktaki bir çatıdan ve yakındaki bir restorandan (kırmızı çizgi) bir çizgi çizerek en üstteki görüntüyü çeken kameranın konumunu düzeltti ve kesiştikleri yeri yukarıdan buldu. Bu, Yemen'deki bir pazara yapılan hava saldırısından kullanılan bombanın karakterini ortaua koydu.
Bellingcat, Google Earth Imagery’nin yardımıyla, bir minare ve bina sütunundan (sarı çizgi) bir çizgiyi ve uzaktaki bir çatıdan ve yakındaki bir restorandan (kırmızı çizgi) bir çizgi çizerek en üstteki görüntüyü çeken kameranın konumunu düzeltti ve kesiştikleri yeri yukarıdan buldu. Bu, Yemen’deki bir pazara yapılan hava saldırısından kullanılan bombanın karakterini ortaua koydu.

*Etkinlik zaman çizelgelerinizle eşleşmeyen zaman noktalarına sahip videoları kısaltmayınız. Araştırmacılar, cep telefonu saatlerinin genellikle yanlış ayarlandığını ve meta verilerin, doğru bir saatle senkronize olacak şekilde yeniden kalibre edilebileceğini keşfettiler.

*Travmatik olayların anısı genellikle ciddi şekilde kusurlu olduğundan, yeniden yapılandırmaya başlarken uzayda ve zamandaki olayların görgü tanıklarının ifadelerine güvenmeyin. NYT, Rouzan al-Najjar’ın öldürüldüğü protesto alanındaki birkaç sağlık görevlisinin nerede durduklarını yanlış hatırladıklarını ve bazılarının, yalnızca bir atış olduğu halde belirli bir noktaya iki el ateş edildiğinden emin olduklarını tespit etti.

*Görsel kanıtları değerlendirerek veya profesyonel bir tercüman kullanarak ilk haberleri araştırın. Bellingcat, Muhammed Gulzar’ın sınırda “kapının yakınında” olduğunu ilk haberlerden anladı, ancak birkaç video ile bunun kanıtını bulamadı. Bunun yerine, Gulzar’ın sınırdaki bir çukurun yakınında olduğu ortaya çıktı. İlk çeviride “delik” ve “geçit” karıştırılmış olabilir.

*İzleyicinin anlaması için gerekli olmadığı sürece kamera görüntüsünü manipüle etmekten kaçının ve eğer yaparsanız neden değiştirdiğinizi açıklayın. Bununla birlikte, orijinal video bağlamında sunulduğunda, bir nesneyi, bir silahı yapay şekilde vurgulamak uygundur.

Geniş Bir Ağ Oluşturmak

BBC Africa Eye’ın editörü Marc Perkins, Mayıs 2020’de Webby Ödülü kazanan Sudan Livestream Katliamı hikayesinin birçok açık kaynak haberciliği unsurunu içerdiğini, ancak üç temel üzerine inşa edildiğini söyledi: öncü kodlama çalışması, ayakkabı- deri haberciliği ve her şeyden önce, filme alan protestocuların cesareti.

“Çekilmiş pek çok video gerçekten orada değil, bu yüzden Ben Strick’in yaptığı – açık kaynak araştırmacımız – kendi senaryosunu, kendi kodunu geliştirmekti, bu da tüm bu canlı akışları koparıyordu,” dedi Perkins. “Arapça ve İngilizce kod sözcükleri takılıydı. Yani protestoların olduğu gün süreci çoktan yerine getirdi, böylece tüm bu akışları olurken [yakalayabildi]. Genellikle bu akışlar kaybolur. Harika bir teknik çabayla basit bir arama ile bulamayacağım videoları bulmak için aylarca YouTube eğitimi almıştı. ”

Perkins, araştırma sırasında ekibin çoğu zamanını uydu görüntüleri ve Google Haritalar gibi araçlar kullanarak 300 videonun tamamının coğrafi konumunu belirleyerek geçirdiğini söyledi. Daha sonra olayların ses, insanlar ve binalar tarafından oluşturulan gölgeler ve diğer işaretçilerle gerçekleştiğini kronolojik olarak belirlediler.

Strick, Sudanlı bir yapımcı ve iki Sudanlı gazetecinin yanı sıra kendi açık kaynak ekibi, Arapça çevirmenler ve dış işbirlikçilerle çalıştı.

