Data JournalismİstatistikKaynakOpen DataVeri Gazeteciliği

#NICAR18 son gününde!

IRE ve NICAR tarafından 8-11 Mart tarihleri arasında Amerika’nın Chicago eyaletinde Marriott Downtown Magnificent Mile’da bu yılki konusu Veri Gazeteciliği olan Bilgisayar Destekli Habercilik Konferansı 2018 (CAR) 8 Mart tarihinde başladı.

223 oturum, panel, atölyenin olduğu konferans dünyada düzenlenen en önemli gazetecilik konferanslarından biri. Konferansın bu yılki teması ağırlıkta Veri Gazeteciliği olup alanında uzman 300’ün üstünde konuşmacı katıldı.Konferansın 1.2.3.günü tamamlanırken, bugün son günü.  Günde 50’nin üstünde oturum , panel ve atölyelerin olduğu konferans Nicar tarihinin en kalabalık konferansı olarak belirtiliyor.

Fotoğraf: Max Harlow ‏

4. ve son gün

NİCAR18’in son günü ise 24 oturum ile son buldu.

Oturum, panel, demo, atölye başlıkları şöyle: “OpenElections (Election/Politics Track),Python: Let’s scrape a website (repeat session),No passport needed: How to find relevant international data, JavaScript: Reactive frameworks without fear,Excel 3: Pivot tables (repeat session),Cryptoparty (Security Track),Digging into data for stories (cont’d-Sunday) *pre-registered attendees only,Sensor journalism: How do we do it and what are the limits?,Serverless applications for the newsroom,Install party,Finding and using climate change data,JavaScript: Build a Leaflet.js map,So, you want to cover health care? Here’s how. Follow the people, the money, the data,Finding your target in the money laundering capital of the world,Cleaning in SQL,Python: Writing tests for your code,Importing data into Excel,Excel for business and economics,How to avoid rookie mistakes,Geocoding addresses,Stats 3: Logistic regression (in R),Archiving data journalism,Data rescue party.”

Giannina Segnini, Nana Boakye-Yiadom, Pinar Dag’ın paneli olan, “No passport needed: How to find relevant international data” ise uluslararası veri kaynaklarının neler olabileceği, engeller ve örnek projelere yer verildi.

Pınar Dağ’ın sunumu:

 

3.gün 

Konferans üçüncü gününde. Açılış ve kayıtların ardından ilk atölye R ve r Stüdyo ile başladı, ayrıca orta seviyede R bilenler için ayrıca atölye düzenlendi. Geliştirilen “grafik uygulamaları ,  hızlı veri ile haber anlatımı, Excel’de istatistik, Python,veri madenciliği, veri muhabiri gibi düşünmek, R ististiği, R ile veri analizi,  JavaScript, Google e-tablolar, Twitter verisini toplama, CSVkit, veri kültürü geliştirme” ve daha fazlasını kapsayan oturumlar düzenlendi.

NİCAR18, 8 Mart programından iki oturumun ekran görüntüsüdür. https://www.ire.org/conferences/nicar18/schedule/

1.2.gün

Bu yıl konusu ağırlıkta #VeriGazeteciliği olan Bilgisayar Destekli Habercilik Konferansı 2018 dün #Chicago ‘da başladı. Açılış ve kayıtların alındığı ilk günde oturumlar ve uygulamalar ve paneller de yapılmaya başladı.

#NICAR18 @IRE_NICAR ekibi ilk kez katılanlar için ise harika bir rehber hazırlayarak, üç aşamalı bir yönlendirme sağlıyor.

 

Bu yıl NICAR18’in,  1200 katılımcı ve bunların neredeyse 100’den fazlasının uluslararası  katılımcılardan oluşan en büyük NICAR etkinliği olduğu belirtiliyor. Dün (8 Mart) başlayan etkinliğin ilk gününde eş zamanlı 75 etkinlik vardı.

Tüm gün süren eş zamanlı eğitimler, paneller, demolar, sunumlar, tartışmalar gün be gün buradan takip edilebiliyor.

NİCAR18, 8 Mart programından iki oturumun ekran görüntüsüdür. https://www.ire.org/conferences/nicar18/schedule/

 

 

Bugün ise konferansın 2.gününde  50’nin üstünde etkinlik yapılıyor.  

 

NİCAR18, 9 Mart programından iki oturumun ekran görüntüsüdür. https://www.ire.org/conferences/nicar18/schedule/

 

Konferansta Türkiye’de Veri Gazeteciliği oturumu da olacak. Oturumda Türkiye’de veri kaynakları ve bölgesel olarak veri kaynaklarına erişimin nasıl sağlandığı, yasal boyut, açık veri, lisanslar, bilgi edinme hakkı ve erişim konularına değinilecek.

Etkinlik “Veri ile nasıl etkin haber yapılır, okur, izleyici, çevrim içi kitleye  doğru bilgi aktarmanın en etkin yolu ve araçları nelerdir?  Elektronik tablolar nasıl kullanılır, veritabanları ve çevrim içi haritalama ile ilgili temel bilgilerden veri görselleştirme ve son teknolojik gelişmelere kadar her şeyi sunuyor konferans. Haber fikirleri, bol miktarda ilham veren projeler ve tipik veri engellerini aşmanıza yardımcı olacak teknikler ve araçlar da aktarıyor.

Etkinliğin katılımcı ve konu başlıklarını içeren rehberine buradan ulaşabilirsiniz:  https://www.ire.org/conferences/nicar18/nicar18-guide/

Türkiye oturumuna buradan ulaşabilirsiniz:
https://www.ire.org/events-and-training/event/3189/3571/

Tüm konuşmacıların bilgilerine ise buradan ulaşabilirsiniz:
https://www.ire.org/conferences/nicar18/speakers/

 

Etkinliğe yönelik tüm içerikleri aşağıdaki Tweet akışından da takip edebilirsiniz:


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*