“Bir bakıma, biz muhabirlerin çalışma şeklimizin tam tersi, burada ‘Tamam, bu harika videom var’ dediğinizde, bekliyorum, kimseye söylemiyorum ve ben editörüme koş, ”dedi Perkins. “Açık kaynak bu şekilde çalışmaz. Bulmacayı bir araya getirmek için çok sayıda insana ve çok sayıda ortak çalışmaya ihtiyaç var. ”

Perkins’in meslektaşı Bertram Hill, kısa süre önce, Afrika veritabanlarına özel birkaçını da içeren 200’den fazla açık kaynak ve adli araçtan oluşan kapsamlı ve erişilebilir bir liste geliştirdi ve haritasını çıkardı.

Perkins, “Bu gösterge panosu Afrika’ya özgü, ancak açıkçası küresel de olsa,” dedi. “Bu, GIJN’nin paylaşmasından mutlu olduğum bir şey. Her haber odasında bir muhabir bile bu araçlar hakkında biraz bilgi edinebilirse, [Afrika] kıtasında gerçek bir fark yaratırdı. ”

İki düzine kategoriye ayrılmış bu kaynak bu bağlantıda bulunabilir.

Venezuela’daki Ultimas Noticias’ın 2014 yürüyüşünde Caracas’ta iki öğrencinin ölümlerinin hükümet istihbarat servislerinin dört üyesi tarafından canlı ateşle bağlantılı olduğunu ortaya çıkarmak için video görüntülerini analiz eden bir araştırmada da Sudan hikayesinden benzer parçalar vardı.

Video Klipleri Uzayda ve Zamanda Düzeltme

Bellingcat’s Waters, işbirliğinin Gulzar soruşturmasının anahtarı olduğunu söyledi – birçok açık kaynak araştırmasında olduğu gibi – projeyi koordine eden Hollandalı kar amacı gütmeyen Lighthouse Raporları, Forensic Architecture ve Der Spiegel ve Sky News tarafından yapılan video analizi ve özel soruşturma. Türkiye ve Yunanistan’da yer bildirimi.

Waters ekibi, Mart ayında Yunanistan sınırı yakınlarında yaralanan altı mültecinin tümünü gösteren kliplerin her birinin yerini ve zamanını buldu.
Waters ekibi, Mart ayında Yunanistan sınırı yakınlarında yaralanan altı mültecinin tümünü gösteren kliplerin her birinin yerini ve zamanını buldu.

Bellingcat’in artık soruşturmalarının video toplama aşaması için “keşif” kelimesini kullandığını, çünkü materyalin bazen Malezya Havayolları MH17 seferberliğinin düşürülmesi gibi yasal işlemlerde kullanıldığını söyledi.

Waters, “Coğrafi konum belirlerken, bu görüntüdeki her bilgi parçasını alıp [diğer verilerle] tutarlı olduğu yerleri bulmaya çalışıyorsunuz,” dedi.

“Genel alana zaten sahiptik ve görüntülerde [sınır] çit çizgisini görebiliyorduk, bu yüzden [Gulzar] ‘ın içinde olduğu bir kutuya sahiptik. Çite bakan, çiti daraltan yarıkları görebiliyorduk Arka planda iki özellik vardı – bir höyük ve bir ağaç çizgisi – bu onu dikey oluklu iki alana daralttı. Ve bunlardan sadece birinde iki alan arka planda buluştu ve oradaydı – güney sahasının güneybatı köşesi. ”

Yer sabitlendiğinde ve uydu görüntüleriyle görselleştirildiğinde, ekip olayların zamanını düzeltmek zorunda kaldı. Waters, silah sesleri modelinin – otomatik patlamalar, çift vuruşlar ve tek atışlar – bu kronolokasyonda çok önemli olduğunu söyledi.

“Bu mermiler, bir M16 veya başka bir 5.56 mm saldırı tüfeğiyle uyumlu bir tüfekle geldi – tabanca veya tabanca değil,” dedi. “O gün Yunan güçleri Türkiye’ye canlı mermi ateşledi. Ve tek bir videoda veya fotoğrafta o sahneye yakın herhangi bir Türk kuvveti görmedik. ”

Protesto Olaylarını Açmak için Araçlar

Adobe Premiere Pro veya Avid Media Composer gibi zaman çizelgesi tabanlı video düzenleme araçları. Materyallerinizi tek bir ekranda düzenlemek için bunları ve ses işaretlerini senkronize etmek için Adobe Audition gibi ses araçlarını kullanın. WatchFrameByFrame gibi açık kaynaklı araçlar analize yardımcı olabilir.

Google ve Twitter’da video izlemek için gelişmiş arama işlevleri. Önde gelen açık kaynak araştırmacıları, ısmarlama araçlardan çok bunlara güveniyor ve birçok muhabirin düşündüğünden çok daha güçlü olduklarını not ediyorlar. Daha doğru sonuçlar için Google’da “site: youtube.com” gibi ifadelerle diğer alan adlarını arayın.

Uydu görüntüleri. TerraServer, mevcut görüntülere ücretsiz olarak göz atmanıza izin verirken, Maxar DigitalGlobe, görüntülerinin yüksek çözünürlüğü nedeniyle birçok araştırmacı tarafından değerlendirilmektedir. Planet Labs ayrıca çeşitli araştırmalarda merkezi bir rol oynadı.

Bir uydu görüntüsü, Türkiye’nin Yunanistan sınırına yakın yerlerde ateş altındaki mültecilerin durumunu düzeltmeye yardımcı oldu. Fotoğraf Planet Labs ve Bellingcat
Bir uydu görüntüsü, Türkiye’nin Yunanistan sınırına yakın yerlerde ateş altındaki mültecilerin durumunu düzeltmeye yardımcı oldu. Fotoğraf Planet Labs ve Bellingcat

Google Earth. Waters, “Google Earth harika – şimdiye kadar kullandığımız en iyi coğrafi konum belirleme aracı” diyor. Ayrıca tarihi uydu görüntüleri sağlıyor ve çok serbest bir lisansa sahip. Ayrıca içinde Manzara adında bir araç var ki bu harika. Suriyeli subayların [orada] olduğunu göstermek için, durdukları yere gidebilir ve bakış açılarını görebiliriz. Kesinlikle sezgiseldi. ”

Suncalc. Bu araç, güneşin belirli bir zaman ve yerde gökyüzündeki konumunu bilmenizi sağlar. Bu, araştırmacıların resimdeki bir olayın gerçekleştiği zamanı hesaplamak için gölgeleri kullanmasını sağlar.

Bellingcat Bu askerlerin oluşturduğu gölgeler, Bellingcat'in kıdemli Suriyeli generallerin bir kasabayı kimyasal silahlarla saldırıya uğramadan kısa bir süre önce gözlemlediklerini belirlemesine yardımcı oldu.
Bellingcat
Bu askerlerin oluşturduğu gölgeler, Bellingcat’in kıdemli Suriyeli generallerin bir kasabayı kimyasal silahlarla saldırıya uğramadan kısa bir süre önce gözlemlediklerini belirlemesine yardımcı oldu.

YouTube’da tam olarak tarihe göre arama yapmak için kendi programınızı geliştirmeye çalışın veya Bellingcat gibi kendi dahili programları olan kuruluşlarla işbirliği yapın. Araştırmacılar, YouTube’un dahili arama işlevlerinin zayıf olduğunu ve Montaj gibi iyi gelişmiş arama işlevlerinin bile her zaman yeterli olmadığını keşfettiler.

Hunch.ly gibi arşivleme araçları. Ekran görüntülerini ve URL’leri kaydetme ihtiyacını ortadan kaldırarak yalnızca web sayfalarını otomatik olarak yakalayıp kaydetmekle kalmaz, aynı zamanda bir hikayede kullandığınız kanıtın değiştirilmediğini göstermeye de yardımcı olabilirler. Waters, “Bu% 100 bir çözüm değil, elimizdeki en iyisi” dedi.

Topaz gibi yapay zeka destekli görüntü keskinleştirme araçları. Bu teknoloji bulanık görüntüleri önemli ölçüde netleştirebilirken, muhabirlerin okuyucuları yeni görüntünün aracın yorumunu temsil ettiği konusunda bilgilendirmesi önemlidir.

Spektrogramlar. Frekansların bu görsel temsilleri, örneğin, bir kurban ile tetikçi arasındaki mesafeyi tahmin etmek için kullanılabilir.

Beck Audio Forensics Bu spektrogram, kırmızı renkli süpersonik bir merminin “çatlaması” ile Yunanistan sınırı yakınında kullanılan bir tüfeğin (sarı renkte) arka “patlaması” arasındaki boşluğu göstermektedir. Fotoğraf: Beck Audio Forensics'in izniyle kullanılmaktadır.
Beck Audio Forensics
Bu spektrogram, kırmızı renkli süpersonik bir merminin “çatlaması” ile Yunanistan sınırı yakınında kullanılan bir tüfeğin (sarı renkte) arka “patlaması” arasındaki boşluğu göstermektedir. Fotoğraf: Beck Audio Forensics’in izniyle kullanılmaktadır.

Invid, Facebook ve YouTube gibi platformlarda videodan ana kareleri çıkararak video materyalini doğrulamaya yardımcı olan önemli bir araçtır, böylece geçmişte kapak resimlerini arayabilir ve orijinal sürümü bulabilirsiniz.

Pipl ve Spokeo gibi insanları bulan uygulamalar, hemen hemen her ülkedeki tanıkları ve kahramanları belirleyip doğrulayabilir. Bir kişinin e-posta adresini bilmek, bu uygulamaları özellikle alternatif kişileri ve arka plan ayrıntılarını bulmada güçlü kılar.

Tersine görsel arama aracı olan Tin Eye ve Google Görsel arama, daha fazla arka plan ayrıntısına sahip kırpılmamış görseller de dahil olmak üzere web’deki önceki görselleri bulmanıza yardımcı olabilir.

Waters, malzemeye yeni bir kişiyi, sürecin sonlarında – “yeni bir dizi göz” – incelemeye davet etmenin daha önce gözden kaçırılan ayrıntıları ortaya çıkarabileceğini söyledi. 1 Ekim 2019’da Hong Konglu bir protestocunun açıkça vurulmasıyla ilgili New York Times hikayesi için Waters, önceden analiz edilmiş videoyu kontrol etmeye davet edildi. Birincil raporlama ekibinin hikayeyi çoktan çivilediğini buldu, ancak bulmacanın son parçasına işaret edebildi: protestoculardan birinin polisle çatışmada çekiç kullandığını.

Organize Olmanın Önemi

Gazetecilerin bu iş için teknoloji uzmanı olmaları gerekmese de, görsel materyallerini organize etmeleri gerekiyor.

1 Haziran 2020’de, Amerikalı restoran sahibi David McAtee, müşterileri evinin içine sığındıktan sonra Louisville’de sokağa çıkma yasağını protesto eden polis tarafından vurularak öldürüldü.

Ne olduğunu araştırmak için NYT’den Malachy Browne, Adobe Premiere Pro düzenleme programını açtı ve bilgisayar ekranını dört video gösterecek şekilde böldü.

New York Times Malachy Browne, David McAtee’nin evindeki insanların ön kapıya ateşlenen biber mermilerine nasıl tepki verdiklerini anlamak için CCTV görüntülerini (solda) Facebook canlı yayın görüntüleriyle senkronize etti.
New York Times
Malachy Browne, David McAtee’nin evindeki insanların ön kapıya ateşlenen biber mermilerine nasıl tepki verdiklerini anlamak için CCTV görüntülerini (solda) Facebook canlı yayın görüntüleriyle senkronize etti.

Solda, yerel polis tarafından sağlanan üç açıdan sessiz CCTV görüntüleri vardı ve bunları sağda farklı bir açıdan sesli bir Facebook canlı yayınına benzetti. Güvenilir görünmedikleri için video zaman damgalarını kullanamayacağına karar verdi. Bu yüzden Browne’ın ekibi, her birinde görülen üç işaretleyiciyi kullanarak videoları senkronize etti: Canlı yayını filme alan kişi kamyonunun kapısını kapattığında araba ışıkları açıldığında ve videoda yürüyen bir adam sağ ayağını diktiğinde.

Browne, “Sonra dört çerçeveyi de sıraladık ve canlı yayından CCTV’deki her eylemi duyabildik ve kimin ilk ateş ettiğini ve bu trajik ölüme neyin yol açtığını görebildik,” dedi. “Polisin şiddet içermeyen kalabalıkları nasıl dağıtacağına dair kendi kurallarını ihlal edip etmediğini görebiliyorduk, bu ne olduğuna dair sonucumuzdu.”

Polis ölümcül olmayan biber topu mermileri kullandıklarını bilse de, hikayenin sahneyi yeniden canlandırması, restoratör McAtee’nin tehdidi anlamak için diğer görsel ipuçlarına güvenmek zorunda olduğunu ortaya çıkardı: Masanın üzerinde patlayan bir şişe görüyor ve bir şey çarpıyor koyu üniformalı adamlar kompakt silahlarla yaklaşırken ön kapısı yeğeninin kafasına birkaç santim yakınlıktaydı. Kafası karışan McAtee, tabancasıyla ateş eder ve ardından polisin canlı ateşiyle öldürülür.

Bu arada, günümüz medyasının vücut sayılarına yaptığı vurguda, protestoculara yönelik ölümcül olmayan şiddet kolayca dikkatini kaybedebilir.

Fransız film yapımcısı David Dufresne, sistematik bir habercilik odağının, Fransız Sarı Yeleklilere yönelik şiddeti soruşturma projesiyle, sistematik polis baskısını nasıl ortaya çıkarabileceğini gösterdi. Dufresne, 2019’da Fransa’nın Büyük Gazetecilik Ödülü ile tanınan bir soruşturmada protestoculara yönelik 800’den fazla polis şiddeti veya suçu – 24 körleme vakası ve 279 kafa yaralanması dahil – ortaya çıkardı.

Dufresne, pek çok protestoda bu kadar çok yaralanmayı değerlendirirken ağını derin değil, daha geniş bir alana yaymaya karar verdi, ancak çevrimiçi olarak elde ettiği her resim, röntgen veya video için doğrulandı. Metapicz aracının, bunların meta verilerini doğrulamada etkili olduğunu buldu. Dufresne soruşturmasını devam ettirdi ve 2020 Haziran ortasına kadar göstericilere karşı 340’ı kafa yaralanması dahil toplam 950 polis şiddeti vakası kaydetti.

Açık Kaynaklı Çalışma Heyecan Verici Olabilir

Waters gibi araştırmacılar için, izleyicilere ham kanıt sunma konusunda özel bir heyecan ve insanların sezgisel olarak anlayabileceği bir sunum seçmede yaratıcı bir zorluk var.

Bellingcat, her olay için kanıtların ağırlığına bağlı olarak, Yunan sınırı yakınlarında mültecilerin vurulmasına ilişkin aynı hikayedeki bulguları için farklı olgusal standartlar uygulayacak kadar ileri gitti.

Waters, “Olasılıklar dengesine gelince, Gulzar’ın muhtemelen Yunan güvenlik güçleri tarafından vurulduğunu söyleyebiliriz” dedi. “Bununla birlikte, sabah 10: 57’deki bir olayla ilgili olarak, Yunan kuvvetlerinin Dörtlü Kaza dediğimiz [farklı] bir kişiyi vurup yaraladıklarının makul şüphenin ötesinde olduğunu söyleyebiliriz.”

Alan, bulmaca parçalarının bir araya getirilmesiyle tanımlanırken, gazetecilik evrekası anları hala yaşanmaktadır.

NYT’den Browne, “Adrenalin patlaması olabilir” dedi. Ekibinin bir Suriye hastanesinin bombalanmasıyla ilgili raporuna atıfta bulunarak şunları ekledi: “Bence en iyi yol – ve bu ekibimizin iki üyesi içindi – bir Rus pilotun araştırmakta olduğumuz bir hastanenin koordinatlarını okuduğunu duyduğumuzda. Konuştuğumuz bir kaynakta Rus pilotlarının sesi vardı ve biraz daha derine indik ve birisi tıpkı polis tarayıcısı gibi bir sistem kurmuştu. Sonra pilot tam koordinatları bombaladı.

“Bu davayı çözdü.”


Rowan Philp, GIJN’de muhabir. Rowan eskiden Güney Afrika’nın Sunday Times gazetesinin baş muhabiriydi.  Dış haberler muhabiri  olarak dünya çapında iki düzineden fazla ülkeden haberler, siyaset, yolsuzluk ve çatışmalar hakkında haber yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*